Konferencija u Podgorici: Balkan nije dovoljno stabilan, NATO garancija sigurnosti

tačno.net
Autor/ica 16.4.2014. u 10:12

Konferencija u Podgorici: Balkan nije dovoljno stabilan, NATO garancija sigurnosti

Moguće da će Srbija i Makedonija prvo postati dio EU, pa tek onda dio NATO-a

Prostor Balkana nije dovoljno stabilan i  ulazak u NATO pruža sigurnost, posebno za strane investitore, poručio je danas profesor sa Kraljevskog koledža u Londonu Amadeo Watkins na panelu „Ekonomski i trgovinski aspekti članstva u NATO“, koji je organizovao Atlantski savez u Crnoj Gori i Američka privredna komora u Crnoj Gori, a koji je održan u Podgorici.

Crna Gora je država koja očekuje da na sledećem samitu za proširenje NATO-a u Velsu dobije poziv za članstvo u ovoj organizaciji. To je bio i povod da se crnogorski privrednici upoznaju sa prednostima članstva u Alijansi. Profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu Amadeo Watkins je kazao privrednicima da oni “vjerovatno razmišljaju dugoročno kada je u pitanju poslovanje”.

„Vi ne znate šta će se desiti za pet ili deset godina. Ovaj region još uvijek nije stabilan. Ulazak u NATO vama kao privrednicima pruža sigurnost. S druge strane, kada strane firme hoće da u neku zemlju ulože novac, onda razmišljaju i prave analize gdje je najsigurnije“, poručio je Watkins.

S obzirom da Crna Gora ima realne šanse da prvo postane članica NATO-a, pa tek onda Evropske Unije, profesor Watkins je kazao da to ne mora biti praksa za sve zemlje Zapadnog Balkana.

„Moguće da će Srbija i Makedonija prvo postati dio EU, pa tek onda dio NATO-a“, kazao je Watkins.

Profesor sa Univerziteta u Ljubljani Erik Kopač kazao je da ulazak u NATO otvara nove mogućnosti za zemlju članicu.

„Na zemlji članici je da te mogućnosti iskoristi. Znajte da vaša privreda mora biti konkurenta sa ostalim privredama. Iskustvo Slovenije pokazuje da članstvom u NATO, najviše posla, odnosno najviše koristi je imao IT sektor“, kazao je Kopač.

Za predsjednika Atlantskog saveza Savu Kenteru nema dileme da će članstvo u NATO privući strane investitore.

„Privredni sektor je bitan aspekat ovog procesa, i potrebno je da se privrednici što više uključe. Mi želimo da privučemo što više stranih investicija, a garancija toga jeste članstvo u NATO“, saoštio je Kentera.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici Gordana Đurović govoreći o ekonomskim benefitima članstva u NATO kazala je da se kroz program Alijanse može očekivati povećanje izvoza iz Crne Gore.

„Takođe, troškovi budžeta Crne Gore mogu biti manji ako budemo dio NATO-a“, kazala je Đurović i poručila da partnerstvo sa NATO Alijansom stvara mogućnost da crnogorske kompanije budu konkurentne na evropskom tržištu.

 Anadolija

tačno.net
Autor/ica 16.4.2014. u 10:12