Zdravstveni savjet Naše stranke: Solidarnost i odgovornost – jedini put u borbi protiv epidemije

tačno.net
Autor/ica 18.3.2020. u 09:37

Zdravstveni savjet Naše stranke: Solidarnost i odgovornost – jedini put u borbi protiv epidemije

Povodom proglašenja stanja nesreće oglasio se Zdravstveni savjet Naše stranke. Borbu zdravstvenih radnika na suzbijanju pandemije, ali i kriznih štabova te vlasti smatraju ohrabrujućom za građane.

“Savjestan i odgovoran rad, upute i naredbe, uključujući i posljednju o proglašenju stanja nesreće na nivou BiH smatramo krucijalnima u suzbijanju pandemije Corona virusa. U ovom trenutku najpotrebnije nam je poštivanje preporuka koje izdaju nadležni organi te je to ujedno i naša preporuka građanima od čijeg će poštivanja zavisiti tok epidemije i brzina njenog prolaska.

Pozivamo na solidarnost, pogotovo prema najstarijim našim sugrađanima koji su i najrizičnija skupina. Ne ugrožavajmo ih nesavjesnim ponašanjem.

Također, učinimo sve da olakšamo posao medicinskim radnicima koji su najizloženiji dio društva i najvažnije osobe za nas u ovom trenutku. Moramo izbjeći situaciju koja se dogodila u Mostaru. Izbjegavanje istine u ovim situacijama ugrožava živote onih koji nas liječe, što znači i naše. Stoga pozivamo na rigorozne sankcije za sve koji se ne pridržavaju datih preventivnih mjera i koji medicinskom osoblju daju netačnu epidemiološku anamnezu.

Medicinski radnici i radnici u zdravstvu su još jednom naši heroji, mi im se ovim putem zahvaljujemo.

Od kriznih štabova i kliničkih centara tražimo redovno obavještavanje o broju testiranih brisova i pojačanu zaštitu zdravstvenih radnika. Ti podaci od ključne su važnosti za planiranje bilo kakvih daljnjih aktivnosti na suzbijanju epidemije i stoga moraju biti pravovremeni.

Također, svi članovi zdravstvenog savjeta Naše stranke, koji nisu dio javnog sektora, stavljaju na raspolaganje nadležnim institucijama za suzbijanje epidemije.”

tačno.net
Autor/ica 18.3.2020. u 09:37