Zijad Bećirović: Stiže Dodikov kraj, lider RS je nervozan

tačno.net
Autor/ica 20.12.2013. u 11:15

Zijad Bećirović: Stiže Dodikov kraj, lider RS je nervozan

Direktor Međunarodnoga instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović smatra kako dolazi kraj ere predsjednika Republike Srpske (RS) i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Uvjeren je da SNSD poslije izbora 2014. godine neće biti vodeća stranka u RS.

”SNSD neće sastavljati novu vladu. Ostaje još otvoreno pitanje da li će se sam Dodik, raznim mahinacijama i aktivnostima koje će dovesti u sumnju i same izbore, pokušati očuvati na mjestu predsjednika RS. Njegov pad je evidentan, i to vidimo iz njegovih posljednjih nastupa gdje vrlo nervozno nastupa. Dakle, vrlo izvjesno da ne vlada situacijom. Tome doprinosi i činjenica da ne uživa podršku vlade u Beogradu”, rekao je Bećirović, koji je netom završio predavanja polaznicima NATO Defense Collegea iz Rima, odnosno višim oficirima NATO-a koji su predviđeni za obavljanje vodećih položaja u Sjevernoatlantskom savezu.

Bećirović kaže da sve što se dovoljno razvije počinje samo sebe negirati, pa tako i politika Milorada Dodika.

”Sve što je proteklih osam godina radio Milorad Dodik došlo je u tu fazu da je počelo samo sebe da negira. Jak PR, gromoglasni politički potezi, političko djelovanje… Pokazalo se sve to kao slabo ulaganje. Dodik će se pokazati u historiji kao jedan od najslabijih srpskih lidera. Situacija u RS je katastrofalna. Što je posebno važno, Dodiku su zatvorena i vrata zvaničnog Beograda”, naglasio je direktor IFIMES sa kojim sarađuju brojne ugledne ličnosti iz regiona.

Arapi su slamka spasa za Srbiju

Prema njegovim riječima, Dodik svojom retorikom, poput one o masovnom naseljavanu Arapa u BiH, direktno remeti strateške interese Srbije sa arapskim svijetom.

”Saradnja Srbije sa arapskim svijetom predstavlja slamku spasa za posrnulu privredu Srbije. Svaka Dodikova retorika usmjerena protiv Arapa ili Turaka nanosi najdirektniju štetu vladi u Beogradu”, ocijenio je.

Dodao je kako Beograd na svaki način pokušava da privoli Beograd, te da je za to iskorišten i jučerašnji događaj kada je vicepremijeru Srbije Aleksandru Vučiću u Banjoj Luci dodijeljeno priznanje za ”Ličnost godine u regionu”. Komentirajući zajedničko zasjedanje vlada Srbije i bh. entiteta RS kaže da je to ”obično kalkuliranje i predstava za javnost”, te da bi bio sretan kada bi BiH i njeni entiteti stvarno sarađivali sa susjednim državama na razvoju ekonomije i u cilju boljeg života građana.

Pogubno je, kazao je, da u BiH niko ne govori o ekonomiji i poboljšanju životnog standarda ili obrazovanju bh. građana, stravičnom trendu iseljavanja mladih, uopće o tome kako pomoći ljudima.

Ipak, Bećirović je kao neosnovane odbacio teze da BiH prijeti nestanak, što su poruke koje stižu i iz stranih medija. Vrlo često, napominje on, oni koji su neprijatelji BiH koriste tezu da BiH ne funkcionira i da ne može da opstane.

”Vidite, relevantna istraživanja u svijetu su pokazala da više od trećine država svijeta na funkcionira u pravom značenju – kao država. Tako da BiH u tom kontekstu čak funkcionira vrlo dobro kao država, jer ima, bez obzira na sve, jake institucije koje su ključne za funkcioniranje države, mada se to ljudima koji žive u BiH ne čini tako. Tu su Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH), Oružane snage (OSBiH), Predsjedništvo BiH, pa i Parlament i Vijeće ministara. Te institucije možda slabije funkcioniraju u državama koje imaju dužu tradiciju nego u BiH. Ne može se govoriti da Bosna ne može opstati i funkcionirati! Samo priznanje BiH je velika stvar. Imajte u vidu da na svijetu postoji 900 naroda i većina njih nema svoju državu”, stav je Bećirovića.

Bećirović smatra da ”unutrašnja previranja” u pogledu (ne)implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić-Finci” mora napokon riješiti OHR.

”Vjerujem da će Vijeće za implementaciju mira (PIC), uz podršku Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) implementirati tu presudu, pa da prestane taj cirkus”, kazao je.

Kriminal iz Evrope

Odgovornim smatra i dio međunarodne zajednice iz administracije EU.

”Događaji u BiH otvaraju čitav niz pitanja kad je riječ o zvaničnicima EU. Jednostavno, smatramo da postoje elementi koruptivnog djelovanja najviših predstavnika EU, počevši od pojedinih evropskih komesara, šefova delegacije Evropske komisije (EK), jer pokušavaju da pored presude Evropskog suda implementiraju i nešto sasvim drugo, što mijenja suštinu ustavno-pravnog poretka BiH. Mislim da te navode trebaju ispitati organi unutar EU koji se bore protiv korupcije. Organizirani kriminal se uvozi izvana, od samih evropskih institucija ili nekih drugih država i međunarodnih organizacija”, stava je Bećirović.

Otvaranje tzv. hrvatskog pitanja je atak na BiH

Otvaranje tzv. hrvatskog pitanja po Bećiroviću je vještačka kategorija.

”U BiH nije riješeno ni srpsko, odnosno bošnjačko pitanje. Nije riješeno pitanje građana BiH. Tako se ustvari pokušavaju prikriti ambicije jednog dijela hrvatske političke elite u BiH za disoluciju države BiH, a to je to strateško partnerstvo HDZ-a sa SNSD-om Milorada Dodika”, kazao je Berćiović, te dodao:

”To ustvari otvara skrivene namjere dijela hrvatskih političkih lidera da jednostavno ostvare taj san ili politički program koji je postojao i 90-tih. Ne možemo ogovoriti o zanemarenosti Hrvata već o zanemarenosti svih građana BiH bez obzira nacionalnost. Jer statistički podaci koji govore o broju nezaposlenih sa visokom stručnom spremom, GDP-u, o stanju ekonomije, upućuju na to da su u BiH svi ugroženi. Potencirati hrvatsku ugroženost kada je član Predsjedništva BiH Hrvat, kad je predsjednik FBiH Hrvat, kada ključne pozicije poput ministra finansija, Agencije za bankarstvo ili Komisije za vrijednosne papire i slično drže Hrvati, je neodgovorno. To ne potvrđuje nikakvu stvarnu ugroženost. Iza svega se zapravo kriju namjere političkog vodstva oko Dragana Čovića”.

Snažniji angažman Amerike

Bećirović vjeruje da su tačne procjene da će se SAD snažnije angažirati u narednom periodu u BiH i na Balkanu.

”Washington je velesila. Ima ozbiljne namjere da implementira ono što je postignuto Daytonskim mirovnim sporazumom. Nažalost, to nije implementirano, jer pojedinci u BiH selekitivno implementiraju Dayton. Dayton nije razlog da se BiH ne može ekonomski oporaviti. Međutim, očito da političkim liderima ne odgovara da se BiH ekonomski oporavi, jer bi onda teško manipulirali građanima. Nažalost, sve je očitije da postoji interes Zapada, multinacionalnih korporacija da se unište privrede BiH i regije, te da isti zagospodare tim prostorom… SAD koriste Daytonski sporazum i situaciju BiH kao priču o svom uspjehu. Neće dozvoliti da Dodik ili drugi unište njihov projekt. Kada su me jednom pitali može li propasti BiH, rekao sam: ‘Da, ako i Amerika bude propala, jer biće Bosne je suština same Amerike’. Vjerujem, dakle u snažniji angažman Amerike”, ocjena je direktora IFEMES-a.

Vučić ne smije izigrati očekivanja, jer će završiti kao Koštunica

Analizirajući prilike u regiji, Bećirović je rekao kako je, uprkos sumnjama mnogih, došlo do zaokreta u srbijanskoj politici prema regiji, ali i unutar same Srbije.

”Prije svega je to posljedica okolnosti u kojima se našla Srbija. Srbija je pred bankortom. Imate situaciju da se Srbija (vicepremijer Vučić) okrenula islamskom svijetu i saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA). Traže slamku spasa vjerovatno u UEA i islamskom svijetu. Srbija neće prokockati tu šansu zbog, recimo, Dodika koji bi neprijateljskim djelovanjem prema Bliskom istoku mogao da ugrozi poziciju Srbije”, smatra Bećirović.

Očekivanja srbijanske javnosti od Vučića su velika.

”Veliki zaokret u dogovoru sa Kosovom je uredu. Ali, treba ispuniti druga očekivanja, prije svega u sferi ekonomije. Država koja je dugo bila pod sankcijama, koja ima devastiranu privredu, izgubila je jugoslovensko tržište, mora naći model za ekonomski izlazak iz krize. Ako vlada Ivice Dačića i Aleksandra Vučića ne pronađe to rješenje, očekivanja će pasti i oni će biti poraženi na prvim narednim izborima. Nešto slično se desilo samom Vojislavu Koštunici. Imao je veliku popularnost, slično kao sad Vučić. Nije ispunio očekivanja i sad zastupa minornu opciju na političkoj sceni”, zaključio je Bećirović.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 20.12.2013. u 11:15