Žene u crnom obeležavaju godišnjicu otmice u Šrpcima

Autor/ica 26.2.2012. u 14:54

Žene u crnom obeležavaju godišnjicu otmice u Šrpcima

Nevladina organizacija Žene u crnom obeležiće sutra ispred železničke stanice u Beogradu, godišnjicu otmice i ubistva 19 civila iz voza u mestu Štrpci, saopšteno je iz te organizacije.

“U ponedeljak, 27. februara u 13.00 obeležićemo dan ove tragedije stajanjem na ulazu u beogradsku železničku stanicu, odakle je, bukvalno i simbolički, krenuo voz smrti, a preko puta mesta na kom ponovo vređajući žrtve, predstavnici vlasti planiraju da postave spomenik ‘svim žrtvama ratova i braniocima otadžbine na prostorubivše Jugoslavije u ratovima devedesetih'”, navodi se u saopštenju Žena u crnom.

“To činimo da bismo podsetile na odgovornost koju imamo pred senima onih koji su ubijeni u naše ime i da ponovo, kao svih ovih godina tražimo da se zločinci, bez obzira na rang u društvenoj hijerahiji najoštrije kazne”, dodaje se u saopštenju.

Otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz bivše SRJ, odnosno Srbije iz voza broj 671 u železničkoj stanici Štrpci izvršila je paravojn formacija “Osvetnici” iz Republike Srpske, pod komandom Milana
Lukića.
Lukić je u Haškom tribunalu doživotno osuđen za zločine u Višegradu. Većina ubijenih bili su iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice, a ni posle gotovo dve decenije, osim troje identifikovanih putnika, nije poznato gde su tela ostalih ubijenih.
Za otmicu putnika odlukom Višeg suda u Bijelom Polju na 15 godina zatvora pravosnažno je osuđen Nebojša Ranisavljević iz Despotovca.

Tagovi:
Autor/ica 26.2.2012. u 14:54