Završen prvi zvanični sastanak premijera Hrvatske i Srbije

tačno.net
Autor/ica 16.1.2013. u 14:52

Završen prvi zvanični sastanak premijera Hrvatske i Srbije

Dogovoreno je da se aktivira rad komisija dvije države po pitanju izbjeglica, raseljenih lica, stanarskih prava, nestalih, procesuiranja zločina, utvrđivanja zajedničke granice, penzija, imovine firmi, sukcesije…

 

Predsjednici vlada Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Zoran Milanović održali su danas nakon radnog sastanka u Palati Srbija u Beogradu zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su govorili o saradnji dvije zemlje, izvještava reporter agencije Anadolija (AA) iz Beograda.

Konferencija za novinare počela je sa zakašnjenjem od 40-tak minuta.

Sastanak Dačića i Milanovića počeo je u srijedu nešto poslije podneva. Inače, ovo je prva posjeta Milanovića Beogradu nakon promjene vlasti u Srbiji i nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Marčaka zbog kojih su se odnosi dvije zemlje pogoršali.

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske ”ključni za stabilnost čitavog regiona”. On je pozitivnim ocijenio današnji susret.

”Veoma je važno za vlade Srbije i Hrvatske sarađuju u okviru svojih nadležnosti. Bitno je da postoji operativna sarandja u izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Rekao sam ranije da je do sastanka došlo na osnovu zajedničke inicijative. Premijer Milanović je sam predložio da dođe u Beograd, što sam ja rado prihvatio”, rekao je Dačić,prenosi reporter AA.

Istakao je da se na sastanku razgovaralo o više važnih tema. Otvorena pitanja, pojasnio je, podijeljena su u tri segmenta. To su pitanja prošlosti, ekonomske saradnje i pitanja evropskih integracija.

Pitanja iz prošlosti, tvrdi Dačić, nisu nova. Osim posljednje presude Haškog tribunala u slučaju Gotovine i Markača, otvorena su od 90-tih prošlog stoljeća.

Dogovoreno je da se aktivira rad komisija dvije države po pitanju izbjeglica, raseljenih lica, stanarskih prava, nestalih, procesuiranja zločina, utvrđivanja zajedničke granice, penzija, imovine firmi, sukcesije…

”Očekujemo da u narednom periodu budu aktivirana sva ta tijela, da utvrde problematične teme, te da radimo na rješavanju”, kazao je Dačić.

Srbijanski premijer vjeruje da je ovo ”značajan korak na putu dobre operativne sarandje dvije vlade”.

”Priča se da je do susreta došlo jer je insistirao Bruxelles. Bruxelles je iznenađen da je ovako brzo došlo do ovog susreta. Ovo je naša inicijativa. Prošlost ne možemo da izmijenimo, ali možemo mnogo utjecati na sadašnjost i budućnost Srbije, Hrvatske i regiona”, poručio je Dačić.

Hrvatski premijer Milanović je kazao da je došao u Beograd da ”vidim možemo li bolje”. Ponovio je da su dvije zemlje prošle kroz težak period u posljednjih 20 godina.

”Tri paketa koje je spomenuo premijer Dačić su ono što smo pričali. Nema ništa novo, ali smo izgubili pola godina. No, ne bih o tome. Pitanja iz povijesti. Nema nijedno novo. Gospodarska saradnja, odnosno robna saradnja su ispod kapaciteta dvije države”, rekao je, uz ostalo, Milanović.

Hrvatska, dodao je, podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji (EU), jer joj je to u interesu i ”to je dobro”. Upozorio je kako će Srbija imati teži put nego prethodne nove članice EU, no naglasio je kako ”ne želimo biti mentori ili tutori”.

Milanović je pozvao cijeli region na zajedničke aktivnosti i suzdržanost, iako to ”nije često jednostavno”.

”Nekim stvarima treba pristupiti hladne glave”, rekao je Milanović.

Inače, između Hrvatske i Srbije otvorena su pitanja granica, sukcesije, imovinski i statusni problemi izbjeglica, nestalih, procesuiranje ratnih zločina.

Milanović će se danas popodne sastati i sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

AA

tačno.net
Autor/ica 16.1.2013. u 14:52