Zašto si psi ližu j**a? Zato što mogu

Stefa
Autor/ica 28.4.2013. u 06:53

Zašto si psi ližu j**a? Zato što mogu

Evo već drugi put započinjem Rikverc s vicem, valjda zato što mi naša stvarnost počinje nalikovati na dobar vic. Smijao bih mu se, da se ne događa nama…

Pitanje: Zašto si psi ližu jaja?
Odgovor: Zato što mogu.

Piše: Dalibor Dobrić

Tako je to i s našim političarima: Zašto imaju ogromne plaće i povlastice? Zato što mogu. Vrlo jednostavno. Prijedlog Lesarovih laburista da se plaće smanje prozvan je demagogijom (zanimljivo, kako nije bila demagogija obećanje da će SDP-ovi EU zastupnici donirati veći dio svojih plaća?) i u startu odbačen, a tako će biti i kad dođe na dnevni red Sabora (koji je, usput budi rečeno, na višetjednoj pauzi). Pa naravno da je Lesarov prijedlog demagogija! Ali kakve to veze ima sa činjenicom da su dužnosnici groteskno preplaćeni, te da nisu pretrpjeli nikakva kresanja plaća i materijalnih prava, za razliku od svih ostalih korisnika proračuna?

Kerum…

Zašto je Kerum potrošio gotovo 85 milijuna kuna na obalu ispred svog hotela, 90 tisuća kuna samo na tikovinu za klupe, po 1.700 kuna za dizajnerske stalke za bicikle iz Estonije, a onda još i dodatnih 550.000 kuna na feštu na kojoj je bio glavna zvijezda? Zato što može. Nitko ga zbog toga neće kazniti, nit’ pravno ima za što, nit’ politički, a moralna osuda ga ionako ne dira

Uostalom, čime se mi u cijeloj priči o obali i proslavi na kraju bavimo? Time je li morao nositi kacigu ili nije

Na kraju krajeva, zašto ne dolazi u Sabor i ništa ne radi, a kupi gore spomenutu plaćicu? Zato što može…

… Bandić…

Zašto Bandić na javne “tribine” vodi sa sobom 20-ak ćelavaca građenih poput dvokrilnih ormara? I zašto krši zakon koristeći takve od grada organizirane skupove za vlastitu političku predizbornu promociju? Zato što može. I opet ga nitko neće kazniti, nit’ pravno zbog kršenja zakona o predizbornoj promidžbi, nit’ politički jer će samo čudo spriječiti njegov ostanak u gradonačelničkoj fotelji, a što se morala tiče, pogledajte zaključak kod Keruma.

… Mamić…

Zašto Mamić radi sve ono što radi u hrvatskom nogometu i oko njega? I opet, zato što može. Pompozno najavljeno “isušivanje močvare” u hrvatskom nogometu ministra Jovanovića ostalo je na verbalnom ratu koji je završio čak i Mamićevim privođenjem, ali i to je bila samo predstava. Da ga i sud osudi, neće pomoći, on će i dalje raditi što želi. Lova neće prestati curiti. (Druga je stvar zašto, pak, Šuker i HNS, koji su isprva osudili Mamića, ga sada oslobađaju svake odgovornosti. Oni to, naime, čine zato što moraju.)

… i svi ostali…

Zašto banke izbacuju obitelji na ulice iz njihovih domova, zašto privatne, ali i državne tvrtke nezaposlenima i siromašnima ovršuju čak i dječje doplatke? Zato što mogu, mada ne bi smjeli, zato što im to država dozvoljava.

Zašto HNS-ovci (oni politički, ne sportski) zapošljavaju svoje ljude gdje stignu i kako žele? Zašto Andro Vlahušić govori jedno prije izbora, a poslije drugo? Zašto političari obećavaju jedno, a kasnije zaboravljaju što su obećali? Pa zato što mogu, naravno!
Zašto Karamarkov HDZ plaši raju ćirilicom, Srbima, tobožnjom “crvenom opasnošću”? I opet, naravno, zato što može. Nigdje ne postoje propisi protiv toga, a tisućama smo godina daleko od civilizacijske razine koja bi sprečavala radikaliziranje društvenih odnosa zarad nekoliko glasova na izborima. Uz to, radi to i stoga što mu iz posve nepoznatog razloga uspijeva. Bez obzira na to da nitko nije ratovao protiv ćirilice i što u ovoj zemlji “crvenih” praktički i nema. U svakom slučaju ne na političkoj sceni. Milanović i SDP socijaldemokrati su samo po imenu, po djelovanju su sve samo ne crveni. Ne crvene se čak ni od stida, iako bi stranka koja nije ispunila NIŠTA od onoga što je obećala itekako imala zašto biti crvena u licu. Nije da je neispunjavanje predizbornih obećanja potpuno njihova krivica (za više informacija o tome pročitajte članak: Linić prozvao Kosor, ona mu odgovorila: ‘Razumijem njegovu paniku’ ), ali malo pokazivanja stida bi bilo… pa, pristojno

Ne crveni se, kad smo kod stida, ni Crkva koja je kroz svoga glasnogovornika pozvala građane da zajedno sa sindikatima izađu na prvomajski prosvjed protiv Vlade. Gotovo da čovjeku zastane dah pred formulacijom uvodničara Glasa koncila o “velikom demokratskom pritisku” koji je potreban za “velike promjene”. Gdje su bili ti pritisci Crkve i potraga za tim promjenama kada se industrija uništavala, kada se privatiziralo i tajkuniziralo, kada su Sanader i HDZ državu doveli na prosjački štap? Gdje je Crkva bila tada? Posebno me izluđuje formulacija da se “svi građani, pa i vjernici, hitno moraju osloboditi desetljećima nametanih strahovanja i postupati kao odgovorni i slobodni ljudi”… A kako bi bilo da se građani, a osobito vjernici pokušaju osloboditi tisućljećima nametanih strahovanja?

Što bi doista bilo kad bismo se oslobodili strahova, nakupljanih desetljećima ili stoljećima ili tisućljećima, svejedno, i rekli dosta je bilo. Ako ne ispuniš što si obećao kaznit ću te, neću glasati za tebe, prikupit ću potpise i smijenit ću te, izaći ću na referendum i glasati, za ili protiv, svejedno je, ali napravit ćeš onako kako ja kažem, jer ti, gradonačelniče, ti župane, ti saborski zastupniče, ti ministre, ti predsjedniče vlade, ti predsjedniče države… ti radiš za MENE.

danas.net.hr

Stefa
Autor/ica 28.4.2013. u 06:53