Zašto RTRS i vlasti u RS-u stvaraju uslove za kolektivizaciju krivnje za ratne zločine?

tačno.net
Autor/ica 30.8.2013. u 11:46

Zašto RTRS i vlasti u RS-u stvaraju uslove za kolektivizaciju krivnje za ratne zločine?

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” smatra nevjerovatnim izostanak bilo kakve osude, reakcije i mobilizacije građanskog društva u Bosni i Hercegovini, a posebno onih njegovih segmenata u Sarajevu i Banja Luci, na činjenicu da će danas Radio-televizija Republike Srpska emitirati posebnu emisiju i pratiti dolazak osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika.

Ovdje podvlačimo da je svaka paralela sa bilo kojim drugim događajem besmislena, budući da nije riječ o praćenju hapšenja, suđenja ili presude, već povratku sa izdržavanja zatvorske kazne za počinjene zločine protiv čovječnosti.

Koalicija “Prvi mart” smatra da je za zločine počinjenje u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, nužno utvrditi pojedinačnu odgovornost, te da se ne može niti jedan narod kolektivno optuživati i osuđivati za iste, ali da sve što vlasti entiteta Republika Srpska rade na ovom slučaju jeste upravo usmjereno na kolektivizaciju krivnje.

Dočekivati na glavnom šetalištu na Palama osuđenog ratnog zločinca znači i podršku onome što je Krajišnik zajedno sa ostatkom vojnog i političkog vrha radio za vrijeme rata, te za šta je i osuđen. Organizirati posebnu emisiju, direktni prijenos, te u izvještajima vodećih medija koji su pod kontrolom vlasti u RS-u pozivati na događaj, znači i medijsku podršku zločinu. Činjenica da Krajišnik iz Beograda na Pale stiže helikopterom Vlade Republike Srpske znači i institucionalnu podršku zločinu.

Pozivamo sve glasove protiv ovakvog načina slavljenja zločina sa prostora cijele RS, da glasno osude postupanje vlasti RS-a, te da zaustave da se na Palama večeras nastavi ono što se moglo čuti i sa narodnih sijela u Bratuncu i Srebrenici. Ne dozvolite da generacije koje dolaze nose teret počinjenih zločina, ne dopustite da vlast RS-a svojim djelovanjem stvori uslove za kolektivizaciju krivnje. Što je tišina veća, to će poruka povratnicima biti snažnija o odnosu društva prema genocidu i etničkom čišćenju. Barem mi, nikada odustati nećemo.

tačno.net
Autor/ica 30.8.2013. u 11:46