Zašto je Grbić do sada šutio o Polančecu?

Autor/ica 24.5.2011. u 10:45

Zašto je Grbić do sada šutio o Polančecu?

Ravnatelj policije potpuno se uključio u političke obračune, ali nije objasnio zašto je do sada šutio o kontaktima s bivšim potpredsjednikom Vlade

Iako je do izbora preostalo još toliko vremena da se prosječni glasač na izborni dan neće ni sjećati što se ovih dana događalo, na političkoj sceni vlada nesvakidašnja živost. Kao što je to bilo u posljednjih nekoliko zanimljivijih obrata “sapunica na domaći način”, glavni “kuhar” bivši je potpredsjednik Vlade, Damir Polančec.

On je, naime, izašao u javnost s tvrdnjom da mu je ravnatelj policije Oliver Grbić svojevremeno sugerirao da bi vladajuća stranka trebala početi pisati “anonimke” protiv oporbenih prvaka kako bi im se na taj način rušio rejting. Uslijedile su salve reagiranja, a nesumnjivo su najglasnija bila ona iz smjera Trga žrtava fašizma, odakle se po Polančecu osulo drvlje i kamenje.

Streljivo se ne štedi i s “džamije” se ispaljuju rafali prema nekada jednom od vodećih ljudi HDZ-a, prema kojem njegova bivša stranka ni osam mjeseci nakon brisanja iz članstva nije zauzela potpuno jasan stav. Vladajućima je danas najvažnije diskvalificirati čovjeka u kojeg su se nekada, kao u vrhunskog stručnjaka na ispravnoj političkoj liniji, odreda kleli. Sam Grbić potpuno se uključio u političke obračune i sada naširoko objašnjava zašto je Polančec negativac.

Ono što je ravnatelju nekada bilo u redu danas je monstruozno. Nije stao samo na tome da su Polančecove tvrdnje stupidne i zločesti pokušaj da se destabilizira policija, već je izrazio ogorčenost time što ga je Polančec navodno tražio da na 30 dana zaustavi istragu afere “Spice” i što ga je propitkivao o istrazi, posebno o dijelu koji se bavio Polančecovim kumom Zdravkom Šestakom. O tome što je danas neprihvatljivo Grbić je, dakle, dugo šutio.

Takav princip suradnje na relaciji ravnatelj policije – potpredsjednik Vlade tek sada je sporna jer inače bi je valjda već spomenuo. Da vlast na Polančecovu izjavu gleda isključivo kao na napad na HDZ i ne ostavljaju nimalo prostora sumnji, jasno je i iz reakcije premijerke Jadranke Kosor. Nakon što je predsjednik Ivo Josipović odmah najavio da bi se zbog ovog pitanja trebala sazvati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, Kosor je podržala prijedlog i dodala da je stvar hitna. No nije njoj “ključno” da se ispita istinitost navoda, već da se zaštite institucije države i oni koji se bore protiv korupcije. Jasno, “mantra” je takva – tko nije za HDZ, taj nije za borbu protiv korupcije.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 24.5.2011. u 10:45