Zašto BiH nije glasala u UN protiv nacizma

tačno.net
Autor/ica 5.12.2014. u 12:13

Zašto BiH nije glasala u UN protiv nacizma

SAOPŠTENJE SABNOR u BiH POVODOM GLASANJA BiH U UN-u

U petak 21. novembra ove godine Odbor Opšte skupštine Ujedinjenih Nacija za društvena i humanitarna pitanja usvojio je nacrt rezolucije u kojoj se poziva na borbu protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih oblika rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije. Rezolucija izražava zabrinutost zbog širenja različitih ekstremističkih političkih stavova, pokreta i skupina u mnogim dijelovima svijeta, uključujući i neonaciste i rasističke ekstremističke pokrete i ideologije. U tekstu je posebno akcentirana zabrinutost zbog slavljenja, u bilo kojem obliku, nacističkog pokreta i bivših pripadnika Waffen-SS, uključujući i izgradnju spomenika i spomen obilježja njihovim pripadnicima.

Za ovu rezoluciju koju je pripremila Rusija, glasalo je 115 država članica UN-a, 55 je bilo uzdržano, a tri države su bile protiv. Među država koje su se suzdržale u glasanju, uz sve članice EU, potom Makedoniju i Crnu Goru, bila je i Bosna i Hercegovina.

SABNOR u BiH izražava veliko iznenađenje i neslaganje sa stavom organa koji su naložili predstavniku BiH u UN da glasa na ovakav način. Time se, zapravo, u značajnoj mjeri ignorišu, pa i negiraju principi na kojima je utemeljena država Bosna i Hercegovina. Na svojevrstan način pokazale su se licemjernim i sve one manifestacije održane samo četiri dana kasnije u ime obilježavanja ZAVNOBiH-a i njegovih tradicija.

Mediji su ovaj događaj prešutjeli.

U krugovima onih koji donose ovakve odluke pominje se obaveza usaglašavanja stavova naše zemlje sa stavovima EU. Njihov stav dogovoren je isključivo temeljem aktuelnih zbivanja na relaciji EU – Rusija, što je nesuvislo kao opravdanje političkom vrhu BiH da pristane na odluku koja je apsolutno negiranje antifašističke borbe na našim prostorima, ali i posredno ohrabrivanje tendencija i snaga koje se i u našoj sredini i u našem regionu sve više povampiruju i vraćaju na društvenu i političku scenu.

Ništa u pomenutoj rezoluciji, ma ko je predlagao, nema i ne može pravdati manipulisanje borbom protiv nacizma i fašizma u ime dnevno-političkih igara na međunarodnoj sceni. Rezolucija sasvim principijelno poziva članice UN-a da u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava usvoje učinkovite mjere za suzbijanje ove pojave i širenje ekstremizma koji predstavlja stvarnu prijetnju demokratskim vrijednostima. Ona podsjeća da preduzete mjere za suzbijanje ekstremističke politike stranaka, pokreta i skupina, moraju biti u skladu sa međunarodnim standardima o ljudskim pravima. Šta je tu sporno?

Priklanjanje stavu da u ime bilo čije dnevne politike i interesa u međunarodnim odnosima treba šutjeti pred očiglednom opasnošću od nacizma i fašizma koji se u raznim oblicima ponovo šire, na svoj se način ruga i svemu onome što je ovih dana kazano u Evropskom parlamentu povodom Šešelja, i u nas povodom Darija Kordića, spomenika fašistima u Trebinju, opasnosti od islamskog fundamentalizama itd.

Promovisanje i promicanje šutnje i uzdržanosti kao političkog stava Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni svim tim povodima, niko, ama baš niko, nema pravo. To je protiv Bosne i Hercegovine, njene prošlosti, realnosti i njene budućnosti. To je protiv Evrope koja je iskusila sve užase nacizma i fašizma, to je objektivno prikrivanje i falsifikovanje krvave istine o prošlosti. Ujedno, to je i izdaja temeljnih principa Ujedinjenih naroda.

Za SUBNOR u BiH i sve građane BiH ovo je nedopustivo, pa tako i davanje naloga da se tako glasa u ime BiH. Niko na takvo podrivanje temelja države nema pravo, na ma kojoj funkciji u ovoj zemlji bio, i ma kome se time na međunarodnoj sceni dodvoravao, stoji u saopštenju SABNORa BiH.

 

tačno.net
Autor/ica 5.12.2014. u 12:13