ZAHTIJEVAMO (ili kako je propala jedna inicijativa)

tačno.net
Autor/ica 23.1.2014. u 15:51

ZAHTIJEVAMO (ili kako je propala jedna inicijativa)

Odgovor sljedećeg sadržaja, na zahtijeve iz teksta objavljenog dana 14.01.2014 g.  upućenog na adrese onih koji su garanti, a čemu ne znaju više ni oni sami, stigao je u zvaničnoj formi u vidu deklaracije.

Piše: Radomir Lazić

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je sa 40 glasova ZA, amandman koji kaže da se “EU i dalje snažno zalaže za suverenu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu i njeno članstvo u EU”.

Odgovor od onih kojima zahtijev nije ni upućen stigao je takođe.  Poslanici i delegati u Parlamentu BiH, odgovorili su ustvari tom Komitetu da se sada još snažnije protive suverenoj i jedinstvenoj Bosni i Hercegovini i njenom članstvu u EU jer, umjesto da  glasaju o amandmanima o provedbi odluke Sejdić-Finci, koji su se nakon  više od godinu dana čekanja našli u Parlamentu BiH, usvojili su zaključak da se provedba odluke nastavi rješavati vaninstitucionalno i protivustavno, političkim dogovorima šestorke.

Odustajući od svoje izvorne zakonske funkcije u korist lidera svojih stranaka (je li se nešto drugo moglo i očekivati), odnosno pregovaračkog tima, „svjesno“ su ovo važno pitanje sa pravnog, ponovo vratili na politički teren.

Srećom,  odbijen je prijedlog Milorada Živkovića, zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  kojim se „osuđuju  neprimjereni pritisci od strane Tužilaštva BiH na poslanike i delegate“, a tiču se provođenja istrage u vezi sa provođenjem Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH.

Treba li podsjećati  da je neprovođenje odluka međunarodnih sudova  krivično djelo i Tužilaštvo BiH  je bilo dužno sprovesti  istragu u ovom predmetu.

Nadamo se samo da odbijanje ovog prijedloga  neće biti ocijenjeno od evropskih zvaničnika kao značajan napredak u pregovorima.

Time je, što se tiče i jednih i drugih, stavljena tačka na ovo pitanje i omogućeno konstitutivnim narodima da se nesmetano nastave baviti „izborom“ svojih predstavnika.

Objavljivanje strateškog dokumenta SDP-a, bez obzira bio on original ili falsifikat pokazuje nam kakvi će ti izbori biti i još gore ko će se ponovo birati. Sam sadržaj dokumenta odgovarao bi memorandumu bilo koje od hermafroditskih stranaka, učesnica i u vlasti i u opoziciji istovremeno.

Sudeći po procjenama političkih analitičara a i po drugim očiglednim pokazateljima (pripreme za proljetno asfaltiranje već asfaltiranog) izgledni pobjednici na predstojećim izborima su SDA, HDZ I SNSD ili SDS, svejedno je.

Proglašenje izbornih pobjednika biće i povratak na početak devedesetih godina. Kraj znamo kako je izgledao. U tekstu „Zahtijevamo“  na vrijeme smo upozorili posmatrače.

 

tačno.net
Autor/ica 23.1.2014. u 15:51