Vrhovni sud Norveške potvrdio umješanost Hrvatske u rat u BIH

Autor/ica 13.4.2011. u 11:20

Vrhovni sud Norveške potvrdio umješanost Hrvatske u rat u BIH

Vrhovni sud Norveške osudio je danas Mirsada Repaka, porijeklom iz BiH, na osam godina zatvora zbog zločina iz 1992. godine kada je bio pripadnik hrvatskih snaga tokom rata u Bosni i Hercegovini. Najviši sud u Norveškoj proglasio je Repaka, koji je star 44. godine, krivim za “lišavanje slobode” i nanošenje patnje žrtvama, i kaznom od osam godina premašio zahtjev tužilaštva koje je tražilo kaznu od šest godina.

Repak, koji sa porodicom živi u Norveškoj od 1993., a ima i norveško državljanstvo od 2001. godine, bio je pripadnik hrvatskih snaga koje su djelovale u BiH.

Prema procjeni Suda, on je bio na komandnoj dužnosti u toj vojsci i učestvovao je u zatvaranju 13 osoba u logor Dretelj, kod Čapljine, gdje su uglavnom zatvarani Srbi.

Agencija NTB prenijela je riječi Repakovog advokata Johana Kristijana Haldena, koji je ocijenio da je “vrlo bizarno da Vrhovni sud prenebregne zakon na snazi u Bosni, gdje je parlament izdao dekret o amnestiji za sva djela lišavanja slobode koja nisu povezana sa ratnim zločinima”.

Repaku je takođe naloženo da plati znatnu finansijsku odštetu žrtvama. Kazna koja je danas određena je strožija nego ona na koju je uložebna žalba, a iznosila je četiri i po godine zatvora.

Prvostepenu kaznu ukinuo je Vrhovni sud zato što se zakon o ratnim zločinima, donesen 2005. godine, nije mogao retroaktivno primijeniti na Repakov slučaj iz 1992.

Tagovi:
Autor/ica 13.4.2011. u 11:20