Veliki pisac Aleksandar Hemon: Proteste moramo podržati

tačno.net
Autor/ica 7.6.2013. u 07:30

Veliki pisac Aleksandar Hemon: Proteste moramo podržati

Aleksandar Hemon jedan od najznačajnih pisaca današnjice podržao je proteste koju su se proteklih dana održavali  ispred Parlamenta BiH.

Politicki sistem daytonske Bosne i Hercegovine je metastazirao do te mjere da njeni građani moraju da protestima zahtijevaju pravo na zakonsko-birokratsko postojanje. To je neizbježni i krajnji ishod ideologije u kojoj je najmanja politička jedinka nacija.

Politička elita gradi sebi državu u kojoj nema građana–postoje samo vlast i (nacionalni) subjekti, od kojih se očekuje da se pojave tek povremeno, u doba izbora–pri čemu, naravno, postoji vječna nada da jednog dana ni to neće biti potrebno.
A vidi sad: ukazali se mnogobrojni građani i okružili Parlament (koji im svakako pripada) i neće da se povuku dok im njihovi demokratski izabrani predstavnici ne priznaju pravo na pojedinačno postojanje.
U krajnjem ishodu, svaki politički protest u BH je protest protiv moralno-političke nakaze zacrtane u daytonskom Ustavu. Trenutni protest sadrži više energije i bijesa nego ijedan prije, te je tako više nego vrijedan podrške.

tačno.net
Autor/ica 7.6.2013. u 07:30