UZBRDICE/NIZBRDICE: TRANSKRIPT TAJNOG RAZGOVORA DVA PRIPADNIKA HRVATSKE SOE

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 2.6.2014. u 09:18

UZBRDICE/NIZBRDICE: TRANSKRIPT TAJNOG RAZGOVORA DVA PRIPADNIKA HRVATSKE SOE

007 (tiho, i bojažljivo): Ej, bolan, kako ćemo, u šiframa, ili otvoreno?

Sokol 1 (samouvjereno): Pa, naravno, kombinirano… na specijalnom samo zadatku.

007 (upitno): Odakle početi, jarane?? Što misliš hoće li Zvončar dobiti bitku kod Armagedona?

Sokol 1: Snage zla, protiv sna dobra? Biblijski motiv? Halo, halo, čuješ li me? Nešto krcka u liniji?

007: (ne baš iznenađeno): Ha, što ima krckati, i Zvončara prate i prisluškuju, kako ne bi nas, na zadatku, za domovinu.

Sokol 1: ŠTO, ZAR SI TI  007 JOŠ U SOI, SAVEZU OSOBENIH INTERESA?  Lova do krova, trošiš, imaš i za specijalne namjene, nitko te ništa ne pita, TAJNOST zadatka, državni interesi, nacionalne tajne koje i ptice na grani znaju!

007 (začuđeno): Što ćeš, radimo, svi za jednoga, jedan za sve, ima puno žena među nama, a kada je Bog spuštao kave razgovora na zemlju, devet je dao ženama, a jednu muškarcima! Eto, Carrie iz Domovine je drugačija – neš da ona progovori o Brodyju, da je pečeš kao vješticu, natakneš na kolac, ni aaaa,  ni beee, šuti kao zalivena, Ona bi mogla biti primjer našima…

– Sokol 1 (uzdišući): Joooj, sada pričaš svašta, kao Milanko Milovan, gluposti, s tim da je sada poprilično zahirio… Izgleda da mu Zvončar smjestio, hm, hm…? I njegovu bratu, pa šogorici…sredio ih sve redom, i to u rafalima (riječi)..Kužiš  Banksidvorigate?

007:  Ne kužim, brajkane moj. U priči ima puno likova, a kao u filmu, ako ima više od sedam likova, isključujem se, naporno to povezivati… Evo,  tu je Nada iz Porezne, pa Jovica Jovanović, novi bombarder s Kvarnera,  isušivač nogometne močvare…Baja, shvatio sam da je kukuriku tim šupalj po svim linijama, kada je krenuo na Maminja i brzo se zaustavio!  Razjasnilo se kada je Maminjo udario kontru. Ne mogu srediti Maminja, a radili bi red u državi, ajd molim te, čista smijurija, PRIJATEL MOJ.

Sokol 1 (nervozno):  Čuj, ajd da se dogovorimo, jedno važno proceduralno pitanje – jesam li ja tebi bolan, jaran, brajkan, pa prijatel, pa…?

007 (oštro!): Ne benavi – u odsutnom trenutku za domovinu, ti postavljaš formalna pitanja? Osim toga, to ti je zavaravanje neprijatelja, oni neće shvatiti iz koje sam frakcije, Putinkove, pardon, Karamanove…ili možda Ostojine, ili možda Lučinkove, ili možda još  tandema B-M?

Sokol 1 (pitajući): Tandem B-M, stara snage?

007:  Da, tandem BOLJMAN, vječiti sigurnjaci…  I što misliš, koji potez je kovertirao Svileni?

Sokol 1 (slavodobitno) Misliš Vladimir Bakarić?

007 (prijekorno, upitno): Ma daj, prijatel, to si uzeo neki lik iz starog, socijalističko-komunističkog filma… Ovaj novi Svileni, iz vile Weiss, on je sad na rezervnom položaju, proučava naš izvještaj… Do srijede će odlučiti kaj da dela – koga smaknuti Zvončara ili Milovana, ili obojicu?

Sokol 1 (malo duži monolog): Nije li tak radio i Tile? Puštao, puštao, a onda iznenada: DUM, DUM, dosta je bilo nediscipline, i javašluka drugovi, radnička klasa to ne može tolerirati, vi ne zastupate interese  radnika, seljaka i poštene inteligencije… ne poštujete tekovine naše narodnooslobodilačke borbe, pardon, Domovinskog rata… Zar su naši narodi krv prolijevali da bi vi gazili tekovine revolucije? (naglasak rusko-zagorski). Ali, Tile je ipak imao stila: i elegantan, i tamne naočale, i fina odijela, ilegalna imena, iskustvo, kondicija, obračun na Brijunima, u ljetnoj atmosferi… I on nije čekao izvještaje UDBE, KOS-a, on je samo odmontirao mikrofone koje su on i Jovanka – djevojka montirali… stavio pred Marka, tj. Ranka, i pitao: Dobro, druže, što je to? Zavirivati Predsjedniku u spavaću sobu? I hop-hop, jedan, dva, tri, SMJENA! I svi u jedan glas: BRAVO TILE, TVOJI VJERNI SURADNICI i RADNIČKA KLASA SU UZ TEBE!

007:  Da, ali u ovim aferama nema žena, ni seksa, ni preljuba… Jedino kaj je ovaj Milovan zvao Zvončarevu ženu, no, pa to nije grijeh.. kaj ne?

Sokol 1 (polutiho):  Pusti, još se ne zna nema li tu žena, kažu Milovanov brat bio je i ženskar, zavirivao je i u čašicu.

007: (duži monolog, sa stankama): Ma daj, ti u to vjeruješ? To Zvončar i njegovi  pakuju  bratu našeg premijera. I prava je šteta što se onaj nije još vratio iz zatvora, iz Venture, da šapne  Milovanu što mu je raditi: I znaš kaj, sve mi se čini da će Gazimirče doći na svoje – samo on može spasiti ovu državu…….. Em, ima već novi program, svejedno što je to ažurirani Plan 21, em će ga ovjeriti u narodu, tu bu 30 mandata i tak, ringišpil se bu vrtil, kak u Kraljevu, kao u Blitvi… kao u Kakaniji. I onda bu marširala opet neka brigada, vijorili buju se barjaci, orila bu se himna, i domoljubne pjesme, dozivali bumo i Bana, i sokolove, i mesare, Maksove, možda budu opet istrčale zagrebačke frajle,  ta rat nije završil, ne, ne i ne TRA, TRA TRA…… bu i dalje išlo red Jasenovca, red Bleiburga, red  ustanka crvenih, red rasnih zakona, red Kaptola, red  ćiriličara, rad antićiriličara…red privatizacije i pretvorbe, red pljačke; red nogometa, red bacačica diska i skakačica u vis…Onda bu tajnim vezama došel Luka, pa Manđo… onda buju zaplesale karioke, onda bu Maminjo popel se na stol, junački razdrljio košulju, i na prvo pitanje vrisnuo:

NEŠ RAZBOJNIČE, MRŠ ĐUBRE JEDNO!

Onda će netko od evrokrata telefonirati Svilenom: Was ist los, in Kroatien, Herr Svileni!? On će, s nevinim pogledom u očima, nježnim, umirujućim glasom: „Samo mirno vi u Bruxellesu i Strasbourgu, mi smo stabilna zemlja i kod nas traje festival demokracije, istina, na balkanski način, malo pliva trećina Slavonije, ali koje su sve kuge prošle Slavonijom, i Avari, i Rimljani, i Napoleon,  i Germani…i Talijani, ali vi znate da je Balkan čvrsta hridina, i da mi stojimo postojano, kano klisurine…sve prema jugoistoku od linije Trst – Odessa, to je poseban mentalitet, južnoslavjanski, jel to Fric nekaj pisal? Ili „Izlet u Rusiju“- i malo boljševizma u i staljinizma u nama? Špijun X 25 javlja, Kopinič javlja… Geopolitika, geostrategija, interesne sfere!? Mi imamo s našeg Balkana dvije ekipe u Brazilu, a vi?

007 (pomirljivo): OK, sada si održao predavanje ex katedra, ali moramo provjeriti kandidate koji će voditi hrvatske kockaste u Brazil – nema na dva sata ili jedan dan zaposlenja, pa u drugu službu, moraju to biti provjerenu kadrovi: šutljivi, grbavi, kurčeviti, snažni, spretni, bučni ako treba, samozatajni ako treba,  ispravnih krvnih zrnaca roditelja, prepisane diplome,  potomstvo bez genetske greške! Uzmite stare dosjee, mislim kopije, vraga su uništeni, zapravo jesu originali, ali kopije imamo! Tu su i nove dojave naših specijalnih agenata – vojna služba, civilne agencije, tajna odjeljenja, sve je to prikupilo dovoljno podataka, na kraju, tu je i razmjena sa bratskim službama, pa s Interpolom… Sammir je već uvježbao za svoje: ZA DOM! Stadion grlato odgovara: SPREMNI! Tu ne možemo ništa, pa on će tamo igrati kao na svom terenu!?

Sokol 1 (sumnjajući i na kraju, veselo):  Ne znam ne, znam 007, sumnjiv si i ti malo. Kakve su to šporke riječi i insinuacije, podmetanja?? Za koga ti zapravo radiš? CIA, Mossad, SOA, BND, MI6, MI 16?  E, ekipa će uz tri-četiri sigurnjaka u zrakoplov, pa pravac za Sao Paolo… kažu, putuje 23 igrača, i 26 iz pratnje, bez vođe delegacije! I kakav Zvončar, i kakvi bakrači! Daj ŽUJU, daj VINČEKO,  pijme ga, pijme ga, sve do dana belega, sve dok ne puuk…ne – zorrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, to je stara navada hrvatskog narodaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

(1.06. 2014.)

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 2.6.2014. u 09:18