UZBRDICE/NIZBRDICE Ljubo R. Weiss: Koji k…c zanovijeta gospođa Liliane?

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 29.12.2013. u 08:40

UZBRDICE/NIZBRDICE Ljubo R. Weiss: Koji k…c zanovijeta gospođa Liliane?

Foto: Stephanie Comfort

Čitam i ne mogu vjerovati što sve rade evropski birokrati – eurokrati: umjesto da traže linije povezivanja građana Evrope, oni rade linije razdvajanja, šire stereotipe o vjernicima, brinu se kao o pravima djece, a zapravo ne poznaju elementarne pojmove medicine, ali ni vjerska prava.

Jedan odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) nedavno je prihvatio nacrt teksta kojim se zemljama članicama preporučuje da otvore javnu raspravu o pravu djece na zaštitu od obrezivanja, što je izazvalo brojne osude kao “antisemitske” i “antireligiozne” pa je šefica toga odbora reagirala u četvrtak u Washington Postu tvrdnjom da “obrezivanje dječaka nije i ne može biti pravo”.

ŠTO TVRDI GOSPOĐA LILIANE?

“Ne postoji i ne može ni postojati pravo na obrezivanje dječaka. Djeca nisu mini bića s mini ljudskim pravima”, piše Liliane Maury Pasquier, predsjednica odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.
“U preporuci naša skupština poziva europske vlade da razmisle o tome može li `dječje pravo na fizički integritet` postati standard na cijelome kontinentu”, dodaje.

    Prvo sam mislio nešto tome pisati o tome, ali sam u prvi mah,   odustao. Vidio sam da taj članak u javnost gura Hina, Hrvatska novinska agencija i držim da je to nametanje javnosti posve sporednog pitanja za naše egzistencije, kao i mnogo puta do sada.

   Briga o fizičkom integritetu djeteta? Koje licemjerje? Dok su milijuni i milijuni djece gladni, neki odbor eurokrata nameće to kao egzistencijalno pitanje, a zapravo eurokrati niti to razumiju, niti im je do prava djece, već nameću jedan kulturno-vjerski obrazac svima nama. U nazivu odbora stoji: odbor za SOCIJALNA pitanja, zdravstvo…Koliko je djece u nevoljama, djece invalida, izgladnjele i slabo obučene djece, zatim djece  izložene bezobzirnom nasilju nervoznih roditelja bez posla, alkoholičara, narkomana, koliko djevojčica i dječaka prisiljenih na prošnju i prodaju seksualnih usluga, da sada o seksualnom nasilju nad djecom  ne razglabamo. S kojim pravom se miješaju u striktno religiozno pitanje?? Da opravdaju svojih 15 000 eura plaće, ma bježite mi s očiju vi eurokrati koji bi raspravljali  i o – našim pimpekima! KAJ GOD!?

  Predomislio sam se i pišem jer me upozoravaju „moji“ da vrijedi  nešto napisati o toj temi ukoliko doprinese otklanjanju neznanja i stereotipa. Ni u to nisam posve siguran, jer zadnjih godina neke zabetonirane tikve jedva čekaju takve teme da bi pokazale kao svoju slobodoljubivost i pravdoljubivost, od toga dio salonskih diskutanata koji žive svjetlosne godine od stvarnog života tzv. malog čovjeka.

ŠTO JE OBREZIVANJE?

    Obrezivanje, hebr. mila, je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica (prepucij) koja prekriva glavić penisa. Nakon zahvata glavić je u potpunosti otkriven. Obrezivanje je bezbolno jer se radi uz lokalnu ili opću anesteziju, a u nas Židova to obavlja za tu zadaću specijalno obrazovan  i uvježban čovjek (mohel) i sam čin ima DUBOKO RELIGIOZNO, ritualno značenje jer je to jedan od znakova SAVEZA židovskog dječačića s Hašemom, a spominje se i u Bibliji na više mjesta. Obrezivanje dječaka se vrši u roku od osam dana od rođenja i prisustvuju mu najbliži rođaci, uz naravno, roditelje i rabina,  a povezano je i s davanjem imena novorođenčetu..U mnogim zemljama pa tako i  u Izraelu, SAD i drugdje kod Židova, posebno obrazovanih, to je nešto što se podrazumijeva. Mnogo je razloga zbog kojih roditelji obrezuju svoje dječačiće a glavni je da se obrezivanjem znatno poboljšava higijena penisa i sprečavaju razne bolesti.

    Obrezivanje također predstavlja dio kulture i tradicije. s kojom je nažalost uglavnom prekinuto u Židova – Jevreja nakon 1945. godine na prostorima ex-Jugoslavije da bi se ponovo činilo u zadnjim desetljećima i to ne baš često jer niti ima Židova puno, niti židovskih brakova, niti nataliteta. Nakon što se primijeni anestetik obrezivanje traje oko 15 minuta a zacjeljivanje i njega nekoliko dana. Nakon toga, dijete je za cijeli život zaštićeno od nečistoća, infekcija, bakterija, i raznih spolnih i urinarnih bolesti koje mogu ugroziti cjelokupno zdravlje. Obrezivanje je kažu neki, kao odlazak zubaru, znači rutinski i jednostavan zahvat i samo zadrti, neuki i netolerantni tipovi mogu postavljati pitanja o svrsi obrezivanja.

   Protivnici  kažu, pustite dječačića da odraste, pa neka onda punoljetno odluči hoće li se obrezati. Avaaaj, kojeg li neznanja?!  Razgovarao sam s jednim čovjekom devedesetih koji je radio aliju za Izrael, i netko mu je neupućen iz židovskih krugova rekao da bi bilo lijepo da obrezan dođe u Izrael. I ode čovjek na kliniku,  i naprave kirurzi zahvat, jer vjera je vjera! Ali, taj čovjek kaže da ako postoji strašna bol onda je to bol koja je trajala najmanje dva mjeseca – niti pišati u miru i bez boli, a kamoli raditi ONO…

    Napisat ću pa makar mi neki zamjerili, na kraju kad može moje  „miljenica“ tama Rudan, što ne bih i ja: Koji  K…C briga eurokrate i d pogotovo one zlonamjerne vjernike, što mi Židovi radimo već nekoliko milenija?? Radili smo to i u vrijeme helenske okupacije starog Izraela, kada je to bilo po život opasno. Taj znak raspoznavanja koštao je tisuće Židova života u Holokaustu jer mnogi su morali skidati i hlače i gaće da bi se provjerila sumnja nacista i kvislinga da je netko Židov – Jevrej! Na kraju krajeva, dovoljno je pismo rabinatu i nadležnom rabinu da ako neki roditelji baš ne žele obrezivanje, da se ono i ne učini. Eto, zato sam se očitovao o ovom, ponavljam, za djecu sporednom pitanju. Može se raspravljati o obrezivanju djevojčica što se  radi  u nekim afričkim i drugim zemljama, no to je ipak druga  tema: obrezivanjem (uklanjanjem klitorisa)  žena se ponižava i radi nasilje nad njenim tijelom i seksualnim životom.

DA LI JE LILIANE JAHALA OBREZANOG?

     I netko  je već dobro primijetio: što  se javlja predsjednica  odbora za, prije svega, SOCIJALU,  u  evropskoj instituciji, dok Evropu i dalje trese kriza, dok se štrajkači valjaju evropskim ulicama i trgovima  ta gospođa Liliane, kada ga obrezanog, najvjerojatnije nije jahala!? Jer, da jest, onda bi znala da je broj žena Židovki koje obolijevaju od raka grlića maternice znatno manji nego kod drugih žena, da sad o drugim čisto medicinskim razlozima za obrezivanje ne zborimo. U tom pogledu stavovi židovstva vrlo su bliski stavovima muslimana, samo što oni svoj vjerski običaj  nazivaju –  sunićenje!

  O različitim užicima žena ne bih, o tome neka žene govore i pišu, ako žele, iz svog iskustva!

(28. 12. 2013.)

 

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 29.12.2013. u 08:40