USTAVNE KATEGORIJE I DRUGE SNOMORICE

Autor/ica 10.7.2011. u 09:51

USTAVNE KATEGORIJE I DRUGE SNOMORICE

Vrućim i vrelim danima odgovaraju, valjda, i takve teme.
Umjesto da mirno pijemo “Radler” s limunom, jedan vrhunski pivarski proizvod, listamo neki roman za plažu ili sređujemo osobnu arhivu uz kakve “vječnozelene ” američke šlagere, mi se jedemo, ni više ni manje, radi Ustava i njegovih odredbi. Jedna od njih (temeljna) je jednakost građana pred zakonom, što osigurava demokraciju i obećava ljudima vladavinu prava. To je važna ustavna kategorija, na koju građani računaju, čak i kad ne znaju točno da ona postoji napismeno.

Ovih dana, u hrvatskom je Saboru pao poprilično sablažljiv prijedlog: da branitelji postanu POSEBNA USTAVNA KATEGORIJA, izuzeta iz općeg poretka, zaštićena od kaznenog progona, itd. Ustav bi, recimo, ostao neki temelj, no nekoliko nosivih “blokova” bilo bi iz njega izbijeno, i po nekoj nastranoj logici, to bi trebalo biti tako. Zanimljivo je da ni jedan branitelj neće pristati niti na pomisao da je u obranu domovine krenuo sa mišlju na povlastice, već su se svi listom borili – za pravnu državu! Protiv kriminala, lopovluka, klasnih ponora, nezaposlenosti, rasprodaje zemlje itd.
Kako li je to skrenulo na ovaj orwellovski kolosjek iz “Životinjske farme”, sam Bog će znati….

Naime, jedan živopisni lik po prezimenu Đakić, izjavljuje u tom našem “visokom domu” kako u “Našoj domovini Hrvatskoj nismo svi jednaki, niti možemo biti jednaki”, na što veleštovana dr. Pusić odgovara da je riječ “o najskandaloznijoj izjavi u povijesti Sabora”, a rasprava o posebnoj ustavnoj kategoriji prebacuje se na neki drugi put…

Prebacimo i mi svoje snomorice i dnevne paranoje na drugi kolosjek. Evo, poznajem učiteljicu razredne nastave u Podravini, koja je zadnjih deset godina staža radila sa više od 70 posto romske populacije u razredu, pa završila u psihozi, na stanovitom odjelu. Srećem kolegu profesora, koji je ostao raditi do punog staža na mojoj bivšoj školi, i sad mi usplahireno govori kako će imati manju mirovinu od moje prijevremene – gotovo nezamislivo. Čitam u novinama kako profesorica M. Š. ne može predavati na Ekonomskom fakultetu, iako je izašla čista iz afere “Indeks” i nema formalne zabrane. Još nekoliko stotina sličnih primjera ostavljamo u “talonu” za ozbiljnu raspravu.

Moj skromni autsajderski prijedlog hrvatskoj Vladi glasi: Proglasite sve školnike, od učitelja do doktora znanosti, POSEBNOM USTAVNOM KATEGORIJOM! Oni to zaslužuju, a i Lijepa Naša ponešto bi spasila obraz pred bijelim svijetom… ako je to uopće moguće, naravno.

tags: Božica Jelušić

Tagovi:
Autor/ica 10.7.2011. u 09:51