Uklonili nadzorne kamere iz sudskih ureda, suci se žalili da ih špijuniraju

Autor/ica 3.9.2012. u 12:24

Uklonili nadzorne kamere iz sudskih ureda, suci se žalili da ih špijuniraju

Sudac Branko Perić je pritužbu poslao Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH, a ta je agencija nakon istrage konstatirala kako su suci bili izloženi protuzakonitu snimanju dok su boravili u svojim uredima.

SARAJEVO  Nadzorne kamere u uredskom dijelu strogo čuvanog Suda Bosne i Hrecegovine u Sarajevu uklonjene su nakon pritužbi nekih sudaca kako su one tamo postavljene samo da bi ih se špijuniralo, objavile su u ponedjeljak banjalučke “Nezavisne novine”.

“Pokrenuo sam postupak kada sam se uvjerio da kamere služe za špijuniranje”, izjavio je sudac Branko Perić potvrdivši kako je osobno zatražio uklanjanje kamera.

On je pritužbu poslao Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH, a ta je agencija nakon istrage konstatirala kako su suci bili izloženi protuzakonitu snimanju dok su boravili u svojim uredima.

Odlukom agencije sporne nadzorne kamere morale su biti uklonjene a sve napravljene snimke izbrisane.

Sudac Perić pojašnjava kako mu je sve postalo sumnjivo nakon što mu je nekoliko puta “na drzak i primitivan način stavljeno do znanja tko je ušao u njegov ured”. Nije međutim pojasnio tko mu je to rekao.

Poznato je međutim kako se Perić ranije u više navrata verbalno javno obračunavao s dugogodišnjoj predsjednicom državnog suda Meddžidom Kreso.

Sud BiH smješten je unutar kruga nekadašnje vojarne u izoliranom dijelu Sarajeva i riječ je o dobro osiguranom kompleksu u kojega je nemoguće ući bez temeljitih provjera.

Tamo se održavaju suđenja počiniteljima ratnih zločina i najtežih kaznenih djela poput ubojstava i velikih pljački.

Istragom koji je zatražio Perić utvrđeno je kako je sva zbivanja unutar kompleksa suda registriralo čak 57 nadzornih kamera.

Čak 29 takvih kamera bile su međutim instalirane u dijelu suda kojega koriste samo namještenici, a šest je kamera nadziralo prostor u kojemu su uredi sudaca.

Novi list

Tagovi:
Autor/ica 3.9.2012. u 12:24