Uhićena Branka Pavošević, bivša šefica HDZ-ovog računovodstva zbog afere Fimi media

Autor/ica 14.7.2011. u 01:38

Uhićena Branka Pavošević, bivša šefica HDZ-ovog računovodstva zbog afere Fimi media

Nekadašnja šefica HDZ-ovog računovodstva Branka Pavošević uhićena je jutros zbog malverzacija u aferi Fimi-media. Ta informacija potvrđena je našem listu iz izvora upućenih u uskočke istrage piše novi list

Ime Branke Pavošević  bilo je relativno nepoznato široj javnosti do studenog prošle godine, kad ju je USKOK ispitao u istrazi afere Fimi-media. Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić dao je uskočkim istražiteljima prva saznanja da je Branka Pavošević baratala crnim novcem koji se u HDZ slijevao iz poslovanja Fimi-medije s državnim poduzećima.

– Isključivo po uputama Ive Sanadera, meni bi Branka Pavošević svaki mjesec rekla kolike su potrebe stranke za taj mjesec, te je li ostalo nešto nepodmirenih troškova od prošlog mjeseca, kazao je, između ostalog, Barišić uskočkim istražiteljima.

Do njene smjene 2008. godine, Mladen Barišić je prema vlastitoj procjeni nosio Branki Pavošević u stranku mjesečno između 100 i 200 tisuća kuna.

Bivši HDZ-ov rizničar naveo je da je HDZ-ova bivša šefica računovodstva raspolagala s tim novcem po nalogu Ive Sanadera. Također, uputio je uskočke istražitelje da je Branka Pavošević evidentirala svote novca koje je primala i izdavala, što je kasnije pomoglo istražiteljima u razgovorima s njom. 

Prema Barišićevim saznanjima, novac kojeg je mjesečno donosio u vladajuću stranku trošio se uglavnom za neke dodatne usluge za koje nije bilo novca iz redovnih prihoda, te za dodatke na plaće. Jednostavnim računom, može se zbrojiti da je Mladen Barišić za vrijeme dok je upravljao crnim stranačkim fondovima, u HDZ odnio između pet i deset milijuna kuna.

Zbog takvog načina trošenja novca kojeg je Fimi-media iz državnih poduzeća isisala namještenim natječajima, kao i zbog plaćanja estradnim zvijezdama za nastupanje, odnosno nenastupanje, USKOK već dulje vrijeme razmatra da i HDZ prijavi kao pravnu osobu.

Branku Pavošević u HDZ-u smatraju kadrom lojalnim bivšem premijer Ivi Sanaderu, zbog čega je pala u nemilost nakon njegovog odlaska, a potom i uhićenja.

Šefica računovodstva vladajuće stranke bila je od 2003. godine, kad ju je na to mjesto imenovao bivši premijer, do 2008. godine kad je smijenjena jer je Državna revizija utvrdila nepravilnosti u HDZ-ovom završnom računu .

Unatoč nemilosti u stranci, ostala je zaposlena u središnjici, preraspoređena na druge poslove, a i dalje je viđena na svim manifestacijama HDZ-a, pa je tako 17. lipnja bila i na proslavi 22. obljetnice osnutka HDZ-a. Osim što je predsjednica HDZ-a u općini Kloštar Ivanić, obnaša i dužnost vijećnice u županijskoj skupštini

Autor/ica 14.7.2011. u 01:38