Uhićen Josip Perković

tačno.net
Autor/ica 1.1.2014. u 10:37

Uhićen Josip Perković

AFP PHOTO / STRINGER

Josip Perković priveden je jutros na policiju zbog Europskog uhidbenog naloga (EUN) koji je za njim izdalo njemačko pravosuđe.

U prvim satima nove godine policija je odmah počela provoditi EUN, koji je zakonski se počeo primjenjivati od ponoći.

Pored Perkovića priveden je i Zdravko Mustać , kojeg se tereti za isto kazneno djelo – organiziranje i provođenje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Pored njih dvojice javnosti najpoznatijih, policija je privela još nekolicinu osoba čiji se EUN nisu provodili odmah po ulasku u EU, a sve zbog nejasnih odredbi o izručenjima zbog kaznenih djela od prije 1990. godine. Taj je slučaj u javnosti čak i prozvan Lex Perković.

“Perković se nalazi u policiji koja će ga tijekom dana odvesti na ispitivanje u državno odvjetništvo”, kazao je Anto Nobilo Hini.

Prema propisanoj proceduri državno odvjetništvo treba ispitati uhićene i pitati ih pristraju li na izručenje. Potvrdan odgovor proceduru izručenja učinio bi pukom formalnošću no Nobilo ističe da će se Perković usprotiviti izručenju.

Nobilo očekuje da će tužiteljstvo za Perkovića zatražiti i određivanje istražnog zatvora pa bi nakon Županijskog državnog odvjetništva trebao biti odveden i pred suca istrage koji će odlučivati o tom zahtjevu.

Osim o pritvoru zagrebački Županijski sud, ali ne sudac istrage nego izvanraspravno vijeće narednih će dana odlučivati i o Perkovićevoj žalbi na izručenje, a na tu sudsku odluku Perković ili državni odvjetnik mogu se žaliti Vrhovnom sudu u naredna tri dana

Hina

tačno.net
Autor/ica 1.1.2014. u 10:37