Ugroženost od građana kao izgovor poslanika za nerad

tačno.net
Autor/ica 27.8.2013. u 09:15

Ugroženost od građana kao izgovor poslanika za nerad

„Najbolje da uvedu mjere prisilnog rada i izgnanstva. Ja mislim da je to sljedeći korak. Očito, ovdje je riječ o tome da izabrane političke elite odgovaraju samo svojim fikcijama toga šta jeste narod i da oni predstavljaju sve ono što oni kažu da je narod“, kaže Mujkić.

Piše: Selma Boračić

Tri mjeseca od protesta građana Sarajeva za hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju, bh. parlamentarci i dalje raspravljaju o tome da li su sigurni doći i raditi u zgradi Parlamenta BiH.

Iz trećeg puta uspjeli su usvojiti sedam zaključaka, koji se uglavnom tiču utvrđivanja odgovornosti nadležnih sigurnosnih, policijskih i pravosudnih tijela BiH tokom blokade zgrade državnog Parlamenta od 5. do 7. juna.

Pričajući o ugroženosti, bh. parlamentarci su skrenuli pažnju sa svog nerada, smatraju stručnjaci, te zaprijetili građanima, da ne trebaju protestvovati po ulicama. Iako je članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH predstavljen Izvještaj o stanju sigurnosti u BiH za 2012. godinu, zanimljivije je bilo raspravljati o ugroženosti bh. parlamentaraca tokom i nakon protesta za JMBG.

U jednom od sedam usvojenih zaključaka, Komisija je obavezala Vijeće ministara da donese odluku o okupljanju građana ispred državnog Parlamenta, kojom će biti utvrđen pojas u kojem se zabranjuje okupljanje.

Ovim je potpuno palo i ono malo demokratije koju je imalo bh. društvo, smatra profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Asim Mujkić.

„Najbolje da uvedu mjere prisilnog rada i izgnanstva. Ja mislim da je to sljedeći korak. Očito, ovdje je riječ o tome da izabrane političke elite odgovaraju samo svojim fikcijama toga šta jeste narod i da oni predstavljaju sve ono što oni kažu da je narod“, kaže Mujkić.

Čini se, pak, da bh. parlamentarci ne razumiju najbolje termine kao što su demokratija ili pravo na građansko okupljanje. Predsjednik Helsinškog komiteta BiH Srđan Dizdarević smatra kako se na ovaj način najgrublje krše osnovna prava građana u BiH.

„Zaista se radi o jednom ponovo bahatom, arogantnom odnosu i odnosu koji negira volju građana i koji potpuno zapostavlja, odnosno ruga se dignitetu nas Bosanaca i Hercegovaca“, ocjenjuje Dizdarević.

O zahtjevima građana, a to je usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju, niko više i ne priča. Bh. parlamentarci su se o zakonu trebali izjasniti do kraja augusta.

Ipak nisu, jer nije bilo sjednica. Čini se da godišnji odmori nisu omeli samo Komisiju za odbranu i sigurnost. Za razliku od prve dvije sjednice, sada su konačno usvojili zaključke koje će uputiti Predstavničkom domu PSBiH na izjašnjavanje.

“Lekcija” građanima

No, ni sjednica u ponedjeljak nije prošla bez rasprave. Kao i na prethodnim sjednicama, predsjedavajuća Dušanka Majkić bila je najupornija da se zaključci što prije usvoje, a dopredsjedavajući Šefik Džaferović imao je drugačije zahtjeve.

Majkić: Moramo se odlučiti o ta tri.

Džaferović: A šta treba sada mi da radimo povodom toga?

Majkić: Trebamo se odlučiti za jedan od ta tri. Ne može sva tri. Zato ti kažem ne razmiješ kakav nam je zadatak. Zadan nam je zadatak da napravimo zaključke, usvojimo, odnosno ne usvojimo, i pošaljemo perema domovima i tamo branimo na sjednici.

Džaferović: Tako je kad politizirate. Ja cijelo vrijeme upozoravam, od početka sjednice, da pokušavate ovdje po principu zrno po zrno da izvučete zaključke koji vam odgovaraju.

Majkić: Pa sve redom čitam, čovječe!

Džaferović: Ama to je, gospođo Majkić, politizacija.

Njihova rasprava iznervirala je člana Komisije Mehmeda Bradarića.

„Meni ovo liči, nemojte se ljutiti, na kvocanje kokoške koja kvoca a ne nosi jaja. Dakle, mi godinu i po dana, ili u ovom slučaju tri mjeseca razgovaramo, a nismo ništa zaključili“, kazao je Bradarić.

Ipak, bh. parlamentarci su proteste, koji su proistekli iz očaja roditelja koji nisu mogli liječiti bolesno dijete jer nema JMBG, a time ni potrebna dokumenta za izlazak iz države, iskoristili da bi dodatno uživali ne radeći ništa.

Zbog navodne narušene sigurnosti, iako su sve sigurnosne agencije rekle suprotno, danima nisu dolazili na posao. A da im pomognu da utvrde ko ih je ugrožavao, angažovali su sve institucije sistema. To je mudar način da se uplaše građani, smatra profesor Asim Mujkić:

„Da im se da lekcija da više ni pod razno, ni slučajno im na um ne padne da remete rahatluk, red, mir i koncentraciju poslanika dok ne rade svoj posao.“

Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 27.8.2013. u 09:15