Ubijanje Veleža

tačno.net
Autor/ica 15.3.2015. u 18:31

Ubijanje Veleža

Nigdje nisam imao priliku upoznati ljubav prema jednom sportskom klubu kao što je to ljubav između Veleža i građana Mostara, njegovih najširih slojeva. Od pekara do inžinjera i od pilota do vozača kamiona, svim Mostarcima su Velež i njegov grb s petokrakom dio srca.

Piše: Faruk Vele, Dnevni Avaz

Bez ikakve patetike. Može biti da takvih ljubavi ima još, kako u BiH tako i diljem svijeta, ali nigdje ta ljubav između grada i jednog sportskog kolektiva nije tako gospodstvena i mila, ostavljajući trajan pečat identiteta jedne sredine.

Zato mogućnost da Velež nakon 93 godine, a zbog nekakve administrativne ujdurme u ocjenjivanju kvaliteta uvjeta njihovog stadiona u Vrapčićima, bude protjeran i iz Mostara te da zvanične utakmice igra u Sarajevu ili Zenici jeste zločin čije razmjere mogu razumjeti samo oni koji su dio života proveli uz Stari most, ali i oni kojima BiH ne završava na Marindvoru. Zamislite, uostalom, da neko naumi iz bilo kakvih razloga otjerati Hajduk iz Splita, Dinamo iz Zagreba, Zvezdu i Partizan iz Beograda, a da ne govorimo o tome da Real ne igra u Madridu ili Bajern u Minhenu!?

Ali, eto, nakon što su ga na livadu u Vrapčiće otjerali sa stadiona Pod Bijelim brijegom, i to bajonetima Vojne policije HVO-a Željka Džidića, notorne Kažnjeničke bojne Tute i Štele i njima sličnih zločinaca tokom prokletih ’90-tih, političko-sportskim dilom danas, očito, Velež treba protjerati i iz grada iz kojeg je potekao. Tako se nastavlja kalvarija kluba koji je bio poznat po toploti njegovih ljudi i duhu što su ga “Rođeni” pronosili diljem bivše Jugoslavije i svijeta.

Protjerivanje Veleža iz Mostara treba shvatiti kao opaku podlost koja za konačni cilj ima protjerati i sve ono što simbolizira grad na obalama Neretve i njegove ljude. Jer takav Mostar danas, očito, jeste nuspojava BiH uzrovane linijama nacionalnih podjela i sveprisutne mržnje.

Baš zbog toga Velež i treba ukloniti kao svojevrsno truplo i dokaz davno učinjenog zločina. U tome su svjesno učestvovale i bošnjačke elite sa sarajevskog, SDA-ovog mindera, koje su, uprkos upozorenjima, godinama pristajale Mostarom plaćati cijenu svojih truhlih kompromisa. Varaju se mnogi ako misle da će to lako proći. Mostarski ponos nije pravljen od krhke japije, on je nastao iz Mukoše i građen je od najčvršćeg kamena. Kao i Stari, i Velež će ponovo izroniti – za “one što ga vole”, u inat onima što ga ne vole.

tačno.net
Autor/ica 15.3.2015. u 18:31