Ubijanje BiH je zajednički projekt onih koje je narod izabrao

Zlatko Dizdarević
Autor/ica 15.8.2017. u 20:46

Izdvajamo

  • Drugo je pitanje, više interno za Hrvate u BiH. Zašto Čović šutke prelazi preko ponovljenih tvrdnji Dodika koji podržava stvaranje »trećeg entiteta«, znači Herceg Bosne, ali samo u granicama nacrtanim unutar Federacije BiH. Znači, Posavina, centralna Bosna, Hrvate na drugim mjestima u RS-u, zaboravite. Samo naivnom nije jasno da se ovom šutnjom utvrđuje, zapravo, »hrvatska zajednica Hercegovina«, a da Hrvati koji nisu pod striktnom kontrolom i utjecajem HDZ BiH u priči o »nejednakopravnosti« baš i nisu bitni. Dovoljno je čuti šta katolička crkva i posebno franjevci u BiH o tome kaže. A zašto Kaptol šuti.

Povezani članci

Ubijanje BiH je zajednički projekt onih koje je narod izabrao

Dovršava se temeljna podjela na etnose i vjere kao osnov svega. Ostalo je tehnika. Na sve tri strane. Što se države tiče, za razliku od Dodika koji otvoreno promovira RS kao državu, Čovića koji to prepušta prvo njima da bi se »legalizirao« princip pa će sve biti lakše, Izetbegović ide stazama »babe«: Mi, kao, ne bi ali šta da radimo kad oni hoće! Premalo ih shvata unaokolo da im zvona zvone. A i ako shvataju, šute. Misle, možda nije njima. 

Ružne stvari koje se u Bosni i Hercegovini zovu »politička realnost« ne dešavaju  se po logici definitivno skockane države – odvojeno, u svakom dijelu za sebe. Ubijanje BiH je zajednički projekt onih koje je narod izabrao.

To što neki viču da nisu tako htjeli, mislili, da se nisu tome nadali, ne pije vode. Kasno je za pozivanje na Johna Donnea i njegovu genijalnu misao kazanu početkom  sedamnaestog stoljeća, ponovljenu kasnije u naslovu knjige Ernesta Hemingwaya: »Kome zvono zvoni«. J. Donne je davno odgovorio: »Nijedan čovjek nije Otok, sasvim sam za sebe…I zato nikada ne pitaj kome zvono zvoni, Tebi zvoni…«

Ovdašnje zlo je sinhronizirano, usaglašavano, a predstavlja se kao uzajamno zabadanje noža u leđa pa tako izaziva još snažnije ružne strasti da bi se sve dovršilo onako kako profiteri zajednički žele. Preko leđa onih što »nisu Otok, sasvim sam za sebe…« pa ne smiju ni spoznati da zvono njima zvoni. Svakome ponaosob.

U Bosni i Hercegovini oružje demokracije – biraj drugoga ako ti se ne sviđa ovaj sada – onako kako se na njega pozivaju svi u svijetu, neće proći. Biračko tijelo je kupljeno. Da bi se dotukla uspješna država, prvo je rasturano društvo. I »prevaspitavani« pojedinci. Lažima, ucjenama i proizvodnjom mržnje. Domaći su nastavljali rat »drugim sredstvima« da bi učvrstili sebe, a oni  izvana su poodavno učinili sve da istinska demokracija postane igračka i u UN-u.

Tako se, eto, došlo do legalizacije tri projekta u jednom istom. Proglasilo ih se dobrohotnim poklonom »narodu« koji to sam hoće.

U Republici Srpskoj u dubokoj populističkoj nesvijesti s Dodikom na čelu odigravaju na uvijek uspješne opsesije iz istorije, Načertanije i Memorandum. Bošnjaci okupljeni oko Izetbegovića vratili su se »babinom« konceptu definiranom »Islamskom Deklaracijom« i guraju ga ispotiha i lukavo, poput starih orijentalnih zavjera sa »svilen gajtanom« na kraju. Da se »vlasi« ne dosjete. Čovićevi »europejci« također na temeljima tradicije – legalistički, u ime ukradene jednakopravnosti, institucionalno, kako bi drugačije pa nismo Balkan, dolaze do objelodanjenog prijedloga o povratku »Herceg Bosne«.

Zlatko Dizdarević
Autor/ica 15.8.2017. u 20:46