Tuđman ili moralna trulež Hdz-a

Autor/ica 1.12.2011. u 09:43

Tuđman ili moralna trulež Hdz-a

“Hrvatska pred političkim rezom” naslov je članka u švicarskom listu Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Autor odmah na početku iznosi kako nitko ne sumnja u to da će na izborima pobjedu odnijeti oporba i za to navodi dva glavna razloga. Prema mišljenju dopisnika iz Zagreba, prvi je razlog katastrofalna gospodarska situacija: “Vlada je dugo negirala krizu. A kada to više nije bilo moguće, timu stručnjaka je povjerena izrada reformskog programa. No, unatoč obećanjima nije proveden njegov sadržaj, recimo smanjenje deficita i državne uprave ili povećanje fleksibilnosti tržišta rada. Nedostajalo je hrabrosti za provedbu i onih nepopularnih mjera. Kod Vlade se na području gospodarske politike nisu prepoznavali ni strategija niti odlučnost za provedbu.”

I njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u svom članku pod naslovom “Dva koraka naprijed, jedan nazad” iznosi da je Vlada u Zagrebu stalno najavljivala reforme, ali da ih nikada nije dosljedno provela. Autor ocjenjuje da će Hrvatska nakon izbora i potpisivanja Ugovora o pristupanju Europskoj uniji morati zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, budući da je Hrvatska, kako se navodi, odmah nakon Mađarske na popisu rizičnih bivših komunističkih zemalja.

Kao drugi razlog za očekivani izborni poraz vladajuće stranke NZZ navodi “moralnu trulež HDZ-a”. U tekstu se ističe da je u javnosti nastala slika jedne stranke koja je državu smatrala svojom “samoposlugom”, primjerice kada se radilo o provizijama za dodjelu javnih poslova ili isisavanju novca iz državnih tvrtki. I FAZ i NZZ procjenjuju da premijerka Jadranka Kosor pokušava spasiti situaciju zaokretom u desno i tvrdi da uoči izbora ponovo cvjeta nacionalizam u Hrvatskoj, “kao da 10 godina političkog razvoja nije ostavilo nikakvog traga”. Kao primjeri se navode premijerkin pozdrav haškim osuđenicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na ovogodišnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te povratak Miroslava Tuđmana u HDZ.

NZZ se bavi i predizbornom kampanjom hrvatske oporbe te ističe kako je ona biračima obećala poštenje: “Čini se da je to trenutačno dovoljno za očekivanu izbornu pobjedu, ali ostavlja birače u neznanju što se može očekivati od promjene na vlasti kada je riječ o svakodnevnim problemima.” Autor nadalje piše kako i Kukuriku-koalicija službeno održava iluziju da će plaće, mirovine i subvencije ostati nedirnute. Također ocjenjuje da stranački programi oslikavaju puke želje bez konkretnih informacija kako bi se one usred teške gospodarske krize mogle ostvariti. “Ta maglovitost je još pojačana zbog činjenice da oporba trenutačno samo može naslućivati kakvo je financijsko stanje u zemlji. Tako nije isključeno da bi nakon promjene na vlasti na vidjelo mogli izaći još neki za sada nepoznati problemi”, upozorava Neue Züricher Zeitung.

Autor/ica 1.12.2011. u 09:43