Traži li Crkva poništenje izbora?

Autor/ica 8.12.2011. u 17:38

Traži li Crkva poništenje izbora?

Foto: Branimir Boban / Cropix

IVAN MIKLENIĆ ima svako pravo biti ljut.

Katolička crkva doživjela je uvjerljiv poraz na ovim parlamentarnim izborima. Ali nema pravo lagati.

“Izborni je sustav postavio još SKH-Stranka demokratskih promjena za prve višestranačke izbore, a koji nevjerojatno pogoduje pobjedniku”, napisao je Miklenić u svom komentaru u Glasu koncila, objašnjavajući kako je Kukuriku koalicija dobila tek 41,08 posto glasova birača koji su izašli na izbore, a izborni sustav takav rezultat nagrađuje s čak 80 od 140 zastupničkih mjesta u Saboru ili 57,14 posto mandata .

Model pogodovao i HDZ-u

I to na prvi pogled zvuči uvjerljivo. Kad taj isti sustav ne bi prethodnih osam godina pogodovao HDZ-u. Kad mu ne bi pgodovao i sad, budući da je HDZ još uvijek nadzastupljen u Hrvatskom saboru, i to gotovo za trećinu mandata u odnosu na broj glasova.

A kad se isključe propali glasovi, onda je Kukuriku koalicija dobila 55 posto glasova, što odgovara udjelu od 80 saborskih mandata.

Ali to čak nije najgora stvar koju je Ivan Miklenić napisao. Najgori je falsifikat koji nastoji prodati javnosti.

Sustav je skrojio Šeks

Naime, ovaj izborni sustav po kojem je HDZ godinama dobivao, a sad je izgubio izbore, nije sastavio Savez komunista. Sastavio ga je Vladimir Šeks 1999. godine.

On je uveo čisti razmjerni sustav, skrojio deset izbornih jednica i uveo jedinstveni prag od pet posto za liste. I odmah iduće godine izgubio izbore. Ali bio je to pokušaj maksimiziranja izbornog učinka stranke u poluraspadu.

SKH-SDP autor je prvog izbornog modela iz 1990. godine, čistog većinskog, u kojem se u svakoj izbornoj jedinici birao po jedan zastupnik. Tada je pobijedio HDZ.

HDZ uništavao male stranke

Kad je došao na vlast, HDZ je samo modificirao taj sustav. Na izborima 1992. godine pola zastupnika biralo se većinskim, pola proporcionalnim sustavom, uz izborni prag od tri posto. Na njima je opet pobijedio HDZ.

Tri godine kasnije, na izborima nakon Oluje, HDZ je još malo modificirao taj model, povećavajući broj zastupnika koji su se birali na stranačkim listama.  Ali je podigao prag.

On je za koaliciju dvije stranke iznosio osam posto, a za tri i više 11 posto. Ako je itko želio uništiti male stranke i zaštititi se od potencijalnih koalicija, onda je to bio HDZ.

A taj isti HDZ – a ne SKH – uveo je ovaj izborni model po kojem su održani nedjeljni izbori. I po kojima je rezultat izjednačen: HDZ 2 – SDP 2. Da banaliziramo, Savez komunista je svojim modelom išao na ruku HDZ-u, a HDZ je svojim modelom išao na ruku demokraciji.

Tako se ne skupljaju bodovi za raj

Pa ako je Ivan Miklenić već ljut što su njegovi kandidati izgubili – HDZ, Milan Bandić… – a protivnici dobili – don Ivan Grubišić – onda barem ne bi smio lagati. Tako se navodno ne skupljaju bodovi za raj.

Ovoga puta komunisti doista nisu krivi za poraz HDZ-a. Kriv je Vladimir Šeks. Da nije možda on komunjara?

Zanimljivo je kako se Glas koncila nije oglašavao oko izbornog zakona dok je HDZ pomoću njega pobjeđivao. Nije se bunio što taj zakon eliminira male stranke ili što HDZ guta desnicu i rastura pravaše. Niti se bunio zbog činjenice da je HDZ nadzastupljen, kao ni što u biračkim popisima ima gotovo milijun glasača viška.

Miklenić se pobunio tek sad kad je pobijedio SDP s partnerima. Otkud sad to?

Osporavanje Kukuriku pobjede

Čini se kako se iza toga ne krije samo žal za propašću HDZ-a i Milana Bandića. Pa čak ni gnjev zbog gotovo dvostruko izražene pobjede Kukuriku koalicije. Iza ovakvog stava krije se neka druga, mnogo opasnija poruka.

Ovime se pokušava delegitimirati izborna pobjeda Kukuriku koalicije. Miklenić je to učinio kritizirajući izborni sustav za koji kaže da su ga skrojili komunisti. Ali učinila je to i sama Jadranka Kosor u izbornoj noći.

Kosor plače

U gubitničkom govoru nakon objave izborni rezultata ne samo da nije čestitala pobjedniku, nego se požalila kako je njezina stranka u kampanju ušla u neravnopravnom položaju, tvrdila je kako joj je onemogućena ravnopravna utrka, pa čak i da su se kršila izborna pravila na sam dan izborne šutnje.

Optuživala je medije za nepošten odnos prema njezinoj stranci, dok su njezini suradnici često apostrofirali Mladena Bajića kao osobu koja je skrojila izborni rezultat.

Nije to samo žal gubitnika

Zaključak: SDP nije pošteno pobijedio, HDZ nije zasluženo izgubio, a izbori su održani praktički na granici regularnosti. Neki su se već obratili sudovima sa zahtjevom za poništenjem izbora.

Sve to nije samo običan žal gubitnika. To je i udar na demokratski poredak, a poprima i zadah pripremanja atmosfere za izlazak na ulice.

Tko zna, možda nabrijana HDZ-ova mladež krene u prosvjede za poništenjem izbora, kao što je to 2005. godine pokušao predsjednički kandidat Boris Mikšić, objašnjavajući da su ga pokrali na izborima. I to pogodite tko? Jadranka Kosor!

Eto, čini se da komunisti ipak imaju neke veze sa svime time.

Index.hr

Autor/ica 8.12.2011. u 17:38