Tomislav Klauški: Znamo kako će ovo završiti

Autor/ica 23.11.2011. u 19:04

Tomislav Klauški: Znamo kako će ovo završiti

KAD SE malo bolje pogleda, ovo je zapravo slika HDZ-a u malom.

Dvadesetak alkoholoziranih pripadnika karlovačke mladeži HDZ-a upalo je u studenom 2008. godine u jedan gradski lokal, gdje su razbijali, vrijeđali goste i osoblje, uzvikivajući “Ajmo ustaše”.

Točno to onaj “veliki” HDZ učinio je Hrvatskoj. Provalio je na vlast, porazbijao pritom sve oko sebe, porušio i opljačkao, izvrijeđao i ponižavao njezine građane, a sve to pod parolom “Ajmo, ustaše”. Ili u ublaženoj varijanti: “Živjela Hrvatska”.

“Znate li tko je Otac nacije?”

Jedan od tih karlovačkih huligana bahato je govorio okupljenima u kafiću da će “rundu platiti dragi Bog”, dok je njegov kompanjon osoblju prijetio pitanjem koje nije trpjelo kolebanje: “Je l’ ti znaš tko je moj tata”.

Po istom principu, ceh za divljanje HDZ-a na vlasti godinama plaćali njegovi građani, dok su nam se njegovi stranački šefovi bahato unosili u lice i govorili: “Je l’ vi znate tko je stvorio Hrvatsku?”.

Što je smiješno?

Kad su se karlovački huligani napokon našli pred sudom, osuđeni su tek na novčanu kaznu, što je kod njih izazvalo podsmijeh.

– Što je smiješno, Goršiću? – upitala je sutkinja Janković.
– Smijem se jer sam znao kako će ovo završiti – rekao je.

Bahati Sanader

I HDZ će se naći uskoro na sudu, i njemu prijeti samo novčana kazna. Njegov bivši predsjednik također se našao pred sudom, gdje se ponaša kao što se ponašao dok je bio najmoćnija osoba u Hrvatskoj. Bahato, dominantno, podcjenjivački.

Iza rušilačkog pohoda karlovačke mladeži HDZ-a ostali su i krvavi tragovi. Trojica su u ožujku ove godine osuđeni na nepravomoćne zatvorske kazne zbog premlaćivanja mladića u kafiću “Astralis”. Bez ikakvog su ga povoda napali, slomili mu nos i ostavili brojne modrice po tijelu zbog kojih je završio u bolnici.

Krvavo nasljeđe HDZ-a

Onaj veliki HDZ godinama je u svojim redovima promovirao ratne zločince, njegova vlast tolerirala je pa i poticala organizirani kriminal, njegova policija još nije riješila šezdesetak mafijaških ubojstava, a njegovo pravosuđe ignoriralo je leševe koji su ostali nakon Oluje.

I to je priča o HDZ-u u malom. Prateći detalje huliganskog divljanja pripadnika karlovačke mladeži pred očima nam se odmotava dvadesetogodišnja povijest vladavine HDZ-a. U nekim slučajevima usporedba gubi metaforički ton. I završava brutalnim opisom krvave pljačke.

Novi imidž, stare navike

I kao što je njegova karlovačka mladež ostala dobrim dijelom pošteđena, tako je i HDZ ostajao na vlasti unatoč svemu što je učinio. Mijenja se imidž, ali navike su ostale iste. Neovisno o tome tko vodio stranku, ona je iza sebe uredno ostavljala pustoš. I u Karlovcu i u Banskim dvorima, vlast je bila pokriće za sve i opravdanje za svašta.

I na kraju, kao da sve to nije bilo dovoljno, HDZ nam se danas smije u lice.

Znamo kako će ovo završiti

Željko Goršić i Danijel Trupković sa smijehom su dočekali presudu zbog divljanja u karlovačkom kafiću. A njihova šefica Jadranka Kosor smiješi nam se s predizbornog plakata, pozivajući građane da daju povjerenje stranci koja je prisvojila Hrvatsku, u dva navrata oglodala je do kostiju i onda se pohvalila da je upravo ona ta koja “čuva Hrvatsku”.

“Smijem se jer sam znao kako će ovo završiti”, rekao je Goršić pred sutkinjom. A smije se i Jadranka Kosor jer zna da ovo nije kraj.

Index.hr

Tagovi:
Autor/ica 23.11.2011. u 19:04