Tomislav Klauški se ponizno moli: Bože čuvaj Hrvatsku od HDZ-a

Autor/ica 18.9.2011. u 09:57

Tomislav Klauški se ponizno moli: Bože čuvaj Hrvatsku od HDZ-a

BIO JE to, bez pretjerivanja, možda najgori politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti.

Bilo je loših političara i promašenih govora, bilo je krivih tajminga i neuvjerljivih izvedbi, bilo je izlizanih floskula i nesnosnog afektiranja.

Ali nikad se još nije dogodilo da sve to stane u samo jedan govor. U obraćanje predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor izaslanicima 14. stranačkog sabora održanog ove subote u Areni.

Sanaderova “zapisničarka” vratila se na mjesto svog trijumfalnog uzleta, u istu onu dvoranu u kojoj je od svog kompromitranog prethodnika preuzela stranku i Vladu. Međutim, tajming nije mogao biti gori, kao ni poruke i nastup.

HDZ i glupani

Ante Tomić je nedavno napisao da glupani glasaju za HDZ, ali ni oni koji ga vode nisu puno bolji.

Bilo je to žalosno. Od sumanutih poruka, preko same intonacije govora začinjenog afektiranjem, a katkad i budalaštinama, pa sve do atmosfere koja je više podsjećala na karmine, nego na ono teledirigirano zajedništvo na koje nas je HDZ navikao. Nakon Tuđmana i Sanadera, HDZ je spao na Jadranku Kosor.

Terminalni stadij truljenja

Trebao je to biti trijumfalni ulazak u predizbornu kampanju, a ispao je terapeutska seansa stranke u terminalnom stadiju truleži. Kosor je očajnički posezala za najbanalnijim parolama, a publika ih je primala mlakim pljeskom, nerijetko na krivim mjestima.

Premijerka je marljivo slagala: red europskih uspjeha, red branitelja, red ljevice, pa red branitelja, red Tuđmana, pa red branitelja, red Jugoslavije, pa opet red branitelja. Pa red Domovinskog rata. Pa opet red branitelja.

Čak i kad se zaklinjala u provođenje zakona, premijerka je obećavala da će Hrvatska postati pravna država “kakvu dugujemo hrvatskim braniteljima”. Ostali neka se snađu.

Pa onda opet baražna vatra branitelja, pa strašnog rata, pa branitelja i tako bez kraja i konca. Sve do najave kako će se u prosincu na izborima odlučivati “o temeljima hrvatske države izborene u Domovinskom ratu”. Pa onda opet Tuđman. I  – branitelji.

S jednom nogom u 1991. a drugom u 2001. godini

Ustvari, kad god nije znala što bi rekla – a to je bilo vrlo često – Kosor se hvatala za otrcanu, ali jedinu preostalu nit: “Vodili smo rat, dobili smo rat, pobijedili smo agresora”.

To je bila jedna okosnica govora – 1995. godina. Druga okosnica bila je 2000. godina.

Ljevica je kriva za sve. “Razmislimo, sjetimo se”. Smanjili su porodiljne naknade, smanjili prava branitelja, zakinuli umirovljenike. Prije deset godina. “Nemojte da se to ponovi”, zakreštala je Kosor i izložila niz primjera u kojima je današnja oporba glasala protiv HDZ-ovih prijedloga i tako opstruirala oporavak Hrvatske.

Kosor je upadala i u skečeve. Recimo, kad je spomenula projekt Brijuni rivijera. “Oni su rekli, nećete to potpisati, a onda smo mi rekli, ne mi ćemo to potpisati, a oni su htjeli to potpisati, a mi smo onda rekli…”.

Zvijezda sapunice

Zvučala je kao zvijezda hrvatske sapunice koja čita upute s kutije čokolina.

Bilo je tu, naravno, i pravih  budalaština. “Zahvaljujući HDZ-u ulazimo u Europu s hrvatskim jezikom… Okupimo sve one koji misle hrvatski”. Kao i čistog afektiranja.

“Kad mali gospodarski rast zabilježi nama prijateljska zemlja Italija onda svi čestitaju Vladi… U toj dragoj i prijateljskoj Velikoj Britaniji rast iznosi 0,7 posto… Moja draga prijateljica Angela Merkel…”.

Tko zna, možda je Kosor povjerovala Tomiću pa se svojim biračima odlučila obraćati s puno više obazrivosti. Tepanje je očito zadnji predizborni adut HDZ-a.

U svakom slučaju, za jednu istreniranu radijsku spikericu, koja je u politici petnaest godina i imala je dovoljno vremena da uvježba čitanje napisanog govora, Jadranka Kosor je bila očajna.

Kao Miss Universe

Sa svakom novom parolom, tonula je sve dublje. Sa svakom floskulom, izgledala je sve izgubljenije. Kao kandidatkinja za Miss Universe koja se pred žirijem zaklinje da će život posvetiti spašavanju svijeta.

Ona to mora reći, ali to ne znači da će joj žiri povjerovati.

Uglavnom, Kosor je na ovom saboru krenula u misiju spašavanja, osnaživanja i ujedinjenja stranke čija je jedna polovica u zatvoru, a druga još nije. Ali to bi mogla ispasti nemoguća misija.

Ona je možda govorila ono što njezini birači očekuju, ali činila je to tako da su mnogi među njima od srama začepili uši. Nastupala je kao spasiteljica, a zvučala kao zapisničarka. Glumila odlučnost, a prodavala maglu.

Ima li sada Boga?

I sve to, koje li ironije, pod sloganom “Čuvajmo Hrvatsku”. Kosor se uopće nije trebala truditi. Bilo je dovoljno dočekati kraj sabora kad se “zločinačka organizacija” okupila na pozornici i zagrljena zapjevala stranačku himnu “Bože čuvaj Hrvatsku”. Od HDZ-a.

E sad ćemo vidjeti ima li Boga.

Tekst uz dozvolu autora prenosimo sa portala index.hr

Autor/ica 18.9.2011. u 09:57