Tko je zapalio žito?

Ivo Anić
Autor/ica 9.5.2017. u 09:25

Tko je zapalio žito?

Foto: fb

Mi Hrvati smo zapravo jedan sretan narod. Sve imamo, od vode kojom se razbacujemo, do ravnica koje ne obrađujemo, imamo bistro more, odlični smo u nogometu, od zabave čitav spektar s lijeva na desno, u isti moment možeš slušati Grdovića, ili tući ljude pred kazalištem. Kako te volja, što preferiraš. Od zabave imamo politiku i političare, kupiš kokice i imaš na tjednoj bazi vrhunski audio – vizualni doživljaj, u HD rezoluciji. Imamo ukratko sve, jedino što nemamo, što nam je Bog ukinuo, a dao nam je morate priznati i previše, nemamo jednu malu, sitnu filozofsku granu. Valjda smo preskačući grane tu nekako polomili, ili smo je zaobišli, vrag će ga znati, a ona je – logika.

Logika je znanost o ispravnim oblicima misli i metodama spoznaje. Logika je, zajedno sa metodologijom jedna od osnovnih filozofskih disciplina, a zasniva se na jednostavnim, deduktivnim zaključcima. Ponavljam, mi Hrvati odlično se služimo loptom, toljagama i vatrom, no jako loše logikom, a ja je nastojim u mnogim slučajevima koristiti, čisto onako, zdravorazumski.

Evo jedan banalan primjer.

Tomislav Saucha.

Napalo čovjeka, završio skoro u bolnici, pobrisao Facebook profil, nestao, ispario, javio se kratkim priopćenjem, a da nitko, ponavljam nitko, u njegovu slučaju nije primjenio onu slavnu Aristotelovu logiku, oca joj jebem zamršenoga. Hrvataska se upela da nesretnog Sauchu pribije na križ, vrišti se na sve strane o njemu, naslovnice donose bombastične naslove, i sve se vrti oko dvije optužnice koje će mu kao, staviti u ladicu. Zaboraviti na njih. Jebem te majko logiko. Zar bi netko svoj život, obraz, karijeru, bezbrižne šetnje gradom žrtvovao za dvije banalne, beznačajne optužnice po kojima je nesretnik krivotvoreći potpise maznuo par tisuća kuna?

Ta na dnevnoj bazi lokalni šerif Voćina mazne deset puta više i ostavi mjesto bez vode, doktora, ljekarne i vrtića. Jebem te majko medijska logiko. Zar bi netko zbilja bio tako blesav da sebi uradi, što je uradio Saucha ako ne postoji barerm još jedna – treća optužnica za koju se ne zna.

Čista logika.

A ta treća mora da je veća, mora da je zajebana kada se ovom napaćenom narodu ukazao i onaj čije se ime više ne izgovara, mora da je veća i od cjenika mesa u lokalnoj mesnici u kojoj teletina košta tri, junetina dvije, a govedina tisuću kuna, mesnici kojoj cijene kroje budući pročelnici, kurci palci, stoka koja je umislila da su ljudi.

A ta treća, mora da je i veća, mora da je čista nesreća, kada je nesretni Saucha odlučio postati neprijatelj Hrvata br1, kada se toliko prepao da je umjesto tip na Liverpool odlučio staviti na Marića.

Čista logika, dragi moji svi, svi što punite naslovnice, kreirate osmrtnice, šarenite novine, mažete oči ovom napaćenom narodu. Sad je samo jedno logičko pitanje?

Tko je zapalio žito!
Da nije student?

Ivo Anić
Autor/ica 9.5.2017. u 09:25