Tihićev zločin nad javnim prostorom ili šta se dešava kada se državnoj mafiji ugroze interesi

Autor/ica 1.6.2012. u 10:22

Tihićev zločin nad javnim prostorom ili šta se dešava kada se državnoj mafiji ugroze interesi

Zadnjih par sedmica dešavanja na medijsko- političkoj i kulturno-sportkoj sceni u BiH usitinu su se uznemirila. Političari se mire, šestorka možda postane petorka, tenderi se namještaju, Velež prodaje utakmice, Sušić daje izjave kao da smo učestovali u samom vrhu svih evropskih prvenstava posljednjih dvadeset godina, SDA preuzima FTV, a balijski duet – Dino Merlin, vatreni borac za autorska prava, i Hari Mata Hari, čija ti markica ne daj bože na nogu pala – najradije bi se pojeo, jer nije uspio ovaj put da, po ko zna koji put, sam sebe izabrati za predstavnika na Evroviziji! Realno, ni jedna od tema kojih ću se dotaći ne vrijede više od par rečenica, ne vrijede ni moje vrijeme a ni vrijeme čitaoca, jer kad se podvuče crta, svaka obimna analiza bi bila nepotrebna, s tim da se svaki događaj, od politike, sporta, medija, zakona, tendera, firmi, koalcija, petorki i šestorki, entiteta i sudova, može svesti na financijske interese stranaka te njima bliskih tajkuna.

 

Ko o čemu, kurva  o poštenju! Citiram: “Ovaj budžet je razgradnja BiH, koči Evropski put Bosne i Hercegovine, i umanjuje državu BiH, ali mi ćemo ipak ostati u vlasti!“ Ne, ne, mi nećemo izaći iz vlasti, bez obzira što ćemo nastaviti učestvovati u kočenju evropskog puta i uništenju BiH, mi ostajemo u vlasti, ne zbog nas, nego zbog države BiH, jer (genijalno) „ko će čuvati BiH ako SDA izađe iz vlasti?!?“- izvaljuje iz prvog safa predsjenik SDA, Sulejman Tihić. Ova zadnja ubleha i izvala svjedoči o činjenici da je SDA konačno doživjela svoje intelektualno, kulturološko i moralno dno na političkoj sceni u BiH! 

Sasvim je razumljiva Tihićeva briga za BiH, posebno kada nam to poručuje iz svog luksuznog stana od cc.200 m2 u Importanne Centru, gdje kvadrat košta oko 6000,00 KM. I Tihićev sin se iz Importnne Centra brine za BiH i ja vjerujem da svoju brigu babi svako jutro izjasni, preko balkona uz jutarnju kahvu, dok gleda buraniju kako se šeta po Wilsonovom šetalištu, iz stana vrijdenog cc. milion KM, dva ulaza do očevog. Mizerne, sramotne i manipulativne izjave poput ove, u mojim očima, ne distanciraju Sulejmana Tihića i SDA ni jedan milimetar od Ratka Mladića, koji na isti način negira genocid i bilo kakvo učešće u bosanskohercegovačkom klanju i genocidu ispred suda u Haagu! Tihićeva ublehaška izjava je upravo to – zločin nad javnim prostorom!

Avdu Avdića je postavila SDA na mjesto glavnog urednika FTV-a“, reče mi jedan dobar prijatelj, novinar. Veli on da SDA polako preuzima FTV. Ne bi mu vjerovao da nisam neki dan na kafi u Bossu, na Marijin Dvoru, ugledao  SDA-ovog ministara sigurnosti Sadika Ahmetovića-lijepog i novog urednika Federalne Televizije Avdu Avdića kako se toplo druže. Jede se, pije se, smije se, druži se, grli se, tapka se po ramenima, oči cakle, a ne bi me iznenadilo da je na račun države!

Zaista se ponekad zbunjeno pitam šta li onom Safetu Sušiću ide kroz glavu kada daje izjave. Pitam se i ponekad da li mu išta ikad ide kroz glavu. Tako, veli selektor reprezenzacije BiH, reprezentacije koja se nije u historiji svoh postojanja kvalificirala na neko veliko međunarodno takmičenje: “Jaki smo i  bez Spahića, Papca, i Maletića u zadnjoj liniji.“ Moj dragi Safete, mi smo jedna katastrofa obična i sa tom trojicom, a kamoli bez njih.

Govorim neki dan jednom prijatelju, bivšem političaru  a nadam se i budućem: „Prijatelju, meni se čini da se protiv balinluka nema fajde boriti, samo možeš izgubiti; prejaka je to mašina, uhodana, podmazana, koja samo melje i vrti milione. Treba graditi svoj mikrosvijet i gledati kako izvući interese iz balniluka, jer ga pobijediti ne možemo, bar ne još 20 godina. To je, čini  mi se, prava formula za poslovni uspjeh. Odgovori mi on na to: „Ne, ima još jedna bolja poslovna filozofija kojom se mnogi vrlo vješto služe kako bi ostvarili svoje poslovne uspjehe. Kritikuj balinluk, akcenitraj opasnost od vehabizma, i klepi lovu od Dodika.“

Kad smo kod balinluka, treba spomenuti i kako je Velež, prema pričama koje kruže, prodao utakmicu Gošku iz Gabele, i na taj način izbacio Slobodu iz Tuzle iz ove indijanske prve lige. Svima koji su prisustvovali  toj sramoti, bilo je sve jasno. Ali, opet se vraćamo na balinluk. U posljednjih 20 godina, Velež su vodili lokalni banditi, te se u rukodstvu vrtili  jedni te isti ljudi. Jedni te isti ljudi, jedne te iste metode. Kupi, prodaj. Da se ovdje radi o nekoj ozbiljnoj lovi, možda bi i imao razumijevanje, ali prodavati se za 10-15 hiljada KM koje se podijele na tri ruke, plus igračima koji dinar za kikirikija i kafe u Fejićevoj, svojevrsna je tragedija – prava balijska! U Velež napokon moraju doći pravi menadžeri, ekonomisti, obrazovani ljudi, koji znaju koliko je 2+2, koji imaju organizacione sposbnosti, te ekonomsko iskustvo. Da su prije par godina imali ekonomiste da vode Velež, a ne lokalne mangupe, Velež je mogao zaraditi najmanje 300.000 KM na prodajama Majkića, Osmanagića, Kneževića i Džafića. Ali ne, prema vrijednostima i normama balinluka, pametnije je prodati tekmu Želji preko Saveza za 5.000,00 KM, pa da se ima šta popit’ večeras, nego dugoročno razvijati klub i praviti rentabilan biznis na koji se čovjek može ponositi. Takvo čaršijanersko uskoumno razmišljanje, provincijalno  sitničarenje rukovodstva Veleža u zadnjih 20 godina je ogledalo i standard našeg cijelog društva. 

I tako se nastavlja odvijati život u zemlji čudesa. Građani kukaju i žive loše, ali ne poduzimaju ništa. Radije se okupe za dan mladosti po partiznaskim spomenicima, stave crvene marame, drže se za ručice  i pjevuše partizanske pjesmice, romantiziraju i fantaziraju o dobrim starim vremenima, pitajući se nostalgično kada će opet mirno moći na klupama spavati! Ljudi trebaju biti svjesni da rješenja nema niti će ga biti, bar ne za jedno dugo vrijeme. Predugo smo živjeli pod raznim palicama i diktaturama, tako da će proces demokratizacije još dugo potrajati.

Na žalost, ne postoji ni političar ni politička stranka koja ima kapacitet da se suprotstavi državnoj mafiji, jer je ta mafija trenutno, jednostavno, premoćna. Mogu ja napisati milion i jedan tekst protiv Bakira i SDA, može Avaz napisati milion i jedan tekst protiv državne mafije. To državnoj mafiji ide u prilog, jer joj daje mogućnost da kaže međunarodnim zvaničnicima kako ovdje usitinu vlada demokratija, pluralizam razmišljanja i sloboda medija. Mija je svjestan šta bi bilo kada bi se državoj mafiji institucionalno ugrozili inteeđutim, prvi čovjek ili prva struja koja pokuša institucionalno ugroziti interese najmoćnije grupacije u državi okupljene oko SDA i Bakira Izetbegovića, samo može završiti na onom svijetu! Koliko god SDP htio promjene, Zlatko Lagumdžresi. Mrtve glave bi odmah padale!

Ali eto, idemo negdje, koturamo se, a jednog dana ćemo shvatiti gdje smo. A dok mi nastavljamo voditi borbe protiv sebe, Dino Dervišhalidović i Hajrudin Varešanović sjede na dvosjedu u jednom sarajevksom stanu i gledaju na TV-u veličanstven nastup Maje Sar…, želeći joj kao Dodik Vidoviću – da crkne!

Autor/ica 1.6.2012. u 10:22