TAKO JE POČELO: Zapisano u povodu posljednjeg istupa patrijarha srpskog Irineja

Gradimir Gojer
Autor/ica 27.10.2017. u 10:19

TAKO JE POČELO: Zapisano u povodu posljednjeg istupa patrijarha srpskog Irineja

Zgodno našavši priliku da sa beogradskoga Sajma knjiga pošalje pastvi, ali i svima ostalima, poruke.

Patrijarh SPC Irinej još jedanput je demonstrirao svoju politikantsku osionost, miješanje vjerske komponente u političke i državno-pravne stvari… Nevjerojatno sa koliko drskosti i bezobzirnosti ovaj svećenik bukvalno gazi principe kršćanskog angažmana i istrajava na političkoj matrici koja je Balkanu donijela ogromne ljudske žrtve, genocid, urbicid i infernalna zla koncem dvadesetoga stoljeća…

Izjavom o tomu kako „gde god žive Srbi to je Srbija“ Irinej je samo ponovio teze onih koji su otpočeli seriju krvavih ratova na Balkanu. Pa nije mu ni to bilo dovoljno poslao je poruku svojoj pastvi u bh. entitetu, Republici Srpskoj, da treba čuvati ovaj entitet nastao na genocidu, progonima i svakovrsnom mučenju i šikaniranju nesrpskog populusa u dijelu države Bosne i Hercegovine, koji će dejtonskim nepravdama dobiti status entiteta.

Gospodinu Irineju bila je ovo zgodna prilika da učvrsti svojom zlokobnom porukom i poziciju Milorada Dodika. Pozvao je stado svoje da čuva onoga tko je na čelu Republike Srpske. Dakle Irinej je što izravno, što neizravno pozvao na secesionizam u Bosni i Hercegovini. Jer,s jedne strane Irinej ponavlja tezu koja je označila početak rata u BiH, a s druge strane podržava trenutno najvećeg neprijatelja bh. državnosti, koji svaku priliku koristi da bi osporio održivost međunarodno priznate članice Ujedinjenih naroda države Bosne i Hercegovine…

Dajući vjetar u krila Miloradu Dodiku Irinej samo potvrđuje da snovi o velikoj Srbiji nisu nestali niti kod vrha Srpsko-pravoslavne crkve i da ona i dalje nastavlja ratnim svojim putom na kojem su svećenici te crkve blagosiljali koljačke horde čiji je rukopis krvavi genocid i užasavajući kulturocid ojadio i unazadio golemi broj Bosanaca i Hercegovaca.

Ova Irinejeva poslanica novi je prilog kontinuiranoj ofanzivi antibosanskohercegovačkog karaktera i ne bi smio smjeli ostati bez odgovora Predsjedništva i vođstava parlamenata u Bosni i Hercegovini.

Davno je prošlo vrijeme kompromisiranja sa SPC, kompromisiranja na štetu državnosti Bosne i Hercegovine. Vlasti Bosne i Hercegovine imaju li imalo još dostojanstva moraju adekvatno odgovoriti na ovaj novi u nizu nasrtaja na državnost BiH!

Za mene osobno prvi među pravoslavnima  davno je persona non grata na bh. tlu…

Ali nisam uvjeren u domoljublje, čak i ono najminimalnije, državnoga vrha u ovoj jadnoj dejtonskoj BiH!?!

Gradimir Gojer
Autor/ica 27.10.2017. u 10:19