SVJETSKI MEDIJI O SPLIT PRIDEU: DAN KADA JE BEOGRAD BIO PONOSAN NA SPLIT

Autor/ica 12.6.2011. u 06:17

SVJETSKI MEDIJI O SPLIT PRIDEU: DAN KADA JE BEOGRAD BIO PONOSAN NA SPLIT

U izvještajima se ističe da je oko 10.000 ekstremista u centru Dalmacije Splitu kamenjem, bocama, pepeljarama i pirotehničkim sredstvima, to jest svime što im se

Leo Nikolić

našlo pod rukom, zasulo mirnu Povorku ponosa. Posebno naglašavaju činjenicu da su u napadima ozlijeđeni novinari i sveučilišni profesori. O sramoti u Splitu izvještava se od Tajlanda, preko Amerike do Europe i Rusije, a mediji uglavnom prenose vijesti velikih agencija AP-a i AFP-a.

AFP javlja da je policija morala evakuirati sudionike Split Pridea i podsjeća da je Split sjedište ‘konzervativnih nacionalista’. Prenosi i ocjene organizatora povorke te Amnesty Internationala i Hrvatskog novinarskog društva da policija nije zaštitila sudionike prvog dalmatinskog Gay Pridea.

Ante Cizmic / CROPIX

AFP događaje u Splitu povezuje sa snažnim utjecajem Katoličke crkve koja osuđuje homoseksualnost.

Associated Press (AP) o nasilju na gay paradi u Splitu izvještava podsjećajući na činjenicu da bismo 2013. trebali postati punopravna članica EU-a i da smo se obvezali na poštivanje ljudskih prava.

U tom kontekstu prenose ocjene iz Hrvatske da policija nije dobro obavila posao i zaštitila one koji se zalažu za poštivanje ljudskih prava pripadnika LGTB zajednice.

AP donosi izjavu Nicole Duckwortha, direktora grupe organizacija za ljudska prava za Europu i Centralnu Aziju.

Ante Cizmic / CROPIX

‘Hrvatske vlasti moraju djelovati i spriječiti da se ovakvo što dogodi i u budućnosti’, upozorio je Duckworth i zatražio hitnu istragu i kažnjavanje napadača.

Tagovi:
Autor/ica 12.6.2011. u 06:17