Svetislav Basara: Brod ludaka

Autor/ica 2.9.2011. u 23:01

Svetislav Basara: Brod ludaka

Ne bojte se, cenjeni publikume, neću tupiti o legendarnoj Bošovoj, ne pumpi nego slici, mada se ni na palubi Hijeronimusovog ludačkog plovila nije budalesalo koliko se budalesa na komandnom mostu Srbije, to jest u takozvanoj vladi. Elem, vlada i vladini vizionari su – ukoliko novine ne lažu – na brzinu skunatorili nekakav „predlog zakona o pomorskoj plovidbi“, a ubrzano rade na osnivanju „agencije za istraživanje pomorskih nesreća“.

Nema sumnje da je taj zakon važan i da agencija za potonule brodove ima smisla, ali isključivo u zemljama koje izlaze na more i koje imaju trgovačku i ratnu mornaricu. Naš brod, htedoh da kažem – zemlja – sticajem okolnosti nema more, što možda i ne bi bilo tako strašno (ima onoliko uspešnih kontinentalnih država) samo kada bi bilo bar malo pameti. A bogme i manje pokvarenjaštva.

Ko koga ovde, da prostite, zajebava? I da li se ovde vreme ponavlja? Posle onog tamo rata, u vreme obnove i izgradnje, jesu podizane brane na rekama ponornicama, ali drug Valter je znao da obuzda isuviše preduzimljive kadrove, pa u tom smislu nikome nije padalo na pamet da osniva, tada inače jako moderne, agencije za svemirska istraživanja. Kao trezven čovek, drug Stari je dobro znao da istraživanje svemira nema smisla ako nemaš svemirski brod. Pa se ograničio na KoV, RM i RViPVO. Demokratski ljudi posebnog kova idu korak dalje vođeni logikom „ako imaš zakon o pomorskoj plovidbi i agenciju za istraživanje pomorskih nesreća, more će se već naći“. Okolne zemlje, sa kojima smo u sve većoj zavadi, mogle bi u tom zakonu i posledičnoj agenciji videti akvatorijalne pretenzije. Mogli bi pomisliti: Srbi još nisu odustali od Jadranskog mora. Imaju zakon, imaju agenciju, samo čekaju pogodan trenutak i – cap – eto ti naopako okrenutog ruskog barjaka u Dubrovniku i Tivtu.

Ili je po sredi nešto drugo. Pretpostavimo da u Beogradu ima popriličan broj kapetana i poručnika bojnih brodova koji imaju dobre veze u establišmentu, koji su još u punoj snazi, a osim navigavanja ne znaju ništa drugo da rade. Pa bi baš bilo zgodno da se uhlebe u nekoj agenciji vezanoj za istraživanje pomorskih nesreća. A zna se, gde je agencija tu je i puno radnih mesta za kojekakve svastike, sestriće, šurnjaje i jetrve, sve dobre neke ljude i žene koji nikako da puste korena. Nije neka plata, ali je sigurna, a tu su i socijalno i radni staž.

Idemo dalje. Ako nije u pitanju velikosrpski hegemonizam koji žudi za izlaskom na toplo more, ako se tu ne radi o izmišljanju radnih mesta, o čemu je onda reč? Nije li, konačno, vreme da se ovde predloži jedan drugi zakon koji bi idiotima zabranio bavljenje državnim poslovima i da se osnuje jedna druga agencija koja bi se bavila detektovanjem budalesina instaliranih u državni aparat. Imala bi, cenjeni publikume, ta agencija pune ruke posla.

Autor/ica 2.9.2011. u 23:01