ŠVEDSKA NETOLERANCIJA

Petar Fehir
Autor/ica 6.5.2016. u 09:16

ŠVEDSKA NETOLERANCIJA

 

Tko kaže da kod nas nema tolerancije!?

Ma, najtolerantniji smo na svijetu. Gdje god se okreneš nađeš svjedočanstvo. Poslodavcima se tolerira neisplata plaća, sudcima razvlačenje postupka i po desetak godina.

I prekoračenje brzine i nedosuđeni penal.

Golo ustaštvo i fašizacija. Tolerira se kleveta izrečena i od predsjednice Republike, grube insinuacije i optužbe oba podpredsjednika vlade, omalovažavanje i vrijeđanje najviših državnih dužnosnika od šefa oporbe.

Tolerira se blokada grada i prijetnja plinskim bocama, krivotvorenje diploma i robovlasništvo u nogometu.

Tolerira se tragikomična nekompetencija slučajnog premijera, kao i niza slučajnih ministara. Toleriraju se izborne laži i neostvarena obećanja. Toleriraju se promašaji u planiranju.

Toleriraju se grubi izljevi mržnje na nacionalnoj, vjerskoj i svim drugim osnovama. Kolektivni otkazi na televiziji, cenzuriranje istine.

Dok u, recimo, Švedskoj, na drugoj strani svijeta, jedan ministar padne za toblerenone čokoladu, kupljenu službenom karticom. Ista je bivša ministrica i nekad kandidat za premijera ovih dana “uhvaćena” da je svom zaposleniku napisala krivu sumu na potvdi o osobnom dohotku kako bi kupio stan.

Istoga je časa podnijela ostavku, ispričala se i karijera joj je zapečaćena.

Iz čega jasno proizlazi da je Švedska jedna netolerantna zemlja. U kojoj nije lako živjeti. I zbog toga valjda u nju (i) ovih dana dolaze autobusi mladih obrazovanih šljakera, tražioca “svoje šanse”, a ne, recimo, osvjedočeni domoljubi s falsificiranim diplomama i, u sakoima, izblijedjelim potvrdama.

Jer, što bi narod bez svoje elite!?

Tolerantne na netoleranciju.

Petar Fehir
Autor/ica 6.5.2016. u 09:16