Sve tvrtke Ivića Pašalića propale ili su u blokadi

Autor/ica 20.3.2012. u 10:58

Sve tvrtke Ivića Pašalića propale ili su u blokadi

Pašalić se hvali da mu biznis s drvenim peletama, za razliku od stanogradnje, ide dobro, a tvrtka je u blokadi


Iako Ivić Pašalić, nesuđeni povratnik u HDZ, tvrdi da mu, osim građevine, ostali poslovi idu jako dobro, nije baš tako. Sve tvrtke koje je vodio ili osnovao od 2002., nakon poraza od Ive Sanadera na sedmom saboru HDZ-a, propale su ili su u blokadi, unatoč 20-ak milijuna eura pristiglih iz sumnjive lihtenštajnske tvrtke, 30 milijuna eura kredita Hypo banke i vrijednim strojevima za drvnu industriju, navodno otetima bratu Zdravku Pašaliću.

U nedavnom intervjuu Večernjem listu priznao je da posao sa stanogradnjom u Odri pokraj Zagreba ide loše, no pohvalio se da mu zato drugi posao, proizvodnja drvenih peleta, “ide jako dobro”. Istina je malo drukčija. Iako je proizvodnja peleta bila najavljena kao posao budućnosti, Pašalićeva tvrtka Mundus viridis(‘Zeleni svijet’), koja zapošljava 60-ak ljudi, u blokadi je. Od samog osnutka gomila gubitke: 2009. godine 653.000 kune, a 2010. još otprilike toliko. Pašalić je u drvni sektor ušao ubrzo nakon odlaska iz visoke politike. Od 2005. bio je direktor tvornice Adriadrvo u Vrbovcu, koja je u vlasništvu njegova brata Zdravka, a koja je nizom vrlo zanimljivih okolnosti nastavila tradiciju nekadašnje tvornice Zagrebdrvo. Tu je tvrtku Zdravko Pašalić dobio privatizacijom 90-ih, pri čemu mu je PBZ, tada još banka u državnom vlasništvu, kao bratu utjecajnoga HDZ-ovca nesebično otpisala višemilijunski kredit. Dok je Ivić vodio Adriadrvo, u tvrtku je ušlo 23,7 milijuna eura preko tvrtke Croscan iz Lihtenštajna. Posrijedi je jedna iz niza tvrtki koje vodi Gerald Hoop, odvjetnik povezan s Vladimirom Zagorcem i Hypo bankom, a preko kojih je u Hrvatsku plasiran golem novac. Još se ne zna tko je vlasnik novca koji Hoop ulaže u razne projekte, najčešće na Jadranu, pa ostaje sumnja da je nezakonito zarađen u Hrvatskoj i preko Lihtenšajna vraćen u zemlju. Ni misteriozni milijuni iz Lihtenštajna nisu bili dovoljni, pa Adriadrvo 2007.,za direktorskoga madata Ivića Pašalića, ulazi u minus od pola milijuna kuna. Nakon njegova odlaska 2008., gubitak se povećava na čak 108,8 milijuna kuna, dok se broj zaposlenih prepolovio sa stotinu na pedesetak, a potom sveo na samo dvojicu zaposlenika.

Prazno naselje u Odri 
U međuvremenu se doktor Pašalić posvetio svom novom biznisu – iste godine kad je postao direktor Adriadrva, 2005., osnovao je tvrtku Kapital konzalting i počeo se baviti građevinom. Tada je gradnja stanova bila vrlo unosan biznis, pa je i on odlučio ući u taj posao. Osmislio je projekt energetski štedljivog naselja sa 300 stanova u Odri pokraj Zagreba, nazvano O2. I opet je imao sreće s bankarima: Hypo Leasing dao mu je 30 milijuna eura kredita, i to bez uobičajenih 20-ak posto učešća, što je poprilično hrabro s obzirom na to da je u tom poslu bio početnik. Situacija postaje jasnija znamo li da je upravo Pašalić, sa svojim kasnijim konkurentom Sanaderom i likovima poput generala Vladimira Zagorca, Hypo banci utirao put za ulazak na hrvatsko tržište, pa ga kao važnu figuru u svojim izvješćima spominje i austrijsko povjerenstvo zaduženo za istragu afere Hypo. Umjesto da svom autoru osigura bogatstvo, projekt O2 je propao. Kupci stanova u Odri nisu zadovoljni jer obećani popratni sadržaji nisu izgrađeni, grijanje u tom “niskoenergetskom” naselju skuplje je nego drugdje, žale se i na previsoku pričuvu. Kako neslužbeno doznajemo, useljeno je samo 40-ak stanova. Tek ih je nekoliko prodano, a ostali su oni u najmu, s tim da je iznajmljenih stanova bilo puno više, ali su se nezadovoljni stanari iz njih iselili. Projekt O2 već je ranije uzdrman recesijom. Kapital konzalting 2007. je imao 4,7 milijuna kuna prihoda, a 2008. još 53,9 milijuna kuna prihoda te 3,7 milijuna kuna čiste dobiti. Krizne 2009. prihodi Kapital konzaltinga padaju na 23,5 milijuna kuna. Iduće godine pali su na 14,5 milijuna kuna, tvrtka počinje poslovati s gubitkom, a obveze prema dobavljačima penju se na 26,3 milijuna kuna, nasuprot 6,9 milijuna kuna potraživanja. Kredit Hypo banci neredovito se vraća, pa je samo od prošlog ljeta tvrtka triput bila u blokadi: Kapital konzalting banka je blokirala prošlog ljeta, pa potom cijeli prosinac, i onda opet krajem siječnja. U doba ekspanzije Pašalić se pokušao širiti i na Istru, pa 2006. u Poreču osniva još jednu građevinsku tvrtku, Ambo, koja se brzo pokazala lošim projektom. Ta tvrtka bez zaposlenih jedinih je milijun i pol kuna prihoda imala 2009., da bi već dogodine prestala s radom i završila u stečaju. Probleme u koje je nenadano zapao Ivić Pašalić navodno pokušava riješiti tuđom imovinom: u travnju 2010. Nacional objavljuje da ga je tužio brat Zdravko, jer da je ovaj prisvojio nekretnine Adriadrva. U kaznenoj prijavi koju je podnio Zdravko Pašalić navodi se da je Branko Skaramuca, direktor Adriadrva, tajno sklopio ugovor o davanju u podnajam pogona za obradu drva, i to bez definirane cijene, tvrtki Mundus viridis, koju je 2009. osnovao Ivić Pašalić. Zdravko Pašalić tada je izrazio sumnju da se njegov brat želi uknjižiti na imovinu Adriadrva kako bi vratio dugove Hypo banci, što je ovaj demantirao. Nakon svega, ne čudi što se Ivić Pašalić pokušava vratiti u politiku.

Zreo za saborsku mirovinu 
Više je to stvar njegove brige za osiguranjem materijalne egzistencije nego želje za boljitkom nacije. Pašalić je čovjek s tri nedovršene, odnosno neuspjele karijere: liječničkom, političkom i poduzetničkom. U poduzetništvu mu ide kilavo, u medicinu se nakon 20 godina stanke više ne može vratiti, pa se vraća tamo gdje kvalifikacije nisu potrebne: u politiku. U nju je prvi put zakoračio 1989., kad je kao mladi liječnik sudjelovao u osnivanju ogranaka HDZ-a u Varaždinu i Ivancu. Pošto je 1990. ušao u Sabor, zbog politike zapušta liječničku karijeru. Kao podoban kadar postaje ravnatelj TBC-a Klenovik, a potom i Zatvorske bolnice u Zagrebu., no 1992. postaje predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i potpuno napušta zdravstvo. Idućih se godina gomilaju političke funkcije: član je Predsjedništva stranke, potpredsjednik HDZ-a, šef izbornog stožera Franje Tuđmana na predsjedničkim izborima 1997… Najveću je moć dobio 1992. postavši savjetnik predsjednika Tuđmana za unutarnju politiku: iz sjene je vodio ne samo njegov Ured nego dobrim dijelom i stranku i državu. No, kad je na 7. izbornom saboru HDZ-a u travnju 2002. mogao i formalno preuzeti stranku, nije u tome uspio: u dramatičnoj je završnici pobijedio Ivo Sanader. Osnovao je stranku Hrvatski blok, koja nikada nije postala bitan faktor. Na predsjedničkim izborima 2005. osvaja samo 1,82 posto glasova, Hrvatski blok je ubrzo potom ugašen, a njezin se predsjednik potpuno posvetio biznisu. Prošlog je ljeta Pašalić poslao zahtjev za aktiviranje saborske mirovine, čime je osigurao 12.000 kuna mjesečnog prihoda. Nakon što su mu poslovi uglavnom propali, a povratak u vrh HDZ-a nije odveć izgledan, saborska mirovina ostala je jedina garancija pristojna života. Osim ako se ne pojavi još neki ulagač iz Lihtenštajna.

Afera Dubrovačka banka

Nikad optuženi ‘Peti ortak’? 
Ivića Pašalića 90-ih se često prozivalo zbog ratnoga profiterstva i stjecanja bogatstva, no nikada nije optužen za neko nedjelo iz sfere gospodarskoga kriminala. Bankar Neven Barač u intervjuu Nacionalu 1998. izjavio je da je upravo Pašalić – uz samog Barača, Zorana Luburića, Vinka Brnadića i Miroslava Kutlu – bio peti ortak u aferi Dubrovačka banka, odnosno potpisnik tajnoga ortačkog ugovora koji im je trebao omogućiti preuzimanje banke. U pritvoru potom nije završio Pašalić nego Barač, doduše, zbog nekih drugih grijeha.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 20.3.2012. u 10:58