Svaki sporazum između istine i laži uvijek je na štetu istine!

Edin Osmančević
Autor/ica 25.4.2018. u 14:45

Svaki sporazum između istine i laži uvijek je na štetu istine!

Foto: Hina

Jedan moj vrli kolega jednom prilikom mi reče: ”Političari na Balkanu, kad god žele da sakriju istinu od javnosti, prave svakojake komisije koje nemaju vezu sa vezom. Ne čini istina čovjeka velikim, nego obratno, čovjek čini istinu velikom.“

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se založila se da posebna komisija utvrdi “pravu istinu” o onome šta se dešavalo u Jasenovcu tokom i, kako je navela, “nakon rata”, što je izazvalo burna reagovanja i optužbe za “relativizaciju Holokausta”.

Ona je podržala prijedlog čelnika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije, sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koji bi utvrdili “istinu o Jasenovcu”.

“Da se tačno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed. U 21. vijeku, modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta može se utvrditi ne samo broj žrtava… već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, smatra Kitarovićeva.

Kitarovićeva je više nego providna, reklo bi se bezobrazno ”naivna” jer  želi tako da ”umiri” i dezinformira javnost kako bi otvorila put relativizaciji ustaških zločina! Iza te ”naivne” zavjese se krije isto tako podmukli plan relativizacije Holokausta, jer je to upravo ono što se dešavalo u Jasenovcu. Volio bih podsjetiti Kitarovićevu da je fašisticki režim na području Nezavisne Države Hrvatske tijekom 1941. i 1942. osnovano je oko 30 njemačkih, talijanskih i ustaških logora koji su po svojoj namjeni i funkciji bili uglavnom sabirni, tranzitni i iseljenički, a neki od njih radni i koncentracijski.

Prvi ustaški koncentracijski logor u NDH, Danica, osnovan je već 15. travnja 1941. pokraj Koprivnice. Prve masovne likvidacije zatočenika ustaše su provodile u Jadovnu na Velebitu te u logorima Slana i Metajna na otoku Pagu, dijelovima velebitsko-primorskog sustava ustaških koncentracijskih logora sa sjedištem u Gospiću. Djelovali su od sredine lipnja do 25. kolovoza 1941.

Uz koncentracijski logor Jasenovac, koji je najdulje djelovao, a po broju zatočenika i prostoru koji je obuhvaćao bio najveći ustaški logor, osnovani su veliki logori u Kruščici pokraj Travnika, u Tenji pokraj Osijeka, u Đakovu, Loborgradu pokraj Zlatara i u Sisku.

Da li to Kitarovićeva pravi razliku izmedju Jasenovca i Aušvica u metodi ubijanja? Da li žrtve u Jasenovcu trebaju da budu zahvalne što nisu ubijane na isti način kao u  Aušvicu? O Aušvicu poznati profesor povijesti i autor hrvatskog dijela izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ Miljenko Hajdarović, govori kao o logoru industrije smrti jer se sve odvijalo industrijski, kao na traci. Da li su to metode ubijanja u  Jasenovcu bile  više humanističke jer se šparao plin i meci i umjesto njih upotrebljavao takozvani manufakturni pristup, ručni rad maljevima i noževima?

Da bi sačuvali istinu moramo raščistiti sa činjenicom da je Kitarovićeva pobornica ustaške ideologije zbog čega se ne može smatrati kredibilnom predsjednicom Republike Hrvatske!

Moral je osnova svih stvari a Istina je najvažnija supstanca moralnosti! Zna li to Kitarovićeva?

Edin Osmančević
Autor/ica 25.4.2018. u 14:45