Svađa oko konferencije istoričara u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 4.12.2013. u 13:00

Svađa oko konferencije istoričara u Sarajevu

Događaj nabijen konfliktima već odavno je postao politika

Piše: Adelheid Wölfl
Preveo: Ešref Zaimbegović

Miroljubiva Evropa je nešto drugo. “Bosanci se svađaju oko toga da li je Princip junak ili je bio terorista”, kaže nam jedan diplomata. “I zato neće biti zajedničke konferencije istoričara u Sarajevu.” Drugi posmatrači u bosanskom glavnom gradu misle da se inostrane ambasade apsolutno ne mogu dogovoriti. “Uglovi pogleda su veoma različiti. To je bio također vaš nadvojvoda koji je ovdje ubijen”, kaže predstavnik jedne EU države.” U svakom slučaju nije bilo moguće usaglasiti različita stanovišta.” Mnogi žale da Evropska unija nije pokušala pomiriti različite stavove i tako je stvar eskalirala.

Činjenica je da će sigurno biti konferencija istoričara ali ona neće biti podržana niti od grada niti od Fondacije “Sarajevo, srce Evrope”, jer oni bi htjeli organizovati drugu konferenciju istoričara, koja se najvjerovatnije neće realizovati. Konferencija koja će se sigurno održati opet neće dobiti donaciju od EU iako je uključeno osam univerziteta iz Evrope. Razlog: Francuska će podržati samo takvu konferenciju koja će ujediniti sve stavove dakle takvu gdje će biti i predstavnici Republike Srpske (RS), entiteta Bosne i Hercegovine koji je većinom nastanjen Srbima.

 “Nama je naprimjer predbačeno da mi reprezentiramo samo one koji su rat izgubili” kaže rukovodilac Istorijskog instituta Univerziteta Sarajevo i organizator konferencije Husnija Kamberović. “Ali iz Republike Srpske kod nas se nije niko prijavio.”

Ipak će konferencija biti aktivno potporena od univerziteta Regensburg, Grac, Skoplje, Sofija, Ljubljana i Zagreb. Doći će i profesori sa univerziteta Beograd. Više od 120 naučnika iz 28 država daće doprinos istoriografiji, atentatu i samom periodu rata (posebno i ulozi žena). Kao najvažniji govornik u Sarajevo dolazi britanski istoričar Mark Mazower. Kamberović ne želi prisustvo političara. Kako on tako i suprotna strana naglašavaju da konferenciju ne žele politizirati. Međutim ona je odavno postala politikum. I Kamberović preko medija žestoko raspravlja sa drugim istoričarima. Radi se naravno i o novcu.

Za Fondacijom “Sarajevo, srce Evrope” stoji inicijativa francuske vlade koja želi koordinirati proslavu. Ona upravlja jednim od dva miliona evra koje EU komisija stavila na raspolaganje za ovu priliku. U Fondaciji su pored Francuske zastupljene i Njemačka, Velika Britanija, Italija, Španija i Austrija, kao i grad Sarajevo. Drugi milion evra daje EU komisija za bosanske projekte.

Francuska vlada je već 2012. sklopila ugovor sa gradom. “Uloga Francuske je utoliko posebna, na osnovu čega je EU donijela odluku,  jer je Francuska imala najviše žrtava u Prvom svjetskom ratu”, kaže zamjenik gradonačelnika Ranko Čović. Činjenica je da ni jedna država u Sarajevu nije pokazala toliko inicijative kao Francuska.

Zajedno sa Ausrijom organizuje se 28. juna koncert Bečke filharmonije u novo restauriranoj Vijećnici, koja je 1992. bila bombardirana od snaga bosanskih Srba i izgorjela, a u tom požaru izgorjelo je desetine hiljada vrijednih knjiga. Koncert će prenositi francuska i bosanska televizija kao i njemački ZDF.

U Vijećnici treba da budu izloženi i eksponati vezani za atentat. Jer u nekadašnjoj vjećnici, u kojoj je kasnije bila smještena nacionalna biblioteka treba da nađe svoje mjesto i Muzej grada Sarajeva.

Uz to održaće se biciklistička trka “kopija Tour de France” (Čović) na koju će doći i nekadašnji pobjednici ovog takmičenja. Raduje i to da će grad Sarajevo pritom sarađivati sa Istočnim Sarajevom koje je većinom naseljeno Srbima. Naprimjer biće restaurirana žičara na Trebeviću. Jer Sarajevo slavi 30. godišnjicu Olimpijskih igara.

Zbog toga će i Olimpijski muzej – zgrada koju je uostalom napravila Austrija – koji se nalazi na brežuljku iznad centra grada biti restauriran. To nije samo jedna prelijepa zgrada, Olimpijske igre su također nešto na šta je grad do danas ponosan. Zgrada je također razorena u ratu (1992. – 1995.).

Grad Sarajevo će također zajedno sa Bečom organizovati izložbu savremene umjetnosti na temu “Dostojanstvo čovjeka”.

derstandard.at

tačno.net
Autor/ica 4.12.2013. u 13:00