Stjepan Mesić Putinu: Nužno potrebna najuža suradnja na međunarodnom planu u suzbijanju terorizma

tačno.net
Autor/ica 30.12.2013. u 19:59

Stjepan Mesić Putinu: Nužno potrebna najuža suradnja na međunarodnom planu u suzbijanju terorizma

Povodom terorističkih napada u Volgogradu, bivši predsjednik R Hrvatske Stjepan Mesić poslao je poruku predsjedniku Putinu izražavajući svoju zabrinutost i  suosjećanje sa obiteljima žrtava terorističkih napada.

“Vama, a preko Vas i svim građanima Ruske federacije izražavam svoje duboko suosjećanje u povodu brojnih žrtava terorističkih napada u Volgogradu jučer i danas. Najoštrije osuđujem ove bezumne terorističke akcije usmjerene na stvaranje atmosfere nesigurnosti u Rusiji uoči Olimpijade u Sočiju.

         Napadi u Volgogradu još jednom pokazuju da je nužno potrebna najuža suradnja na međunarodnom planu u suzbijanju terorizma koji – ovakav kakvoga ga danas poznajemo – vuče svoje korjene iz vremena hladnoga rata, odnosno neposredno nakon njegovoga završetka.

         Djelotvorna antiteroristička koalicija koja će se boriti protiv terorizma, bez obzira na to gdje se s njime susrećemo i bez obzira na to pod kakvom se maskom pojavljivao, jedino je sredstvo suzbijanja zla koje se širi i koje – na žalost – u određenim slučajevima uživa i izravnu ili neizravnu pomoć i podršku onih koji bi morali biti u prvim redovima istinske borbe protiv terorizma, a za očuvanje mira i stabilnosti u svijetu.

         U borbi protiv terorizma ne smije biti oklijevanja, niti kalkuliranja. U ovim tragičnim trenucima moje su misli s obiteljima poginulih i ranjenih”, stoji u poruci gospodina Mesića.

SAD i EU također najoštrije su osudile teroristički napad u Volgogradu.

U saopštenju američkog Stejt dipartmenta navodi se da SAD najoštrije osuđuju teroristički napad u Volgogradu i da izražavaju iskreno saučešće porodicama žrtava, kao i solidarnost s ruskim narodom u borbi protiv bilo koje vrste terorizma.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da snažno osuđuje napad na željezničkoj stanici u Volgogradu, saopšteno je iz njenog kabineta. Ona je izrazila saučešće ruskoj vladi i porodicama žrtava i poželjela brz i potpun oporavak svim povrijeđenima.

“Ne može biti opravdanja za takve zločine. Nadam se da će svi koji stoje iza napada brzo biti pronađeni i kažnjeni”, rekla je Ešton.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je, takođe na Twitteru, danas snažno osudio samoubilački bombaški napad koji je juče izveden na željezničkoj stanici u Volgogradu.

U jučerašnjem samoubilačkom terorističkom napadu na željezničkoj stanici u Volgogradu poginulo je 17 osoba, a 37 je povređeno,a u eksploziji trolejbusa koja se jutros dogodila u istom gradu poginulo je 14, a povrijeđeno 28 ljudi, saopštilo je rusko ministarstvo zdravlja.

Ruski istražni komitet saopštio je da se veruje da su dva teroristička napada povezani.

tačno.net
Autor/ica 30.12.2013. u 19:59