Stižu stravične vijesti iz Doboja: Gradonačelnik Obren Petrović: Pronašli smo više od 20 mrtvih, očekujemo pronalazak novih žrtava

tačno.net
Autor/ica 17.5.2014. u 16:18

Stižu stravične vijesti iz Doboja: Gradonačelnik Obren Petrović: Pronašli smo više od 20 mrtvih, očekujemo pronalazak novih žrtava

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u stalnom zasjedanju, nastavila je u subotu 47. hitnu sjednicu razmatranjem stanja u FBiH izazvanog velikim poplavama. Polazeći od ozbiljnosti situacije, Vlada je zadužila Federalni štab i Federalnu upravu civilne zaštite da Vijeću ministara BiH upute zahtjev za proglašenje stanja prirodne nesreće za teritoriju Bosne i Hercegovine.

U subotu je istaknuto da između Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske postoji dobra koordinacija u naporima da se što više i brže ublaže posljedice velikih poplava.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova FBiH informirao o sigurnosnom stanju na poplavljenim područjima, Vlada je uputila poziv kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova da otkrivaju one koji stanje na popljavljenim područjima koriste za pljačkanje domova i privrednih objekata. Kako se ističe Kaznenim zakonom FBiH definirano, ovo su oblici teške krađe.

Ujedno, Vlada je uputila poziv građanima da saznanja o slučajevima koji imaju elemente krađe i pljačke prijave najbližoj policijskoj stanici, a da o slučajevima neosnovanog podizanja cijena, naročito osnovnih životnih namirnica i sanitarnih potrepština upoznaju inspekcijske uprave.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović potvrdio je za portal  Klix.ba kako su na području tog grada pronađena tijela više od 20 osoba. On je kazao da su tijela dovezena u mrtvačnicu i bolnicu u Doboju.

“Imamo donji dio grada gdje, strahujemo, ima najviše mrtvih. Nismo uspjeli te osobe izvaditi iz vode, još ima tijela u vodi… Taj dio grada nije očišćen i strahujemo da će tamo biti najviše stradalih. Tokom noći i sutrašnjeg dana ćemo ih izvlačiti. Isporučili smo do sada više od 20 sanduka za tijela stradalih i mi ćemo platiti sahranu za te osobe”, rekao je Petrović.

Na pitanje da li je tačna informacija da je u jednom automobilu pronađena mrtva cijela porodica, Petrović je kazao: “Ima takvih slučajeva. Strahujemo da ima još mrtvih u južnom dijelu grada i Pijeskovi. Imamo još auta, ljudi… To ćemo znati večeras ili sutra”.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja demantirala je, međutim, informacije Petrovića da je pronađeno više od 20 tijela. Kazala je da policija nije pronašla ta tijela i da bi Petrović mogao odgovarati zbog plasiranja takvih informacija.

Petrović to nije htio posebno komentirati.

“Ta saradnja lokalnih nivoa i viših nivoa teško funkcioniše. Znamo koliko smo sanduka isporučili”, rekao je Petrović.

Petrović je rekao da se voda polako povlači iz Doboja. Građani imaju dovoljno hrane. U pomoć su pristigle susjedne općine iz RS i FBiH. Počela je popravka puteva. Dio grada se čisti.

“Problem je danas bila informacija vezana za pucanje brane na Modracu kod Lukavca. Poslije toga je nastala panika, stampedo. Očekujemo da dođe struja pa da možemo informirati građane”, dodao je.

Potvrdio je da je presječen put kod Doboja te da se radi na njegovom saniranju kako bi se mogla uspostaviti komunikacija. Vjeruju da će put biti otvoren večeras ili sutra.

Ukoliko se informacija o broju stradalih u Doboju potvrdi, broj mrtvih u poplavama u Doboju bit će više od 30 osoba, jer je ranije objavljena informacija o 17 stradalih.

tačno.net
Autor/ica 17.5.2014. u 16:18