Sram te bilo, Čoviću!

Domaljevac.com
Autor/ica 21.3.2011. u 08:46

Sram te bilo, Čoviću!

Postizborna igranka u Bosni i Hercegovini se nastavlja. Sve više postaje jasno koliko je teško biti pa ne biti, koliko je teško imati vlast, pa je izgubiti. Ljudi u HDZ-ovima se nikako ne mogu pomiriti sa činjenicom da idu u opoziciju, da ostaju bez vlasti. Pokušavaju sve dozvoljeno i nedozvoljeno. Oprobano i novo. A za poruku Amerikanaca da računaju s tim da će HDZ biti u opoziciji, prave se da je ne čuju, ili da je nebitna, kao da ju je izgovorio drugi pomoćnik konzula San Marina prijateljici svoje supruge negdje na pijaci u Lesotu.

U stvari, s čime se to ne mire HDZ-ovci? Kažu da se vlast ne može formirati dok se ne izaberu svi zastupnici u Dom naroda, a iz tri županije sa hrvatskom većinom tih zastupnika nema. Zato smatraju da su oni oštećeni i ugroženi, da je to protiv volje većine Hrvata. Ali oni ne kažu da njima nitko ne brani izabrati te zastupnike, nego da ih oni sami ne žele izabrati, i tako skoro pola godine opstruiraju formiranje vlasti. Što to praktično znači? Znači da je HDZ i dalje na vlasti, i da će, ako po njihovom bude, tako ostati cijeli ovaj mandat, bez obzira što je na izborima pobijedila druga stranka. SDP im je nudio tri od pet hrvatskih mjesta, mada može i bez njih formirati vlast, što je bilo sasvim korektno. Kasnije je napravio ustupak, pa im je ponudio četiri od pet mjesta, ali ni to HDZ-u nije bilo dovoljno. Nudio im je i druge povoljnosti. Oni su htjeli samo svih pet mjesta, plus da i dva srrpska mjesta trebaju dobiti Dodikovi SNSD-ovci, koji nisu niukakvoj kombinaciji stranaka Platforme. To bi značilo da SDP, i pored pobjede na izborima, dolazi u poziciju da ne može on voditi vlast, nego HDZ, što bi samo budala prihvatila.

Dakle, HDZ se ljuti što u vlasti nema njihovih zastupnika, a ne žele ih izabrati, dok zastupnicimaa ostalih hrvatskih i drugih stranaka ne priznaju da su Hrvati, i govore da se formirala vlast bez Hrvata, što je potpuna laž. (Ovime HDZ dokazuje da je laž da se bori za Hrvate, istina je da se bori za članove HDZ-a, a da je čak neprijetelj Hrvatima izvan te stranke). Normalno bi bilo da je pobjednička stranka odmah na početku izabrala stranke sa sličnim programom i čim nakupi preko pola mandata, formirala vlast, kako se svuda u svijetu radi. Svaki kandidat koji je prošao na izborima je legitiman i legalan. Da je SDP kojim slučajem dobio 51% glasova, mogao bi sam formirati vlast, bez ijedne bošnjačke, hrvatske ili srpske stranke, samo pod uvjetom da u svojim redovima ima dovoljno pripadnika tih naroda koji bi došli na odgovarajuće funcije, a ima ih, i nije malo slučačjeva u svijetu, a i u našem oruženju, da se tako i dešavalo. Pa, pogledajte samo naše općine u kojima jedna stranka ima natpolovičnu većinu, a ima ih takvih, i vidjet ćete da tu ni na pamet ne pada većinskoj stranci podijeliti vlast sa slabijima. Sjetite se primejra iz našeg okruženja. Recimo, pred rat je u Modriči pobijedio SDP, ali su se tri nacionalne stranke udružile i imale zajedno više glasova, pa su formirale svoju vlast. Šešelj je pobijedio na izborima u Srbiji, pa nije imao partnera za natpolovičnu većinu, i nije dobio vlast. Dodik je, kada je prvi put postao premijer RS, dobio neznatan broj glasova, njegova stranka je u to vrijeme bila sasvim patuljasta i bez bitnije podrške među biračima, ali je postao premijer jer je bio u koaliciji sa ostalim manjim strankama koje su zajedno imale preko pola mandata. Nitko mu tada nije prigovarao da nije dobar Srbin, pošto ne dolazi iz nacionalne stranke, niti mu je osporavao legitimnost jer je iz male stranke. Sad taj isti Dodik spočitava HSP upravo ono što je u svom slučaju smatrao sasvim ispravnim. Dodik je, inače poznat po dvojnim standardima, po kojima je sve što je njemu dozvoljeno, protivniku zabranjeno. Evo, nedavno je osuo pravu bujicu pogrda na Sarajlije što je Sarajevski kanton platio kauciju za Divjaka, jer su to novci građana. Zaboravlja da je upravo on prije toga išao službenim avionom, sa nezanemarivom pratnjom, o trošku građana RS, da doveze Biljanu Plavšić iz Haaga. Bez obzira što je Biljana i priznala da je počinila zločin, i pravomoćno osuđena, a Divjak samo optužen od strane Srbije, a haaški sud je već ranije presudio da nije kriv, Dodik smatra da on ima pravo trajno potrošiti narodni novac na dokazanu zločinku, a druga strana nema pravo ni posuditi za kauciju za onoga za koga je taj isti sud već rekao da nije kriv. Ali to je druga tema. Htio sam samo naglasiti tko to podržava Čovića i njegovu kliku koja se boji gubitka vlasti više nego samog pakla.

Već se čuju novi nagovještaji opstrukcija od strane dva HDZ-a. Neće izvršiti primopredaju vlasti, pa će tako i dalje biti i oni na vlasti. Svaki mjesec takvog ostanka na vlasti računaju da će dobiti urednu plaću i tako na najbolji način još više pomoći svom narodu, jer njihov novac ide i dalje u provjerene i dokazane hrvatske ruke. Brane Hrvate na sve moguće načine. Čović upozorava kako će i ovo malo Hrvata, kad se Lagumdžija dočepa vlasti, otići. Kaže kako je ovakav Ustav neprihvatljiv, da je na štetu Hrvata, i tako dalje. A nikako da kaže da nikada više Hrvata nije napustilo BiH nego kad je njegova stranka bila na vlasti, osim u periodu kad je, u vremenu Savojskog, pod okriljem Katoličke crkve, otišlo dvije trećine Hrvata, noseći sa sobom sve što se moglo, a u Bosni ostalo samo nešto preko dvadeset svećenika, koje su oni koji su otišli proglasili sultanovim dupeliscima, baš kao što i sada napadaju svećenike koji se protive takvoj politici koja raseljava ljude sa njihovih ognjišta. Nikako da Čović kaže da je nakon velike HDZ-ove pobjede u BiH i dolaska na vlast najmanje osipanje Hrvata bilo tamo gdje su na vlasti bili Lagumdžijini “Hrvatožderi”, u Tuzlanskom kantonu, a tamo gdje su Čović i njegovi prethodnici vladali kao “svoji na svome”, broj Hrvata je gotovo prepolovljen, i taj se proces ne samo nastavlja, nego se u posljednje vrijeme i ubrzava. Niti govori da to što je takav Ustav nije kriv SDP, nego njegov HDZ koji ga je usvojio, a nije ništa poduzeo da ga kasnije izmijeni. Sram te bilo, Čoviću, i za riječi koje tako besramno izgovaraš, a pogotovu za djela, za raseljavanje i osiromašenje i ovo malo Hrvata, osim tebe i onih koji su u tvojoj blizini. Sram te bilo što si ti, kao i tvoji prethodnici, podijelio Hrvate na “prave”, iz Hercegovine, i “izdajice”, iz Bosne. Što ste zavadili prvo Hrvate i Srbe, vežući sa Muslimanima zastave u čvor, a onda zavadili Hrvate i Muslimane zabadajući nož u leđa Muslimanima, sada se uvlačeći Dodiku u prkno. Narodna poslovica kaže da pametan čovjek i od neprijatelja napravi prijatelja, a budala i od prijatelja napravi neprijatelja. Vi od prijatelja napravite neprijatelja, a od neprijatelja napravite onoga ko vas počinje malo manje mrziti, ali vas zato počinje smatrati glupima i ljudima bez časti, nakon čega će vas još više mrzjeti.

I na kraju, poruka HDZ-ovima: Molim vas, pomozite Hrvatima, spasite nas! Idite što prije i što dalje od nas! To je svakako neminovan korak za vas, a spas za Hrvate.

Domaljevac.com

Domaljevac.com
Autor/ica 21.3.2011. u 08:46