Spalite NDH! 

Darko Vidović
Autor/ica 28.2.2020. u 18:14

Spalite NDH! 

Kad bi Hrvatima u glavi kolektivno spalili NDH, pa makar i u karnevalske svrhe, ne bi više nikada bilo potrebe raspravljati o slobodi govora, o slobodi manjina, pa i o suštinskoj slobodi. Propali zločinački projekt Herceg – Bosne bi izgubio smisao, Jugoslaveni, komunisti, ustaše, kao i braća im četnici – također.

Kad bi u svim Hrvatima kolektivno spalili NDH, i Srbi bi se lakše riješili svojih današnjih influencer starlet-četnika koji od krnje endehazije i sami debelo ovise, pa i relativno dobro žive. Zavladao bi mir, radilo bi se i živilo u republici građanskog sekularnog društva, smisao bi izgubile politike Čovića, Bakira, Dodika i Vučića, pa ni nazadna Republika Srpska sa svojim bajama ne bi imala nikakvog smisla.

Kad bi spalili opet krnju NDH, tamo na jugu, na platou Ruđera Boškovića u Splitu 3, Torcida bi bijela drukala sa Sjevera – Hajduku!, ponosu Splita i Dalmacije!, klubu za koji se navija i koji ne briše svoju slobodarsku antifašisičku povijest!

Da se na vrijeme spalio krnje NDH, eh, da je, Split bi danas bio grad, a Jugoplastika ne bi bila tek prefarbani grafit na jednom zidu omanje varoške kale, već radnički magnat sa mnoštvom zaposlenog svijeta i još ponekom titulom domaćeg i evropskog prvaka u košarci.

Kad bi svim Hrvatima na odgovarajućem trgu, dakle, u glavi spalili NDH, ne bi Raspudić i Prosperov danas slinili nad petokrakom u slobodarskoj Rijeci, ne bi ulice hrvatskih gradova bile naškrabane imenima i znakovljem nacističkih suradnika i kolaboratora koji su istu tu Rijeku na čelu s Pavelićem prodali talijanskim fašistima, a Velimir – da, taj – za kojeg nitko ne bi ni znao i dalje bi lijepio Feralove zajebantske isječke o Ku Klux Klanu, pa se sav namračen slikao sa isturenim kukastim i ušatim simbolima, samo za fetiš inkognito uporabu.

Kad bi Hrvatima spalili krnju NDH, tamo na zlatnim poljima, ne bi panonski mornari ni njihova djeca danas jedrila tuđim morima, već bi plovila po slavonskom i baranjskom klasju sa jarbolima od žita i kukuruzovog lista.

Zato, spalite krnju NDH!, jer otkad se crni krnja devedesetih u crnoj uniformi vratio među Hrvate sve urlajući ZDS, krnjavi su nam gradovi, krnjava je prosvjeta, krnjavo je školstvo, kultura i sport. Spalite krnju NDH i ispred Kaptola! Da, tamo, jer tu su stolovali Crkva i Stepinac dok su se u NDH četiri duge godine provodili rasni zakoni, pokrštavali i ubijali ljudi, u Jasenovcu, pod današnjim Bogdanovim cvijetom. Tamo ga spalite, jer tamo su zbog tiranije i nacističkog sluganstva ustaške Crne legije gorjeli živi ljudi, baš onako kao što ovih dana na tragu te ideološke matrice gore lutke naših živih sugrađana, Ive i Mladena – žive lutke udomitelja sa djetetom u naručju! – pa je li to onda ta tradicija crnog krnje i organizatora te paleži koji se u dresu Hajduka slika pored nacrtanog kukastog križa na zidu, pa kliče “daj dite materi”?!

Katarza!

Spalite crnog krnju NDH, konačno i zajedno sa svim koferima crnih uniformi iz devedesetih i zajedno sa svim prošvercanim devizama iz Kanade, sve sa budućim državnim funkcionerima, tajkunima i rodijacima u pljačkaškog tranziciji – ministrima, europskim zastupnicima i sabornicima pod kojim smežurana endehazija i licemjerno domoljublje i danas reketira građansko društvo i proračun – od šatora do Sabora.

Spalite crnog NDH krnju, čisteći svoje životno dvorište, onako brehtijanski, konačno i zauvijek, jer samo na tom zgarištu – kad ga zauvijek nestane – Mostar ponovo može biti grad starih mostara!, divna Banja Luka i šeher Sarajevo!

Spalite krnju NDH!, i neka ga voda nosi, jer treba raditi i živjeti, danas, sa običnim živim čovjekom, a ne s likom sa billboarda koji vam zaklanja sunce i koji se, tu iza grma, još uvijek podsmjehuje i ruga – Dobro došli u hrvatsko Livno!

Darko Vidović
Autor/ica 28.2.2020. u 18:14