Sorensen: Zasad ništa novo u pregovorima bh. lidera o provođenju presude Sejdić-Finci

tačno.net
Autor/ica 22.10.2013. u 09:32

Sorensen: Zasad ništa novo u pregovorima bh. lidera o provođenju presude Sejdić-Finci

“Ne znam kako teku razgovori među liderima, ali o sastancima na kojima sam ja prisutan, nemam ništa novo za reći”, kazao je šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen

SARAJEVO (AA) – Zemlje regiona se kreću brzim koracima prema članstvu u Evropskoj uniji, i Bosna i Hercegovina mora da sustigne taj korak, kazao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen nakon uručivanja izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2013. godinu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne znam kako teku razgovori među liderima, ali o sastancima na kojima sam ja prisutan, nemam ništa novo za reći. Saslušat ću sve njihove prijedloge i na njima je na kraju da postignu konačan dogovor”, kazao je Sorensen komentirajući razgovore bh. lidera vezano za presudu Sejdić-Finci.

Sorensen je, pak, kazao kako je uvjeren da će rezultat biti postignut.

“Ja ne vidim ništa novo, uvjeren sam, kada lideri dođu do nekog rješenja, da će onda morati prenijeti tu diskusiju na institucije, a tada će to postati javno pitanje. Onda ćemo svi imati priliku da razgovaramo i da postavljamo pitanja: Zašto ovo, a ne ono?. Ali uvjeren sam da će ovo biti razriješeno”, kazao je Sorensen.

On je naveo kako se u Izvještaju EU uz pitanja koja se tiču vladavine prava, zaštite manjinskih prava, donosi i poređenje BiH sa zemljama u regionu.

 

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 22.10.2013. u 09:32