Smrt fašizmu

Radomir Lazić
Autor/ica 12.9.2017. u 23:05

Izdvajamo

  • Zaslužuju i bolesnici bolju njegu, zdravstvo je pred kolapsom, ali umjesto što se obraćate onima koji zaslužuju i od kojih sigurno mnogi neće dočekati ono što je garantovano pravo ZA ČOVJEKA, ima druga adresa na koju se treba obratiti, ko smije. Priliku da ujedinjena ljevica stane pred Opštu bolnicu i odbrani je - ste propustili, odbraniti KCUS daleko teži je zadatak. Možete li drugovi, ranjenike ne smijete ostaviti!

Povezani članci

Smrt fašizmu

Drugovi i drugarice!

Jedan od partijskih ideologa ujedinjene ljevice izjavio je da je zadatak SDP-a i DF-a da „degenerisanu domaću elitu treba skinuti sa trona, razvlastiti je, utvrditi stepen njene odgovornosti za stanje među narodima kojim su upravljali i na kraju je ekonomski onesposobiti“.

Prokletstvo starosti je što zna samo postavljati pitanja pa zbog nakaradnosti redosljeda djelovanja s kojim se i ako se ljevica zaista misli obračunati sa, na žalost i sada a i u buduće, dominirajućom političkom snagom etnonacionalističkog, klerofašističkog, klepto-bankarsko-partijskog, mafijaško reketaškog (jebo te, jaki su k’o beton) i klasnim neprijateljem drugih atributa to, iz najbolje namjere, postavljam samo jedno pitanje.

Kako?

Iščitavajući pažljivo post-ujediniteljski govor predsjednika SDP-a u kojem, sa par izuzetaka,  prostim rečenicama koje su se i nekada a i sada zvale parole, citirajući pomalo prvog Predsjednika BiH a više prvog Predsjednika današnjeg regiona, i oba stavljena uoči ujedinjenja u istu antifašističku ravan, najavljuje se da od dana tog ujedinjenja odnosno, za svaki slučaj, od kraja iduće ili početkom one tamo iza nje godine, ništa više neće biti kao što je bilo.

Malo je to dugo za čekanje u zemlji u kojoj smo lagan plijen za one „koji bi da nas pokore, podijele, opljačkaju“.

Čujete li sebe druže Nermine, oni bi da nas opljačkaju a vi ćete ih za godinu, dvije u tome spriječiti i to demokratski, na izborima, skinuti ih sa trona, razvlastiti i na kraju ekonomski onesposobiti a u istom govoru nazivajući državu u kojoj vladaju, privatnom i lopovskom. To biva kao da nas oni nisu već pokorili, podijelili i opljačkali?

Jeste, naši radnici zaslužuju veće plate, penzioneri veće penzije koje su za vrijeme vaše vladavine povećane dva puta za vrijednost desetak kutija cigara, naša djeca i omladina zaslužuju bolje vrtiće, škole i fakultete za koje ipak neko treba da zaradi. Naši privrednici kojima treba stvoriti bolje uslove za privređivanje a koji su, uglavnom, mezimci postojećih stranaka na vlasti? Teško da to dvoje ide zajedno obzirom na prosječne plate u realnom sektoru u kojem se godinama prisvaja višak rada iz kojeg se dio, kao harač, slijeva u stranačke kase. I kako onda postojeću vlast ekonomski onesposobiti jačajući privredne subjekte koji su posredno ili neposredno u njihovom vlasništvu. Što bi rekli Bosanci a naročiti Hercegovci, ne ide to Neka, maaajke mi!

Umjesto podjela i straha dati našim ljudima šansu, šansu da uspiju u svojoj zemlji  (poželjno da imaju brata) dug je, mukotrpan, neizvjestan i u krajnjem, opasan posao i zadatak. Jer ma koliko ovaj Bošnjo bio nekad više lud nego hrabar ni ovi na vlasti nisu baš toliko tupavi kako izgledaju pa će pendrek fasovati prije onaj što na tramvajskoj stanici prodaje gaće nego onaj koji je ukrao dvije milijarde. Danas je nevinom najteže dokazati da nije kriv a rijetka hapšenja onih krivih njihova je radost jer trajno dobijaju potvrdu da su nevini i kartu prema Predsjedništvu.

Zaslužuju i bolesnici bolju njegu, zdravstvo je pred kolapsom, ali umjesto što se obraćate onima koji  zaslužuju i od kojih sigurno mnogi neće dočekati ono što je garantovano pravo ZA ČOVJEKA, ima druga adresa na koju se treba obratiti, ko smije. Priliku da ujedinjena ljevica stane pred Opštu bolnicu i odbrani je ste propustili, odbraniti KCUS daleko teži je zadatak. Možete li drugovi, ranjenike ne smijete ostaviti!

Ustvari vi ste svoju priliku imali još davne 2010 g. Dobar dio naroda vjerovao je tada vašim obećanjima i napustivši svoju nacionalnu stranku dao vam povjerenje. Na narednim izborima nije imao kud nego joj se ponovo vratiti. A koga jednom prevariš….

Možda, volio bih to, ipak ljevica uspije. Ima samo jedan mali uslov, jedna sitnica.

Da zasučete rukave i pošto od dana ujedinjenja više ništa neće biti isto, počnete raditi volonterski. Izračunajte koliko ste primili plata za desetak godina priprema da se obračunate sa ovom bandom. Puno je to stotina hiljada.

I ne čini li vam se da je zaklinjanje da nikada nećete ući u vlast sa nacionalnim strankama bez kojih je, znate i sami, nemoguće i pomisliti formirati vlast, već unaprijed znak za predaju, alibi za novi „opozicioni“ mandat ili možda, zarad mira u kući, neku novu grande koaliciju. Sve je moguće, sve smo vidjeli.

Smrt fašizmu drugovi!

Radomir Lazić
Autor/ica 12.9.2017. u 23:05