Šmitovanje: Dan posle

Autor/ica 30.3.2012. u 16:37

Šmitovanje: Dan posle

Ono što je istražni komitet Univerziteta Zemelvajs više od mesec dana odugovlačio, juče je priveo kraju Senat Univerziteta, donevši odluku o poništenju doktorskog zvanja za mađarskog predsednika, Pala Šmita.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, rektor Univerziteta Tulšaj Tivadar, održao je diplomatski govor u kome je osim iznošenja konačne odluke Senata, veliku pažnju posvetio i prestižu Univerziteta Zemelvajs. On je izjavio da je za svakog naučnog radnika obavezno poštovanje važećih propisa i naučno-etičkih normi, te da Univerzitet strogo osuđuje povredu ovih normi i da ih u zakonskim okvirima sakncioniše.

U slučaju Pala Šmita, Senat je doneo odluku na osnovu zvaničnog zaključka istražnog komiteta. Oni su zaključili da doktorski rad Pala Šmita iz 1992. godine sadrži  veliku količinu prevedenog teksta, te da ne ispunjava uslove za dobijanje zvanja doktora nauka, jer nije u skladu sa stručnim, metodološkim i etičkim kriterijumima. U tom smislu, Senat je poništio doktorsko zvanje Palu Šmitu sa odlukom 33:4.

Odluku Senata su prisutni novinari na konferenciji pozdravili velikim aplauzom, u duhu onoga što je verovatno osećao svaki građanin Mađarske: Medijski izmanipulisanu radost povodom ispravljene nepravde. Intervjuisani građani Budimpešte, kako prenosi list Nepsabadšag,  izrazili su zadovoljstvo povodom okončanja afere „doktorat“, većinom izjavivši da su srećni što stvari u državi ipak funkcionišu i da očekuju ostavku predsednika.

Predsednik Mađarske, Pal Šmit je sa odlukom Senata Univerziteta Zemelvajs upoznat sinoć po povratku iz Južne Koreje. Doček na aerodromu priredili su mu mediji, transparenti partije  LMP (Lehet Más a Politika – Politika Može biti Drugačija) i udruženje Societas, tražeći predsednikovu ostavku. Iz predsedničkog kabineta jutros je stiglo je obaveštenje da je predsednik Pal Šmit otkazao sve svoje aktivnosti zakazane za danas. Takođe, otkazana je konferencija za štampu koju je najavo kabinet predsednika, te će o odlukama predsednika javnost biti pismeno obaveštena.

Iako je ova skandalozna prevara otkrivena, sankcije za istu su za sad daleko od strogih. S obzirom da je Pal Šmit odbio da da dobrovoljnu ostavku na početku afere oko plagiranog doktorata, a da kao predsednik uživa imunitet, ostaje upitnim da li će Mađarska uskoro birati novog predsednika. Premijer Viktor Orban izjavio je da se drži Ustava koji predsedniku garantuje imunitet.

Izgledi su takvi da je predsednika nemoguće udaljiti sa trenutne funkcije osim ako sam podnese ostavku. Po Ustavu predsednička funkcija prestaje istekom mandata, smrću ili ostavkom. Međutim, odlazak sa funkcije može da izglasa i dvotrećinska većina u Parlamentu, ukoliko predsednik vrši aktivnosti koje nisu u skladu sa njegovim zaduženjima, ukoliko uslovi za njegovo biranje više nisu na snazi, ili u slučaju da nije sposoban da izvršava predsedničke dužnosti više od 90 dana.

List Nepsabadšag, ukazao je na još jednu mogućnost da se predsednik liši funkcije, a to je ukoliko vrši protivzakonite radnje u okviru svojih dužnosti, tj. izvrši krivično delo, aludirajući na prepisivanje doktorata. U tom slučaju, samo glas petine skupštinskih predstavnika je dovoljan da se pokrene postupak udaljavanja sa funkcije. Ova mogućnost je međutim ostaje bez zakonskih osnova, jer je predmet iz 1992. uveliko zastareo.

Kao što nijedan javni potez ne može izbeći politički kontekst, ili izbeći upotrebljavanje istog u nečiju političku korist, tako ni ova odluka o poništenju doktorata Palu Šmitu. Bez obzira što je u pitanju skandal po sebi, on je uspešno poslužio ublažavanju građanskog nezadovoljstva aktuelnim stanjem u državi. Protest protiv Orbanove Vlade, a za slobodu štampe izrazili su hiljade građana samo dve nedelje ranije, 15. marta na dan proslave revolucije 1848-1849. Međutim, afera oko poništenja doktorata i njena široka medijska eksponiranost rezultirala je fokusiranjem građana i medija na ovaj spektakl. Tako, u Orbanovoj partiji Fidesz uveliko kalkulišu da li im se više isplati podržati predsednika koga su sami postavili ili prosto oprati ruke i potpomoći predsednikov odlazak. Medijsko i građansko raspoloženje usaglašeno je po pitanju iščekivanja predsednikove ostavke. Jutros je ispred predsedničke palate Eko partija organizovala protest. Transparenti premijeru Orbanu poručuju: Orbane, skloni svog drugara! Ostavka predsednika je vrlo verovatna, a ko će biti heroj dana, ostaje da se vidi.

Autor/ica 30.3.2012. u 16:37