SMIJURIJA STOLJEĆA: tvrditi da Hrvati obožavaju HDZ

Senja Perunović:
Autor/ica 9.10.2017. u 09:49

SMIJURIJA STOLJEĆA: tvrditi da Hrvati obožavaju HDZ

Foto: Reuters

Hrvati obožavaju HDZ?

NIKAD BILO!

Prije bi se moglo tvrditi da su Hrvatima mrske podvale kao što je ova servirana u članku ‘Stiglo prvo znanstveno objašnjenje zašto Hrvati obožavaju HDZ: Tuđman je tu najmanje bitan, a nakon svakog skandala brzo se oporave. Evo zašto.’

Naime, čak se i u ovom uspaljenom panegiriku HDZ-u jasno vidi da HDZ nije NIKADA, NIKADA osvojio ni 45% glasova onih koji su glasali na izborima. Pa, onda, molim vas lijepo, gdje je tu masovno obožavanje? Gdje je se tu mogu vidjeti Hrvati u stanju obožavanja prema HDZ-u?

K tome, izlazak na izbore je uvijek nizak ili malo viši od toga, ali svakako daleko od toga da bi značio svi Hrvati (ili nešto kao skoro svi Hvati). Jednom riječju, tvrdnja o obožavanju HDZ-a je toliko pretjerivanje da se može komotno reći da je – laž.

Pogledajmo detalje iz tog istog članaka. Čitamo da je maksimum glasova koji je HDZ ikada dobio bio u 1990-ima. Dobro, i koliko je to bilo? 90%? ne; 70%? ne; 50%? ne, čak ni toliko. Bilo je to izmedju 41 i 44 posto.

Ali to nije sve. Nakon 2000. godine podrška HDZ-u je bivala još manja i manja – kretala se, kako se navodi, od 27 do 34 posto glasova onih koji sudjeluju na izborima u Hrvatskoj.

I to je to – u tome se sažela sva istina o obožavanju.

O novinari, urednici i ostali dupeljupci koji stoje iza ovog članka, pa kako se, za ime Boga, nekakvih 27-34% podrške može prevesti kao masovno obožavanje HDZ-a od strane Hrvata?

Složit ćete se, malo je reći da je to pretjerivanje.

Senja Perunović:
Autor/ica 9.10.2017. u 09:49