Slobodan Dukić: Radnici stop, korupcija napred!

tačno.net
Autor/ica 11.12.2014. u 10:34

Slobodan Dukić: Radnici stop, korupcija napred!

Foto: S.D.

Piše: Slobodan Dukić

U utorak, 9. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, bilo je tačno godina, dva meseca i 16 dana, kako u nekoj fijoci Vučićevog kabineta čami jedno pisamce. Napisano radničkom rukom. U njemu pedesetak kovinskih  radnika upoznaje  generalisimusa  srpskog  rata protiv korupcije da imaju crno na belo i žive svedoke da su se koruptivno spanđali lokalni tajkuni i političari. Samo da im neko namakne lisice na prljave ruke. Tako je i naslovljeno: Na ruke g-dinu Aleksandru Vučiću. Pismo je zavedeno kao službeno u  Vladi Srbije 24. septembra, lane. Od pisarnice do kabineta tadašnjeg vicepremijera, a današnjeg srpskog “kancelara”, tek je korak. Taj korak pismo je prevalilo, ali odgovor na njega još nije stigao. Kad će? Ne znamo.

Picture 1392

Šta se to desilo u (paradigmatičnom) Kovinu, pa da radnici otpreme glasnika u Beograd? Da deranžira srpskog Eliot Nesa, koji je na  vlast  u Nemanjinoj došao zahvaljujući paroli Stop korupciji. Papir trpi sve, a život parolu menja. Pa ona može da glasi  protiv korupcije do poslednje kapi radničke krvi. Sredinom 2012. godine, koja je, između ostalog, bila zapamćena i po tome što su lumpen proleteri pojačali straže pored kontejnera. Te kanturine su hranile njihove krmke, a ovi opet njih. Onda se nad gradom pojavila krilatica. Nebom je vukla plahtu na kojoj je pisalo V U Č I Ć ! ! ! Počeli su izbori. U grad i okolne seoske birtije penetrirali  su “Acini momci”. Oni su zavrtali ruke aktivistima drugih stranaka.  Legitimisali građane. Naredba je bila: Kovin mora pasti – u Acine “čiste” ruke. Dotadašnji vladari (Demokratska stranka i sateliti) potpisali su bezuslovnu kapitulaciju i pre izbora. A dupelisci i podguzne muve cepali su članske karte “žutih”. Što je u Srbiji pogrdan izraz za DS. Žute gaće su, među prvima, svukli lokalni tajkuni, na čije novce nisu bile gadljive ni demokrate. I gazda Jugoprevoza. Onaj čiji radnici su pisali Aci. Kako je u evidenciju DS svojevremeno uveo pedesetak radnika, tako ih je i “isčlanio”. Ništa ih nije pitao. “Dragovoljno” su postali naprednjaci.

Nije to bila jedina gazdina “žrtva”. Da bi podupro političku kampanju Srpske napredne stranke, penzionere je častio mukte kartama  za vožnju u lokalu. Naravno, u afišama koje su preplavile grad sa ovim pozivom nije pisalo da moraju da glasaju zbog toga za SNS, ali je pismenijima bilo sve jasno, jerbo  su ih karte čekale i u prostorijama naprednjaka. Posle ovih draškanja, coitus animalius je stigao u vidu pogodbe. Gazda Jugoprevoza, zvani Jezda dao je deset hiljada eura, neki kažu i 20 u kasu Vučićeve stranke. Za uzvrat potpis i pečat predsednika opštinske ćelije naprednjaka garantovali su mu dva odbornička mesta, pride jedno u opštinskoj vladi. Što nije pisalo u pogodbi, ali se podrazumevalo. Čista politička korupcija.

Da bi gazda Jezda došao na svoje trebalo je da onaj predsednik OO SNS bude kalif posle izbora. Avaj, to se nije dogodilo. Umesto njega Kovinom je zavladala sultanija. Nije htela ni da čuje za onu pogodbu. Tako autoprevoznik nije uspeo da smesti dva dupeta na odborničke stolice  i jednu na fotelju u kovinskoj vladi. Onda je  upadao u opštinsko zdanje, u funkcionerske biroe i urlao na nesuđenog kalifa: “Tebi sam dao pare… Tebi sam dao pare!” Pisao je i Eliotu Nesu. Džabe. Ostao je bez dve odborničke apanaže, portfelja ali i bez evrića. Onda su među naprednjacima u ovoj banatskoj varošici počela i druga sranja. Pesničenja. Grafiti o “incestima” u vrhu vlasti i stranke. Pa su moleri u gradu imali pune ruke posla. Beogradskoj centrali SNS, koja jelte drži do časti i poštenja, sve se to smučilo. Pa je bez partijske knjižice ostao  predsednik OO SNS. I vod naprednjaka kojim je komandovao. Predosećajući šta će da mu se dogodi, rekao mi je malo pre toga kako je potpisao i pečatirao  odluku da se gazdi Jugoprevoza obezbedi učešće u vlasti. Zvao je Beograd, a oni su mu rekli “Napiši i potpiši tu odluku, da mu uzmemo pare, a posle ko ga jebe…”

Biće da zbog toga, Vučićev kabinet ne odgovara na pismo radnika. Koji su pojačali straže pored kontejnera. Ide zima, a prasad slabo napreduje. A u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije oglasio se Vučić. Kaže kako je najveći problem neefikasno pravosuđe. I da je potrebno da u toj borbi učestvuju svi – policija, sudovi, tužilaštvo i – Vlada. Molim? Jesmo li dobro čuli. Istim povodom Majcl Davenport hvali gvozdenog Vučića. Šta zna Majcl gde je Kovin. Sreću Aci kvari i ocena organizacije Transparentnost Srbija. Opominje da nisu rasčišćene sumnje  u vezi sa izvorima finansiranja  izborne kampanje, zloupotrebe javnih izvora i kupovine glasova.

tačno.net
Autor/ica 11.12.2014. u 10:34