Slobodan Dukić: Miris smrada oko Tesle

Slobodan Dukić
Autor/ica 16.6.2015. u 10:13

Slobodan Dukić: Miris smrada oko Tesle

Ilustracija: Dušan Petričić

Laži i prevare (In miorem dei gloriam) U slavu božju. Karavani laži prolaze i pune bisage božjih slugu. Bog da mi dušu prosti.

Zamirišite ceo svet svojim jezikom i verom. Nemojte za to dvoje nikad ovaj svet da uskratite, poručio je  patrijarh Irinej kanadskim Srbima. Pošto je otišao  na nebeski put preko okeana javnost u domovini kontaminirao je smradnom optužbom da se u muzeju Nikole Tesle, gde se nalazi urna sa pepelom naučnika, izvode spiritualističke seanse!

Srpska pravoslavna crkva odavno je bacila oko na Teslu i urnu. Religiozni Đoković već je dobra akvizicija čuvara ljudskih duša. Njegove slike na crkvenim afišama kojim se poziva na dobročinstvo donose zaradu. Baš kao i rujno kaluđersko vino. Za dušu i gušu. Jeftinije za državne dažbine. Za razliku od onog u dućanima. Bog dao. Bog uzeo. Urna sa pepelom pokojnog naučnika doima se popovima kao brdo zlatnih poluga. Pored nje u muzeju prođe hiljade i hiljade posetilaca sa plaćenim ulaznicama. Kakva bi to procesija bila u crkvetini od crkve Svetog Save. Kakvu bi muziku proizvodio zvečeći vodopad para. Miliju od jerihonskih truba. Raniji pokušaj kidnapera u crnom da se domognu urne nije uspeo. Digla se naučnička i ateistička kuka i motika. Uz poruku ostavite Teslu na miru!

Ali pantokrat je neprejebiv. Kad se u parlamentu srpske prestonice zgodila rasprava o podizanju spomenika Tesli, ispred  zgradurine sa kubetima do neba i katakombama do središta zemlje, njegovo preosveštenstvo Irinej je preko trbuhozborca poslao božansku kletvu da je muzej Nikole Tesle – pandemonijum. Utočište demona, zlih duhova. Ma sam pakao. Urnu da sačuvamo od satanističkih obreda. To je inicijativa patrijarha, govorio je predsednik skupštine. Zanesen do neba ovaj egzorcist najavio je isterivanje đavola. Egzoteriki odbornici neupućeni u najviše tajne burno su reagovali na izrečene stupidarije, pa se predsednik ošuren svetom vodicom, malko ohladio i rekao kako je možda satanizam gruba reč. Ali, eto, izvesno je da se muzej koristi na nedostojan način.

Pa je tako, nedostojna miropomazanja, u muzeju pefrormans izvodila i jeretička Marina Abramović. I to u ograđenom prostoru u kome se nalazi urna. Na nju kletva nije bačena. Anatema je pala na učesnike jedne druge umetničke priredbe, u okviru festivala RESONATE. Oni su performans izveli, uz dozvolu uprave muzeja. Fotografija sa tog čina pojavila se na društvenim mrežama i u medijima. SPC je onda  fotku, kao corpus delict da akteri performansa kao nekromanti prizivaju Teslih duh da bi saznali šta je bilo. I šta će biti. Da stvar bude gora, sedeli su na podu. Po turski. Prekrštenih nogu. Slika i prilika neznabožaca.

CCjpSJtUwAEDcTE

Foto: B92

Crkva drži da su to opasne pojave. Opsenari zlorabe ideje Teslinih svetlosnih formula. Srpskog genija i osvedočenog pravoslavnog hrišćanina. Da je u pitanju ezoterija i magija svedoči i otac Porfirije, ma šta to ime značilo, koga SPC predstavlja kao stručnjaka za pojave okultizma i magijskih obreda. Kolegijum nosilaca krsta i panagije na grudima kaže za pomenutog kolegu da je njegovim neposrednim angažmanom “iz okultnog košmara spasen ne mali broj ljudi. I to ne samo u Srbiji.”

Svaka čast Porfiriju. Njegovo je carstvo nebesko. Nego kako objasniti one ezoterične i nekrofilne nepodobštine sa šetanjem posmrtnih ostataka tzv. svetaca. Čiji miomiris isceljuje dušu i telo. Pa to smrdi sve do nebeskog prestola Hrista Pantokratora. Baš kao i opskurni tekstovi sa prećutnim blagoslovom klirika koji kruže Srbijom sabrani u mesečniku Čudotvorni manastiri. Tu možete pročitati da “miomirisne i netruležne mošti svetog Simeona vraćaju zdravlje očima. Kako je Mongomerija, bivšeg američkog ambasadora u Srbiji, od smrti u saobraćajki spasla igumanija manastira Koporin. Poklonila mu je brojanice. A on njoj posle toga auto. Kako je Tito tajno lečen svetom vodicom. Prenose laži igumana manastira Stjenik, kako čudotvorna voda iz ovog manastira tera zlo i bolest, pa ljudi dolaze na izvor sa štakama, “a u povratku hodaju kao mladići”. Ili “naučno” objašnjenje Angeline Malahovskaje, članice Saveza pravoslavnih naučnika Rusije koja kaže: “Proverila sam dejstvo Očenaša i pravoslavnog krsta na patogene bakterije. Za istraživanje su uzeti uzorci vode iz bunara, reka i jezera. U njima je bila prisutna ešerihija koli i zlatna stafilokoka. I pokazalo se da, ako se nad vodom očita Očenaš i prekrsti krstom, količina štetnih bakterija smanjuje se gotovo devedeset posto!”

Laži i prevare (In miorem dei gloriam) U slavu božju. Karavani laži prolaze i pune bisage božjih slugu. Bog da mi dušu prosti.

Slobodan Dukić
Autor/ica 16.6.2015. u 10:13