Shalom Fanaticosi!

Goran Pandža
Autor/ica 21.6.2015. u 11:17

Shalom Fanaticosi!

U nadi da ćemo svi naučiti iz ovoga i da će razum pobijediti, imam još jednu misao za kraj. Shalom Fanaticosi! Mir vama.

Kada želim znati šta se dešava u Izraelu/Palestini, čitam Mondoweiss. Naravno, ne šta se momentalno dešava, već odlične analize, kolumne, lična mišljenja. Mondoweiss vodi grupa sjajnih ljudi, progresivnih Jevreja koji se oštro bore protiv okupacije, kolonizacije i apartheida koje provodi Izrael.

Tu spada i organizacija „Breaking the silence“, ekipa bivših vojnika IDF-a, Jevreja, koji su napustili izraelsku vojsku zahtijevajući pravedan život za Palestince i okončanje okupacije.

Pratim i rastući BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) pokret koji se zalaže za bojkot Izraela na svim poljima dok se ne omogući normalan život Palestincima, čitam i Electronic Intifadu, ponekad Haaretz koji ima često objektivne poglede na situaciju.

Ne tako davno su stotine izraelskih intelektualaca pisali evropskim državama da otkažu podršku izraelskim entitetima na okupiranim teritorijama, a zabilježen je i masovan otkaz službenika obavještajnih agencija koji su odbili da učestvuju u nepravdi okupacije.

Zašto ovo pišem? Nisu svi navedeni aktivisti za prava Palestinaca – Jevreji, ali neki od najvatrenijih zagovarača nezavisne Palestine i okončanja apartheida su upravo Jevreji. I ne samo zbog njih je pogrešno ono što se dešavalo u Zenici tokom utakmice između BiH i Izraela – pogrešno je naravno to uopšte, ali je uz to i napravljena medvjeđa usluga hiljadama aktivista za prava Palestinaca širom svijeta koji svakodnevno dokazuju kako traženje pravde za Palestinu nije jednako antisemitizam. Skandirajući naizmjenično „Palestina“, „Juden auf wiedersehen“ i „ubij ćifuta“, neki navijači su, umjesto namjere identificiranja sa Palestincima, postali nalik onima koji sprovode apartheid, okupaciju i kolonizaciju Palestine.

Ali, ovo nije još jedan tekst o Izraelu i Palestini, ovo je apel protiv mržnje, ksenofobije i rastućeg antisemitizma.

I moram priznati, u privatnoj sam dilemi. Razmišljam – kako sada objasniti rođacima u Izraelu, koji navijaju za reprezentaciju BiH, da navijači „naše“ reprezentacije viču „ubij ćifuta“, ili podmuklo-fašističko „doviđenja Jevreji“ na njemačkom jeziku… Znam da nije svejedno, jer i meni je trebalo dugo da progutam ono negdašnje „gazi ustaše“, na kraju poravnavši sam sa sobom da me briga jer nisam ustaša. Ali ovo je drugačije, nije skandirano kontra IDF-a, ni politike Netanyahu-a, već protiv čitavog jednog naroda.

Međutim, to nažalost više nije izolovan slučaj. Nedavno je portal prometej.ba sakupio nasumično izabrane antijevrejske komentare čitalaca i novinara u Bosni i Hercegovini i regionu, i kada se postavljeni citati dobro analiziraju, stiče se dojam i zaključak da itekako postoji materijala za zabrinutost, ali i organe gonjenja. Zbog toga ostaje simptomatično, u jednu ruku kao ironija sudbine, da su baš oni ljudi, koji su istorijski pretrpili veliko zlo, u stanju slično poželiti ili učiniti drugima.

Po tome se vidi da, makar verbalno, nismo toliko različiti od Izraela i koliko nas opasna nit spaja.

U nadi da ćemo svi naučiti iz ovoga i da će razum pobijediti, imam još jednu misao za kraj.

Shalom Fanaticosi! Mir vama.

Goran Pandža
Autor/ica 21.6.2015. u 11:17