Šerijatska policija u glavama novinara

tačno.net
Autor/ica 26.7.2013. u 10:30

Uvijek mi je žao vidjeti da nam, i pored gomile problema koje imamo u BiH, susjedi „pomažu“ na ovakav način.

 

Piše: Damir Dizdarević

Na portalu B92 osvanuo je tekst pod naslovom „Šerijatska policija u Sarajevu“, sa podnaslovom „Svake godine za ramazan u Sarajevu se pojavljuje “šerijatska policija” koja upozorava građane koji se, prema njihovom uverenju, neprilično ponašaju za taj post.“

I pored toga što već godinama pratim medije u regiji, te sam dobrim dijelom navikao (da ne kažem oguglao, jer mi se ta riječ već godinama veže za Google) na to kako mediji znaju da iskrive neku priču, dat ću sebi pravo da ovaj put reagujem. Čitaoci koji nisu upoznati sa tekstom na koji se osvrćem mogu ga pogledati ovdje. Izvor teksta su, kako se kaže, Večernje novosti, no to i nije posebno važno, jer samo prenošenje teksta implicira da je sa tim sve u redu.

Tačno, u Sarajevu postoji vehabijski pokret, sa ne tako malobrojnim članstvom. Tačno je takođe i to da je njihova težnja povratak, kako sami kažu, „tradicionalnom islamu“, odnosno šerijatu kao načinu života. Pokret je nastao u BiH tokom rata i održao se i danas, uz manje-više prećutnu podršku Islamske zajednice BiH, te djeluje uglavnom u vrlo zatvorenim skupinama, sa povremenim eksponiranjem u javnosti koje je uvijek medijski izrazito dobro popraćeno, pa nema potrebe da se na to posebno osvrćem.

Događaj o kojem je napisan ovaj tekst imao je ipak nešto drugačiji karakter. Nepoznati muškarac je u jednom sarajevskom naselju iz auta galamio na par djevojaka koje su bile obučene nešto slobodnije. Pomenuti nije identifikovan, ali je po izgledu zaključeno da pripada vehabijskom pokretu, što je vjerovatno tačno. Događaj je prijavljen, te je objavljen u svim BH medijima i to uglavnom u negativnom kontekstu. Čak je i Islamska zajednica BiH, što se rijetko dešava, osudila ovaj incident, no to u tekstu koji je prenio B92 nije pomenuto. Ostatak teksta je takođe intoniran slično, pa se govori i o gostima koje se izbacuje iz restorana ako zatraže alkohol, što je notorna laž i što može potvrditi svako ko je makar jednom kročio nogom u Sarajevo.

Ne radi se, dakle, ni o kakvoj „šerijatskoj policiji“ nego o jednom slučaju. Vrlo je vjerovatno da je takvih slučajeva bilo još tokom Ramazana, ali nisu dobili ovoliku medijsku pažnju. Ono što želim da kažem je da su neki mediji iz susjedne nam Srbije ovaj put iz nekog razloga željeli da Sarajevo predstave kao grad u kojem vladaju talibanske milicije, iako se zapravo radi o događajima koji se mogu podvesti pod zajednički nazivnik „očuvanja tradicionalnih porodičnih i vjerskih vrijednosti“. Tako je prije par dana u sred Zagreba napadnut mlađi par koji se ljubio u tramvaju. Ovdje je došlo čak i do fizičkog napada. Napadač je sve priznao i izjavio da je samo branio “moralne vrijednosti poštenih Hrvata”. O događajima koji su se dešavali u Srbiji pod ovom „firmom“ već je ionako sve rečeno. Ipak, ni u jednom od tih slučajeva se nije govorilo o nekim „policijama“, što samo po sebi daje neku vrstu institucionalnosti, nego su se termini uglavnom kretali u okvirima ekstremizma i huliganstva u pojedinačnim slučajevima, što je i tačno. Događaj u Sarajevu nije različit od navedenih i svakako je za osudu.

Uvijek mi je žao vidjeti da nam, i pored gomile problema koje imamo u BiH, susjedi „pomažu“ na ovakav način. Mnoge stvari u Sarajevu i BiH nisu dobre i događaji o kojima sam ranije pisao govore dosta o tome. Pojavi se ipak tu i tamo i nešto o čemu bi zaista vrijedilo pisati, ali se takve stvari uglavnom izgube negdje usput. Moram zato za kraj da pohvalim i jednu odluku koju je donijelo Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo prije nekoliko dana, a koja se može staviti u kontekst ove teme. Naime, kao neradni dani u svim školama u Sarajevu bit će proglašeni, pored Bajrama i oba Božića i oba Uskrsa/Vaskrsa (vijest je prenio samo jedan portal iz Srbije).

Koliko god se ne slagao, a ne slažem se sa najvećim dijelom politike (ili bolje reći politika) koje se vode u BiH, ova odluka je prilično jedinstvena za cijeli region. Na žalost, tema „šerijatskih policija“ je medijima izgleda mnogo interesantnija.

Peščanik

tačno.net
Autor/ica 26.7.2013. u 10:30