Sergio Sotric “pjeva” zajedno sa dobrim domaćim i internacionalnim pjevačima

tačno.net
Autor/ica 16.6.2013. u 12:00

Sergio Sotric “pjeva” zajedno sa dobrim domaćim i internacionalnim pjevačima

Ko pjeva – zlo ne misli…kaže stara narodna. A ko ne želi da pjeva – nije me briga ni šta misli i da li uopšte nešto misli…kažem ja

Piše: Sergio Sotrić

O JMBG- demonstracijama je ovih dana pisala domaća i (vrlo rijetko) strana štampa.
Na mirne građanske demonstracije, građane nisu (gotovo nikako) otvoreno pozvali takozv. “nezavisni/neovisni” mediji u BiH. Pozivima su se otvoreno i nedvosmisleno priključili samo vrlo rijetki čuvari slobode štampe, kao što je to učinio napr. tacno.net. Većina “slobodnih” medija ili onih koji sebe zavaravaju da su slobodni, a i onih, koji sami sebe lažu da su uopšte mediji, zadovoljili su se više-manje slobodnim izvještavanjem i povremenim izvješcćvanjem.

Pošto je o JMBG- demonstracijama već “dovoljno” pisano, pošto je o tome već bilo dosta čitano, nije mi namjera da ponavljam bajate vijesti. Ne želim da pišem o JMBG- (ne)pisanju, već želim da pjevam o JMBG (ne)pjevanju!

Juče sam u Düsseldorfu / Dizeldorfu – glavnom gradu Njemačke zemlje (Republike) “Sjeverna Rajna – Westfalija” (Nordrhein – Westfalen – NRW) – demonstrirao sa angažiranim ljudima, vrlo angažovanim “pjevačima” u znak podrške svim građanima Bosne i Hercegovine.
Došla je Amira, došao je Miloš, dosla je Lila, došao je Mirza, došao je Danko….Došlo je puno ljudi…došla su i njihova djeca…A nakon prijepodnevne kiše, zasjalo je i sunce u Germany.

Düsseldorf / Dizeldorf je glavni grad NRW, ali ne (po broju stanovnika) i najveći.
Sa svojih otpr. 600.000 stanovnika, Dizeldorf je duplo manji od Köln-a / Kelna, koji sa svojih otpr. 1.100.000 stanovnika i dalje čuva prvo mjesto na tabeli brojčanosti građana u NRW.

Ova obadva grada (i još mnogo drugih) i Keln i Dizeldorf nalaze se na Zapadu Savezne Republike Njemačke u zemlji (Republici) “Sjeverna Rajna – Westfalija” (Nordrhein – Westfalen – NRW). Ova zapadna Njemačka zemlja (njemački: „das Land“) ili Republika je sa njenih otpr. 18 miliona stanovnika, najmnogoljudnija – zemlja (republika) sa najvećim brojem stanovnika u Njemačkoj. Ova njemačka zemlja NRW, sa otpr. 550 milijardi godišnjeg bruto- nacionalnog dohodka (otpr. 20% ukupnog godišnjeg bruto- nacionalnog dohodka Savezne Republike Njemačke) , je već odavno i radno mjesto mnogih Bosanaca i Hercegovaca, mnogih Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih ostalih balkanskih i svjetskih nacija, ali i ljudi, koji otvoreno kažu (i niko im to ne zamjera), da je njima nacija potpuno nevažna stvar u životu.

Düsseldorf / Dizeldorf (između ostalog neprikosnoveni centar mode u Njemačkoj) juče je bio i grad- domaćin JMBG- demonstrantima- „pjevačima“ sa ove slike. I srećom, Dizeldorf nije zadnjih dana bio jedini grad – domaćin ovakvim i sličnim JMBG „pjevačima“. Od Sarajeva, preko Banjaluke, Mostara pa sve do najudaljenih naselja na sjeveru i zapadu zemaljskih kontinenata, sve do najudaljenijih mjesta na istoku i na toplome jugu svih geografskih širina, prolazi ovih dana turneja JMBG- demonstranata- „pjevača“.

Jutros mi javlja jedna prijateljica iz Mostara, kaže zaplakala, kada je vidjela fotografiju naših JMBG- demonstranata-„pjevača“ iz njemačkog grada mode Dizeldorfa. Stižu pohvale i čestitke iz Amsterdama, iz Sydneja, iz Londona, iz Bihaća, iz Tomislavgrada, iz Toronta…
iz gradova, za koje do danas nažalost nisam ni čuo (a neprijatno mi bilo reći da za njih do danas nisam uopšte čuo). Al´eto….i za te gradove ovih dana čuh, a i u tim gradovima čuh njihove JMBG- demonstranate- „pjevače“.

A ima i dosta onih (ima ih čak i previše) koji “mudro” šute i koji čine jedno veliko NIŠTA. Mnogo mojih dragih “pravih” Veležovaca (meni svakodnevno govore da im je: “Velež do groba”), mnogo mojih poštovanih “pravih” Mostaraca, mnogo cijenjenih uglednih Bosansko-Hercegovačkih “intelektualaca”: ČEKAJU i PROMATRAJU (nas “budale”), koji za JMBG- demonstriramo, koji za JMBG širom svijeta “pjevamo”.

Neki od njih (moji dobri drugovi) mi se čak i pravdaju i izvinjavaju (iako ih ništa nisam pitao) da im trenutno nije do “pjesme”…Neki mi i savjetuju da za “pjesmu” danas još nije došlo vrijeme…Neki mi i poručuju, da će i oni možda zapjevati sa nama: za dan dva, možda tri, možda sto – ne znam broj…

Dragi moji “veliki” Mostarci, dragi moji strastveni “Veležovci”, mili moji vatreni “Zrinjski”:
JA LIJEPU PJESMU MOGU PJEVATI I SAM!
A evo ipak, već nas je dvoje, troje, petero, stotinu, hiljadu, tisuću, stotine hiljada i još više tisuća širom svijeta…
VEĆ SMO VELIKI ETABLIRANI HOR!
Možemo mi i bez vašeg tenora, možemo mi i bez vašeg soprana, možemo mi i bez vaše “velike muzičke bosansko-hercegovačke ljubavi i pjevačke strasti”!

Samo jedno vas molim – nemojte molim vas, ne mojte prosim vas, nemojte BITTE, nemojte PLEASE: nakon ove pjesme svih naroda i narodnosti, nemojte nakon ovoga koncerta svih i vjernika i ateista, nemojte nekad sutra pričati vašoj djeci i vašim unucima, nemojte njima nekad, neku lažnu “pjesmu pjevati” u stilu: i vi znate dobro zapjevati kad treba, i vi imate dobar i snažan glas kad se mora.

NIJE NIKAKVA SRAMOTA NE BITI DOBAR PJEVAČ U ZBORU
SRAMOTA JE SAMO U VAŠEM VLASTITOM IZBORU
ŠTO ŠUTITE  I  NE PJEVATE SA NAMA – U JMBG- HORU
KAD SMO TREBALI VAš GLAS, U OVU BOSANSKO – HERCEGOVAČKU ZORU

A juče je u Dizeldorfu dosla Amira, došao je Miloš, došla je Lila, došao je Mirza, došao je Danko….Došlo je puno ljudi…došla su i njihova djeca…A nakon prijepodnevne kiše, zasjalo je i sunce u Germany. A zasjaće sunce i u BiH, sve dok je građana “pjevača”!
Zasjaće sunce i u BiH – u zemlji Amirinoj, Miloševoj, Lilinoj, Mirzinoj, Dankovoj – u zemlji njihove djece – u mojoj zemlji!

P.S.
Ko pjeva – zlo ne misli…kaže stara narodna,
A ko ne želi da pjeva – nije me briga ni šta misli i da li uopšte nešto misli…kažem ja.

tačno.net
Autor/ica 16.6.2013. u 12:00