Senegal: pjevač Youssou N’Dour predsjednički kandidat

Autor/ica 3.1.2012. u 12:41

Senegal: pjevač Youssou N’Dour predsjednički kandidat

Senegalski pjevač zvijezda Youssou N’Dour (52) je u ponedjeljak 2. januara najavio da će se kandidirati na senegalskim predsjedničkim izborima u februaru 2012. To je objavio u izjavi za radio i televiziju Futurs Media (RFT i TFM) koji su u sastavu njegove tiskovne agencije.

«Već duže vremena mnogi Senegalci su na različite načine tražili da se kandidujem u februaru. Slušao sam, čuo sam, pozitivno odgovaram na vaše traženje. Ja sam kandidat», izjavio je  Youssou N’Dour, koji je i predsjednik građanskog pokreta nastalog 2010. i nazvanog «Fekke ma ci bollé», («Tu sam, dakle učestvujem», na wolofu, nacionalnom jeziku Senegala). «To je najviša patriotska dužnost, najbolji dar samog sebe. Ja sam alternativa Alternansi», dodao je. Alternansa u Senegalu označava režim predsjednika Abdoulaye Wadea, liberala koji je došao na vlast 2000. nakon što su 40 godina na vlasti bili socijalisti.

«Istina je, nisam išao u visoke škole, ali biti predsjednik je funkcija, a ne zanat. Dokazao sam svoju kompetentnost, angažman, ozbiljnost, učinkovitost mnogo puta. U školi svijeta sam naučio, mnogo sam naučio. Putovanja vas nauče koliko i knjige».

Rođen je u oktobru 1959. u popularnoj dakarskoj četvrti  Medina u skromnoj familiji. Youssou N’Dour je danas jedan od najpoznatijih i najpopularnijih senegalskih umjetnika u svijetu, a izdao je preko 20 albuma i ima cijelu kolekciju nagrada.

U Dakaru je utemeljio studio i agenciju za produkciju, mikro-kreditno preduzeće, animira jednu karitativnu fondaciju i pored svega je i vlasnik tiskovne agencije: osim RFM i TFM, skupina Futurs Medias izdaje i jedan dnevni list. Njegovi mediji su vrlo popularni u zemlji, a kritični prema predsjedniku Abdoulaye Wadeu. 

Kad je utemeljio građanski pokret na čijem je čelu, naznačio je da ima namjeru javno podržati, prvi put, jednog kandidata na predsjedničkim izborima 2012. «Probudiću savjesti, ići ću na turneje da bih pomogao da ljudi razumiju i da prijave lopovluke», objasnio je.

 Youssou N'Dour: Politisch aktiver Weltstar 

© APA (epa)Youssou N’Dour

 

90% znoja

U svojoj izjavio u ponedjeljak uveče obećao je da neće štedjeti napore da od «Senegala učini zemlju koja je sama sebe napravila, rukama i snagom svoje djece», razvijajući svoj program uključujući i inicijative za mir u nemirnom  regionu Casamance na jugu, za dobru administraciju i upravu, razvoj poljoprivrede, ali i projekte usmjerene socijali, a posebno poboljšanju stanja u zdravstvu i obrazovanju. «Moj život se satoji od 10% inspiracije i 90% transpiracije (znojenje)», izjavio je.

Prije N’Doura, dvadesetak poznatih osoba, prvenstveno iz političkih partija i civilnog društva, najavile su da se namjeravaju kandidirati ili su već kandidirane za februarske predsjedničke izbore. Među njima je i Abdoulaye Wade, predsjednik čiji je mandat na isteku.

Ustavno vijeće mora odlučiti do kraja januara o validnosti uloženih kandidatura za predsjedničke izbore. Održavanje prvog izbornog kruga je predviđeno za 26. februar.

Aktualni predsjednik Wade ima 85 godina, a izabran je dva puta, 2000. i 2007. na period od pet godina. Na predsjedničke izbore 2012. se ponovno prijavio za mandat od sedam godina, nakon izmjene Ustava, koja je ponovno uspostavila predsjednički mandat u trajanju od sedam godina. Njegova kandidatura je podijelila političku javnost Senegala, gdje vladaju različite interpretacije Ustava: opozicija smatra da je Wade iskoristio dva zakonom predviđena predsjednička mandata i da mora ustupiti vlast, a njegove pristalice smatraju da računanje dvaju zakonitih mandata započinje nakon 2007. na temelju Ustava iz 2001. 

Dio iz biografije Youssou N’Doura: islamske vjeroispovjesti, nakon 17 godina braka se rastao. Iz te bračne zajednice ima četvoro djece. Iz prethodne vanbračne zajednice ima dvoje djece od dvije različite partnerke. Oženjen je Aidom Coulibaly, koja je senegalsko-francuskog porijekla, i sa kojom ima dvoje djece. Njegova sadašnja supruga Aida  Coulibaly je predsjednica Fondacije Youssou N’Dour.

Radio je sa umjetnicima svjetskog glasa poput Petera Gabriela, Paula Frederica Simona, Manu Dibango i Alana Stivella. Jedna od njegovih najpoznatijih pjesama je “7 sekundi”, koju izvodi u duetu sa pjevačicom Neneh Cherry. 1998. komponirao je himnu za finale Svjetskog kupa u nogometu 1998 « La Cour des grands », koju pjeva sa Axelle Red. Glumio je i u nekoliko filmova. Angažirani pjevač i skladatelj 1985. je organizirao koncert za oslobođenje Nelsona Mandele na Stadionu prijateljstva u Dakaru. Organizirao je više koncerata za dobrobit humanitarne organizacije Amnesty International. Ambasador je dobre volje Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu (FAO) i UNICEFa. Imenovan je i za ambasadora Međunarodne organizacije za rad.

Skupa sa drugim umjetnicima 2007. je učestvovao u remakeu čuvenog albuma “Make some noise”, što je repriza albuma Johna Lenona «Imagine». Taj album je simbol velike mobilizacije za okončanje krize u Darfouru.

Dobio je mnoge nagrade za svoju muziku, kao i onu za najboljeg umjetnika afričkog kontinenta 1996. godine. 2005. godine je dobio nagradu Grammy za svoj album “Egypt” u kategoriji najboljih albuma muzike svijeta. Doktorom znanosti honoris causa Sveučilišta Yale u SAD imenovan je 2011.

Youssou N'Dour
Youssou N’Dour, . Photograph by Jonas Karlsson.
Autor/ica 3.1.2012. u 12:41