Protesti: Ostavke bando!

tačno.net
Autor/ica 9.2.2014. u 11:55

Protesti: Ostavke bando!

Na slobodu su pušteni svi prosvjednici koji su bili privedeni u Tužiteljstvo Kantona Sarajevu.  Prosvjednici ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine su se razišli, pa je počelo neometano odvijanje gradskog prometa u ovom dijelu Sarajeva.

Najavljeni ponovni protesti u Mostaru. Najavljen skup podrške protestima građana BiH u Beogradu.

Harun Ćehajić, koji je priveden tokom demonstracija u Sarajevu, pušten je danas na slobodu što su građani okupljeni ispred zgrade Tužilaštva kantona Sarajevo pozdravili aplauzom i ovacijama, javio je novinar Anadolije.

Ćehajić, sedamnaestogodišnjak koji je bio među privedenim izgrednicima tokom nereda u Sarajevu, rekao je novinarima da je u pritvoru bio duže od 24 sata. On se požalio na postupanje prilikom zadržavanja u pritvoru rekavši da je sa još devetoricom privedenih bio na meti nekorektnog postupanja.  – Cijeli dan su nas udarali. Tukla su nas trojica, četvorica policajaca u sudskoj policiji, a odatle su nas stavili u gepeke. Policajci koji su nas privodili vratima od gepeka su nas udarali po nogama. Smjestili su nas u ćeliju koja je bila potpuno zatvorena. Poslije su nas odveli u PU Centar, zatvorili u podrume, a nas dvojicu su tukla osmorica policajca. Uništili su nas – kazao je Harun Ćehajić, 17-godišnjak koji je u pritvoru proveo 24 sata, objavljuje Revolucija jedina solucija.

Harun Ćehajić

Demonstranti su napustili prostor ispred Tužilaštva kantona Sarajevo. Ponovna blokada saobraćaja u gradu. Demonstranti su došli do Parlamenta.

Više desetina građana okupilo se danas ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je nastavljen mirni protest koji je održan i jučer. Blokirali su saobraćaj u dijelu Titove ulice,  a odatle su se premjestili do zgrade Policijske uprave Centar, gdje ih je dočekalo oko 50 pripadnika specijalne policijske jedinice. Tokom demonstracija ispred PU Centar nekoliko osoba je izvedeno iz objekta. Lica su u pratnji policije premještena na zasad nepoznatu lokaciju. Demonstranti su se potom okupili ispred zgrade Tužilaštva kantona Sarajevo, gdje su ih dočekali policajci koji su skinuli kacige i spustili štitove, što su okupljeni građani pozdravili aplauzom. Na ulicama prijestolnice BiH nalazi se oko 300 građana koji traže puštanje na slobodu demonstranata privedenih tokom nereda u petak.

Demonstranti su jučer iznijeli svoje zahtjeve, u okviru kojiih su, između ostalog, zatražili ostavku i Vlade Federacije BiH, te Vlade Kantona Sarajevo. U međuvremenu, kantonalni premijer Suad Zeljković je podnio ostavku. Jedna od učesnica današnjeg protesta Nedreta Hasanović kazala je za AA da „aspsolutno ne podržava nasilje koje je u petak zabilježeno na protestima diljem BiH“, ali podržava mirne proteste. „Mirnim protestima ih sve treba pozvati na odgovornost ali da sve ide po zakonu“, kazala je Hasanović. Studentica Arnela Kahrić kazala je da svi žele promjene u BiH. „Ovo što se desilo prethodnih dana je bio rezultat opšeg nezadovoljstva ali nasilje nije nikakvo rješenje. Ja bih željela da nas se što više sakupi na jednom mjestu ali rušenje i paljenje ovih zgrada nije nikakvo rješenje i to će sve neko morati da nadoknadi“, kazala je.

Grupa od oko 200 osoba, uglavnom mlađih, okupila se jučer popodne ispred glavnog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Titovoj ulici, blokirajući saobraćaj u tom dijelu Sarajeva. Pomenuta grupa izašla je na cestu i prišla žutoj traci kojom je ograđena zgrada Predsjedništva BiH i plato ispred nje, onemogućavajući prolazak automobilima i tramvajima. Inače, jučer su brojne Sarajlije obišle potpuno razoreni kvart u kojem se nalaze zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj je smješten i zapaljeni Arhiv BiH, zatim Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar, sva tri objekta zapaljena i izgorjela tokom nereda na protestima u Sarajevu. Građani su, kako su kazali za AA, uglavnom zgroženi onim što je učinjeno tokom demonstracija i nereda.

Grupa građana koja podržava masovne građanske proteste u Bosni i Hercegovina najavila je danas da će 10. februara, u ponedeljak u centru Beograda, na Trgu republike organizovati protest solidarnosti.

Protest organizuju građani koji su se okupili na grupi na Fejsbuku pod nazivom “Podrška narodu Tuzle iz Srbije”. U pisanom saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se ućutkavaju godinama. “Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i verskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih partija pružaju po prvi put prostor mladim i uglavnom nezaposlenim ljudima da uzmu aktivno učešće u političkom životu,” stoji u saopštenju. Dodaje se da je Tuzla podigla svoj glas i započela borbu za socijalna prava i prevazilaženje podela. “Najbolja solidarnost koju možemo da pružimo jeste da se i sami organizujemo i konačno na dnevni red postavimo pitanja dvodecenijske pljačke narodnog bogatstva putem ratova i privatizacija”, navodi se u saopštenju. Skup je zakazan za 16 sati kod restorna Ruski car.

10. februara 2014. u 13 sati najavljeni su mirni protesti u Mostaru.

I pored policijske zabrane u Mostaru je za sutra najavljen novi mirni protest na Španskom trgu, sa početkom u 13 sati. Uz već postojeće zahtjeve građani traže i puštanje uhapšenih demonstranata, te smjenu gradonačelnika Ljube Bešlića.
Molimo sve građane Mostara da učestvuju ovaj put na mirnim protestima na Španskom trgu 10. 02. 2014 god. u 13.00h. Ovo neće i ne smije biti kraj, jer ništa nismo postigli…“, stoji u pozivu građanima.
Zahtjevi:
1. Hoćemo rješavanje statusa radnika uništenih firmi;
2. Hoćemo obavezno zapošljavanje socijalnih radnika u osnovnim i srenjim školama;
3. Hoćemo sredstva za nezaposlene majke porodilje;
4. Hoćemo povećanje ili ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije Bosne i Hercegovine;
5. Hoćemo pravo na život;
6. Hoćemo pravo na rad;
7. Hoćemo linearno povećanje penzija;
8. Hoćemo ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenika u organima uprave na osnovu raznih komisija;
9. Hoćemo ukidanje plaća ministara nakon isteka mandata 
10. Hoćemo ujednačavanje plata političara sa platama ostalih zaposlenika javnog i privatnog sektora;
11. Hoćemo smjenu vlade, smjenu premijera i ministara koji nas 20 godina lažu… 
Zahtjeva se i puštanje uhapšenih demonstranata te smjena gradonačelnika Ljube Bešlića.

Predstavnici nefomalnog pokreta „Bosansko proljeće“ predali su danas u Bihaću zahtjev skupštinskoj komisiji, kojim je zatražena smjena kantonalne vlade na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom

Četvrti dan protesta u Bihaću protječe uz pojačane mjere opreze, budući da je tokom protesta u četvrtak, petak i subota došlo do nereda različitih razmjera. Današnja poruka demonstranata je kako kantonalna vlada „mora podnijeti ostavku, te da to nije stvar njihovog izbora“.

Premijer Unsko sanskog kantona Hamdija Lipovača poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u Bihaću da neće podnijeti ostavku na tu funkciju.

Ravnatelj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović ponudio je ostavku, ali će ostati na funkciji dok  se to formalno ne riješi. Izjavio je da ne može garantirati sigurnost tročlanom predsjedništvu u ovakvoj situaciji.

Nakon nekoliko prethodnih dana masovnih protesta, danas je više od stotinu građana Tuzle mirno protestvovalo ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. 

Okupljeni građani su tražilo od vlasti zaposlenje, a posebno za mlade, i, kako kažu, jednaku priliku za sve građane da “pošteno žive od svog rada”. Demonstranti su poručili kako se protive da vlast ponovo čine “korumpirani političari i neznalice i oni koji su zloupotrebljavali budžet u tom Kantonu”.

Foto: M.G.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 9.2.2014. u 11:55