Sanader reagirao na istragu o MOL-u i INA-i: Zna li Jadranka u što se upušta

Autor/ica 30.6.2011. u 07:15

Sanader reagirao na istragu o MOL-u i INA-i: Zna li Jadranka u što se upušta

Pa jesu li oni uopće svjesni u što se upuštaju, bila je prva reakcija bivšeg premijera Ive Sanadera kad je čuo da je u Hrvatskoj pokrenuta istraga o tome da je on navodno primio mito od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

Izvor blizak Sanaderu ispričao nam je jučer kako nekadašnji predsjednik Vlade koji se trenutačno nalazi u pritvoru u Salzburgu, cijeli slučaj gleda isključivo u kontekstu odnosa Hrvatske i Mađarske. 

– Nisam tu ja bitan, ja ću se lako obraniti od tih laži i konstrukcija. Ali, ovdje se radi o međunarodnoj politici i odnosima s nama prijateljskom susjednom zemljom na koje će ovo sigurno utjecati, prenosi nam naš izvor Sanaderove komentare istrage koja će sigurno imati dalekosežne posljedice. 

No, tvrdi da bivši premijer nije nimalo uzdrman, štoviše da je »jako dobro raspoložen i borben u očekivanju povratka u domovinu«. 
U Hrvatskoj, pak, jučer u fokusu nije bila međunarodna dimenzija slučaja Hernadi-Sanader nego inzistiranje premijerke Jadranke Kosor da se u vezi s tim sastane s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović oštro je kritizirao premijerkino ponašanje. 

– Da sam ja na mjestu predsjednice Vlade nikad ne bih tražio sastanak s glavnim državnim odvjetnikom o predmetu koji je tajan, vrlo delikatan, kojeg je netko pustio u medije. Takav sastanak predstavlja miješanje izvršne u pravosudnu vlast.

Neizvjestan sastanak

Hoće li biti sastanka i kad bi mogao biti održan, nije poznato. Iz Državnog odvjetništva jučer su poručili da će pravodobno izvijestiti javnost kad budu imali informacije od interesa javnosti. Već jednom premijerka Kosor javno je tražila sastanak s DORH-om, odnosno USKOK-om, a nakon žalopojki Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da direktori državnih poduzeća teško donose poslovne odluke u strahu od USKOK-a. Sastanak nikad nije održan. Iz DORH-a su tad poručili da potrebe za sastankom nema, te da nema razloga za strah, ako direktori rade sukladno zakonu.

Saborski zastupnik Damir Kajin (IDS) izjavio je da ugovor između Ine i MOL-a – ako se potvrde sumnje da je bivši premijer Ivo Sanader primio mito od deset milijuna eura kako bi upravljačka prava Inom prepustio MOL-u – odmah treba poništiti. Po njegovim riječima, o tome će odlučivati međunarodna arbitraža, ali Hrvatska nema što čekati i na isti način valja postupiti i prema šefu MOL-a te prema onima koji su u Hrvatskoj dobili novac od MOL-a

Da sam na njezinom mjestu ja bih razgovarao s mađarskom stranom o odnosima Ine i MOL-a. Doduše, to je trebalo napraviti puno ranije jer u velikom hladnom svijetu kad se ugovori potpišu onda se oni moraju poštivati i za njih preuzeti odgovornost, izjavio je Milanović novinarima koji su ga pitali što bi on učinio da je premijer. 

Premijerka Jadranaka Kosor odbacila je te ocjene. Državno odvjetništvo je neovisno tijelo, kao i Vlada, odgovorila je premijerka, ali napominjući da oni ipak »nisu potpuno neovisni, jer su ovisni o interesima Republike Hrvatske«. 

– Na prijedlog Vlade, ustavnim smo promjenama lani ojačali neovisnost Državnog odvjetništva koje štiti interese Hrvatske, njezino vlasništvo i imovinu. No, i Vlada mora štititi nacionalne interese pa smo dogovorili sastanak na tragu napisa koji »govore o mnogočemu«, pa moramo vidjeti koje korake treba eventualno poduzeti, najavila je premijerka.

Tu zadaću, kaže, oni će obaviti unatoč tome što je SDP-ova vlada prodala 25 posto plus jednu dionicu Ine i što je u Zakonu o privatizaciji Ine ugradila odredbe o tome što će se s tim blagom dalje događati, pa i kad Hrvatska uđe u EU
.Novi list

Tagovi:
Autor/ica 30.6.2011. u 07:15